Επικαιρότητα
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους μας;
27 Μάι 2021
Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφία Σ.
αποκλειστικά για την katanixi.gr
Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους μας;
Λέγει ο π. Νικόλαος στην ομιλία του Ο Χριστός και η Παναγία στη ζωή των εφήβων: “Ο Χριστός είναι Αυτός ο οποίος δίνει τον τόνο σε κάθε ιερέα να κινηθεί με αγάπη, να κινηθεί θυσιαστικά γι’ αυτά τα παιδιά, να σκύψει στα προβλήματά τους και να τα θεωρήσει αυτά τα παιδιά ως εικόνες Θεού, που έχουν το κατ’ εικόνα αλλά έχουν πάρα πολύ ξεκάθαρο και το καθ’ ομοίωσιν. Να προσεγγίσουν τα παιδιά τον Χριστό, να τους δώσει έναν πραγματικό Χριστό, να τους δώσει έναν καθαρό Χριστό, να δουν τον Χριστό και να Τον αγαπήσουν και να Τον λατρέψουν.
Τα σημερινά παιδιά, όταν βρουν πνευματικό απλανή, καλό, της θυσιαστικής αγάπης και πίστης, που να στηρίζεται στην Ορθοδοξία και να εμπνέεται από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, εναποθέτουν τα πάντα τους! Όλα τα προβλήματα τα ψυχοσωματικά της διάβασης της ήβης τους, δι΄αυτού χαριτώνονται από το Άγιο Πνεύμα, από τον ίδιο το Χριστό.
Η πραγματική ελευθερία περιγράφεται σε αυτή τη φράση: Εάν έχω το Χριστό μαζί μου, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Αυτό το έχει σφραγίσει, το έχει επικυρώσει ο Γέροντας Αγάθωνας.
Αυτή η φράση σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να ελκύσουμε τον Χριστό, ώστε να έρθει να κατοικήσει μέσα μας, και μετά μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, είχε ένα ιδιαίτερο στυλ, το στυλ του Χριστού, γι’ αυτό είχε πάρα πολύ νέο κόσμο κοντά του. Ελευθερία δεν είναι ένας πνευματικός να καταργεί τους κανόνες, για να ελκύσει νέο κόσμο. Καταργούν τους κανόνες και κάνουν μια εκκλησία ελευθέρα και ζώσα όπως τη λένε, η οποία όμως είναι σκλαβωμένη σε πράγματα εφήμερα και αντιεκκλησιαστικά. Είναι κακό αυτό να γίνεται.
Ο Γέροντας Εφραίμ τήρησε τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας μας και ήλκυσε νέο κόσμο κοντά του, δείχνοντας ποια είναι η εκκλησία μέσα από τους κανόνες και ποιά είναι η ελευθερία που επιτυγχάνεται με την τήρηση των κανόνων. Με λίγα λόγια ο Γέροντας Εφραίμ έφτιαχνε δίκαιους ανθρώπους για τους οποίους νόμος ού κείται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό.
Ο γέρων Εφραίμ ο Αριζονίτης, που ως έφηβος μπήκε στο Άγιο Όρος και προσπαθούσε στη ζωή του να περάσει στα παιδιά ότι με ένα “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με” γλυτώνουν από τα προβλήματα αυτής της ηλικίας και μάλιστα αυτό το ονόμαζε ένα μεγάλο κατόρθωμα, ένα θαύμα που επαναλαμβάνεται μέσα στο χριστιανισμό, δίνει κατεύθυνση: “Συνεχώς πρέπει να μας προτρέπει, να μας κεντάει ο πόθος εις το να πετύχουμε σαν κέρδος, σαν πτυχίο πνευματικό, την αδιάλειπτη προσευχή της καρδιάς. Δεν είναι μικρόν το πράγμα. Το κατόρθωμα είναι μεγάλο! Χρειάζεται χρόνος πολύς και πολλή βοήθεια του Θεού, διότι ο άνθρωπος όσο και να προσπαθήσει, εάν ο Χριστός δεν δώσει την ευλογία Του, δεν κατορθώνεται απολύτως τίποτα……αλλά, η αμέλεια, η ραθυμία, αυτός ο νυσταγμός της ψυχής, είναι τρομερός. Κοιμάται η ψυχή και βαδίζει σαν ρομπότ στη ζωή. Δεν αισθάνεται το σκοπό και τον προορισμόν του ο άνθρωπος. Κι έτσι ο χρόνος κυλάει, κλέπτεται, συλήται από το διάβολο και δημιουργείται η κακή συνήθεια, η κακή έξη. Μετά όταν ξυπνάει κάποτε – κάποτε, η έξις και η συνήθεια δεν τον αφήνει και έτσι το πράγμα προχωρεί όλο και προς το χειρότερο. Αλλά, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να επιτρέψουμε την απελπισία και την απόγνωση να μας καταλάβει, ώστε να μας πείθει ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, μέσα στο Χριστιανισμό πιστεύουμε ότι υπάρχουν θαύματα. Όπως οι Άγιοι έκαναν θαύματα και θεράπευαν ασθένειες και τόσα άλλα, έτσι είναι και τα θαύματα του άλλου είδους, το να ξυπνάει κάποτε η ψυχή από ένα λήθαργο, από μία κακή συνήθεια και της αναπτύσσεται ο πόθος και η απόφαση και κάνει μία επίθεση και κερδίζει ό,τι έχει χάσει για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να ζούμε με την ελπίδα πάντοτε και το θάρρος ότι ο Θεός ουδέποτε αργεί στο να βοηθήσει τον άνθρωπο. Είναι πάντα στα δεξιά του και πάντα τον παρακολουθεί και ζητεί ευκαιρία, ώστε να τον βοηθήσει, ώστε να τον γλιτώσει από την κόλαση” .(1)
Συνεχίζει ο π. Νικόλαος: “Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο άνθρωπος ο οποίος είναι στην ηλικία αυτή, στη δεκαετία της εφηβείας (μία ολόκληρη δεκαετία από τη ζωή μας, αφορά αυτή την πολύ δύσκολη ηλικία) να κατορθώσει να την περάσει ωραία, αλλιώς μπορεί να προβλήματα αυτά που κουβαλάει να τα κουβαλάει μια ζωή. Αλλά εδώ μπορεί να γίνει το θαύμα που λέει ο Γέρων Εφραίμ και σε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί να έρθει ο Χριστός και να τα σβήσει αυτά τα προβλήματα. Και μάλιστα να σου δώσει άνθρωπο που θα σου προσφέρει αγάπη που δεν έλαβες στην εφηβεία.
Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και ο έφηβος, πρέπει απέναντι στο Θεό να γίνει “Χ”. Να εμπιστευθεί το Χριστό. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πούμε πως: Πρέπει να κάνεις Χ τον εαυτό σου, να γίνεις άβουλος απέναντι στο Χριστό, για να γίνεις μετά μεγάλης βουλής άγγελος. Από άβουλος να λάβεις τη βούληση του Θεού και να γίνεις θεοφώτιστος, μεγάλης βουλής άγγελος, αγγελόμορφος άνθρωπος.
Γνωρίζω πολλούς εφήβους που έχουν αγγελικές καταβολές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.”(1)
Όμως, γνωρίζουμε πραγματικά ποιος είναι ο έφηβος που έχουμε δίπλα μας και τί κουβαλάει; Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο.
- (1) π.Νικόλαος Μανώλης Ο Χριστός και η Παναγία στη ζωή των εφήβων
- (2) Ερευνητική εργασία Σχολείο: ΓΕ.Λ. Μετσόβου Τάξη: Α Τμήμα: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Γιατί οι έφηβοι αισθάνονται χάλια;