Επικαιρότητα

Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την έξωση των Μοναχών της Λαύρας του Κιέβου 

εικόνα άρθρου: Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την έξωση των Μοναχών της Λαύρας του Κιέβου 

Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας: «Πολιτιστικά αγαθά» και «μουσειακά εκθέματα» τα Ιερά λείψανα των Οσίων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου…

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω σχετικής ανακοίνωσης που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, αποκάλυψε ότι η διεύθυνση του εθνικού πάρκου «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου», με αιφνίδια επιστολή που απέστειλε στη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου την 20η Μαρτίου, υπαγόρευσε [1]:

α) Τη διακοπή πρόσβασης στα Κοντινά (Εγγύς) και Μακρινά (Απομακρυσμένα) Σπήλαια, εξαιτίας «των εργασιών της Επιτροπής», η οποία θα καθόριζε το επίπεδο του βαθμού προστασίας των «πολιτιστικών αγαθών» (κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας και του εθνικού πάρκου χαρακτηρίζουν τα τίμια λείψανα των Οσίων και άλλα Ιερά κειμήλια).

β) Την απαγόρευση εκκλησιασμού των πιστών στους τρεις Ι. Ναούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου: Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Συλλήψεως της Αγίας Άννης και Συνάξεως Πάντων των Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου.

Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας: «Πολιτιστικά αγαθά» και «μουσειακά εκθέματα» τα Ιερά λείψανα των Οσίων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη μέθοδο καθορισμού διάσωσης των Ιερών κειμηλίων, καθώς ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας χαρακτήρισε τα Ιερά λείψανα των Οσίων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου, ως «πολιτιστικά αγαθά» και «μουσειακά εκθέματα»:

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το απροειδοποίητο κλείσιμο των Σπηλαίων αποτελεί μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση περιορισμού των δικαιωμάτων των Ουκρανών πιστών: 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι «πολιτιστικά αγαθά» και «μουσειακά εκθέματα» ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας χαρακτήρισε τα ιερά λείψανα των Οσίων πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου, προκαλεί ανησυχία η μέθοδος καθορισμού της διάσωσης αυτών των ιερών κειμηλίων. 

[…]

Το κλείσιμο των Σπηλαίων από το εθνικό πάρκο χωρίς προειδοποίηση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση του περιορισμού των δικαιωμάτων των Ουκρανών πιστών, οι οποίοι αυτές τις ημέρες αθρόως προσέρχονται από διάφορες περιοχές με την ελπίδα να προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου».

Δύο μέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, τα Σπήλαια της Λαύρας άνοιξαν ξανά για το κοινό, αφού η Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκλήρωσε την «εξέταση» των Ιερών λειψάνων των Αγίων και των μνημείων στα οποία αναπαύονται [2].

Λαύρα των Σπηλαίων: Παγκοσμίως μοναδικός τόπος συγκεντρώσεως τόσο πολλών αφθάρτων Αγίων Λειψάνων

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό τόπο συγκεντρώσεως τόσο πολλών αφθάρτων Αγίων Λειψάνων, καθώς στις Κατακόμβες της σώζονται πάνω από 118 άφθαρτα Ιερά Λείψανα.

Στα Κοντινά Σπήλαια σώζονται 73 άφθαρτα Λείψανα Οσίων Πατέρων (μνήμη, 28η Σεπτεμβρίου), ενώ στα Μακρινά Σπήλαια φυλάσσονται 35 άφθαρτα Λείψανα Οσίων Πατέρων (μνήμη, 28η Αὐγούστου). 

Σχετικά με τον ανεκτίμητο πνευματικό πλούτο που αναπαύεται στα Σπήλαια της Λαύρας, διαβάζουμε στο άρθρο με τίτλο «Aποστολή εις το Κίεβον της Ουκρανίας με τον Επιτάφιον της Παναγίας», όπως δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων [3]:

«Ἀπό τήν Λαύρα τῶν Σπηλαίων προῆλθαν -πλέον τῶν 118- Ἅγιοι (ἡ μνήμη τους τιμᾶται τήν 28ην Αὐγούστου καί τήν Β’ Κυριακήν των Νηστειῶν), περίπου 50 Ἐπίσκοποι, Ἡγούμενοι ἄλλων μονῶν, συγγραφεῖς, ἁγιογράφοι κ.ἄ.

Σήμερα ἡ Λαύρα τῶν Σπηλαίων ἀποτελεῖ παγκοσμίως μοναδικόν τόπον συγκεντρώσεως τόσων πολλῶν ἀφθάρτων  Ἁγίων Λειψάνων. Μέσα εἰς τίς Κατακόμβες της σώζονται πάνω ἀπό 118 ἄφθαρτα Λείψανα!

Τά σπήλαια τῆς Λαύρας -ἀνάλογα μέ τήν ἀπόστασίν τους ἀπό τήν κυρίως Μονήν- χωρίζονται σέ Κοντινά Σπήλαια καί σέ Μακρινά Σπήλαια. Δέν πρόκειται γιά φυσικά σπήλαια, ἀλλά γιά κατακόμβες οἱ ὁποῖες ἔχουν σκαφτεῖ μέσα στόν μαλακόν βράχον.

[…] Τά Κοντινά Σπήλαια εὑρίσκονται εἰς τήν βάσιν τοῦ χαμηλοῦ λόφου, πάνω εἰς τόν ὁποῖον εἶναι κτισμένη ἡ Λαύρα. […] Εἰς τά Κοντινά Σπήλαια σώζονται 73 ἄφθαρτα Λείψανα Ὁσίων Πατέρων (μνήμη, 28η Σεπτεμβρίου).

[…] Τά Μακρινά Σπήλαια εὑρίσκονται εἰς τόν δεύτερον λόφον τοῦ συγκροτήματος, εἰς ἀπόστασιν 300 περίπου μέτρων ἀπό τά Κοντινά. […] Εἰς τά Μακρινά Σπήλαια σώζονται 35 ἄφθαρτα Λείψανα Ὁσίων Πατέρων (μνήμη, 28η Αὐγούστου)».

Εντωμεταξύ από τις 29 Μαρτίου έληξε το τελεσίγραφο του καθεστώτος Ζελένσκι προς τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου Ονούφριο και τους Μοναχούς της Λαύρας να εκκενώσουν το Μοναστήρι. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο δεν έχει υπάρξει απόπειρα βίαιης έξωσης των πατέρων της Λαύρας. Αλλά, επίσης, δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει η παραμικρή αντίδραση διαμαρτυρίας από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που κατά τα άλλα κόπτεται για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Λιθουανία, ή της δικής μας Ελλαδικής Εκκλησίας. Το σχίσμα στην Ορθοδοξία δυστυχώς διευρύνεται. Με τις πρεσβείες των Αγίων της Λαύρας του Κιέβου ευχόμαστε να υπάρξει θεάρεστη διέξοδος στο απόλυτο αδιέξοδο, τόσο στη Λαύρα όσο και στην Ορθοδοξία.


  • [1] Το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας απαγόρευσε στους πιστούς να εκκλησιάζονται στα σπήλαια της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου (21/03/23) http://www.patriarchia.ru
  • [2] Τα σπήλαια της Λαύρας του Κιέβου άνοιξαν για το κοινό (22/03/23) https://spzh.news
  • [3] Aποστολή εις το Κίεβον της Ουκρανίας με τον Επιτάφιον της Παναγίας (12/10/2012) https://jerusalem-patriarchate.info

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Τραγικές οι συνέπειες για όλους από τον διωγμό της Λαύρας του Κιέβου
Ο ψευδοαρχιεπίσκοπος Ουκρανίας κατακτητής της Λαύρας των Σπηλαίων – Μέγας διώκτης της Ορθοδοξίας
Τα κροκοδείλια δάκρυα του Πάπα για την Λαύρα του Κιέβου 

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.