Ελευθέριος Κοσμίδης

Πόση αλήθεια αντέχεις;

εικόνα άρθρου: Πόση αλήθεια αντέχεις;

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Πόση αλήθεια αντέχουμε;
Πόσο Χριστό αντέχουμε;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη.


Πόση αλήθεια αντέχεις;

Είναι κάποιες νύχτες γλυστερές, μη σου τύχουν! Όσο και να πασχίζεις να κοιμηθείς, πάλι όρθιος πετάγεσαι πλημμυρισμένος από χίλιες αιτίες, ανείπωτες στο φως της μέρας. Θες η θολούρα της νύστας; Θες το αξεκούραστο χθεσινό κεφάλι. Τις νύχτες εκείνες τις γλυστερές, δε στεριώνεται μήτε λέξη για να γράψεις, μήτε νόημα να σχηματίσεις, ούτε λιγοστός ήλιος για να το πάρεις απόφαση..

Σήμερα το υπαρξιακό ζήτημα που σκαλώθηκε στην άκρη του μυαλού μου έχει να κάνει με την αλήθεια. Ίσως η αλήθεια θα έπρεπε να απαγορευότανε να έχει προσδιοριστικά και λοιπά καλολογικά στοιχεία. Από μόνη της να στέκεται και να αγναντεύει τα σύμπαντα. Από τότε που εκείνοι οι φιλόσοφοι και οι κομμωτές του λόγου επίτρεψαν το ανεπίτρεπτο, γίνηκε η αλήθεια από αφέντρα δούλα.

Μαζεύτηκαν και τα σιχαμερά σινάφια γύρω της χορό, υποκλίθηκαν δήθεν και ορκίζονται κομψευόμενοι πως την υπηρετούνε τρομάρα τους. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δικαστικοί πρωτοκλασάτοι λειτουργοί της κοινωνικής ζωής πλάθουν, διαδίδουν και υπηρετούν αλληλοδιαδόχως την αλήθεια υπό έναν και μόνον όρο, την ανηθικότητα. Όλοι τούτοι οι παραγεμισμένοι σκεμπέδες, οι εκλεκτότεροι εκ των αρχόντων της κοινωνίας, εκποιούν τη συνείδησή τους και διαφθείρονται κατά συρροήν κατ’ εξακολούθησιν και κατ’ επάγγελμα.

Τότε ξεπετιέται με μανία, ένας στρατός προσδιοριστικών της αληθείας, που να τους βολεύει και να τους εξυπηρετεί. Η σκληρή αλήθεια, η πικρή αλήθεια, μισή αλήθεια, αληθοφάνεια, υποκειμενική αλήθεια, αντικειμενική αλήθεια, η αλήθεια των λόγων, η αλήθεια των έργων, αυταπόδεικτη αλήθεια, αναπόδεικτη αλήθεια και ένα σωρό τέτοια εφευρήματα, εξυπηρετικά της διεφθαρμένης τους ύπαρξης. Μια αλήθεια φτιασιδωμένη μάλλον ψέμα γίνεται τελικά.

Παραμένει όμως ένα σπουδαίο ερώτημα που μας αφορά όλους, κατά πόσο αντέχουμε την αλήθεια. Διαβάζουμε από το βιβλίο των θρησκευτικών της έκτης Δημοτικού:

Ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η Αλήθεια»          

  • Ο Χριστός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή
  • Η αλήθεια δεν είναι μία αφηρημένη ιδέα αλλά ένα συγκεκριμένο Πρόσωπο, ο ίδιος ο Χριστός
  • Η αλήθεια αυτή, που αποκάλυψε ο Χριστός, μπορεί να γίνει βίωμα για τον κάθε άνθρωπο …”

Αντιπαρέρχομαι την κριτική στο ίδιο το σχολικό εγχειρίδιο, που σηκώνει πολλή έτσι κι αλλιώς, στέκομαι μπροστά στο δωδεκάχρονο παιδί που με ρωτάει για την αλήθεια. Τελικά τι να αποφανθούμε σχετικά με την αλήθεια αδελφοί μου, τώρα που το ερώτημα αφορά στον Χριστό και στην ίδια μας τη ζωή; Τι να απαντήσουμε στο μαθητή ή τη μαθήτρια της έκτης δημοτικού και τι στον ίδιο μας τον εαυτό;

Πόση αλήθεια αντέχουμε;
Πόσο Χριστό αντέχουμε;

Έρρωσθε.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Μια αποτίμηση της (μη) επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αθήνα (στο Περιστέρι)

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, από τη Δευτέρα 15 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, στην Αθήνα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Ερωτήσεις εκνεύρισαν την τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε να την προσκυνάμε σαν Θεό!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Το 61% των Ευρωπαίων διάκειται ευνοϊκά στην ΤΝ και στα ρομπότ, ενώ το 88% θεωρεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν προσεκτική διαχείριση (Ευρωβαρόμετρο 2017, ΕΕ28)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.