Επικαιρότητα

Πρακτικές εκκοσμίκευσης στον καθηγιασμένο χώρο Ιερού Ναού της Μητρόπολης Ζακύνθου

εικόνα άρθρου: Πρακτικές εκκοσμίκευσης στον καθηγιασμένο χώρο Ιερού Ναού της Μητρόπολης Ζακύνθου

Μέσα στον Ιερό Ναό και πλησίον του Ιερού Θυσιαστηρίου ακούστηκαν τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων (Μουσική: Μάριου Τόκα, Μιχάλη Βιολάρη, Μίμη Πλέσσα κλπ.)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, το βράδυ, στον Ι. Ναό της Παναγούλας Βανάτου, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου «Αληθώς» (πολιτισμική έκφραση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Ενορίας Βανάτου) οργάνωσε και παρουσίασε αφιερωματική εκδήλωση [1].

Η εκδήλωση έλαβε χώρα με την ευκαιρία της επετείου της αρχής του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρετανών (1955) και τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της μισής Μεγαλονήσου.

Τραγούδια προς τιμήν της μαρτυρικής Κύπρου συνοδεία τεσσάρων μουσικών οργάνων

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, μέσα στον καθηγιασμένο χώρο του Ιερού Ναού και πλησίον του Ιερού Θυσιαστηρίου, ακούστηκαν τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που αφορούν στην μαρτυρική Κύπρο, τα οποία αποδόθηκαν από τον καλλιτέχνη και ιεροψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα, ο οποίος συνοδευόταν από «Το όνειρο του παιδιού», την πολυφωνική Μικτή Χορωδία που διευθύνει.

Την χορωδία πλαισίωναν τέσσερα μουσικά όργανα: Συνθεσάιζερ, κιθάρα, μαντολίνο και βιολί.

Κατά την εκδήλωση ακούστηκαν τα ακόλουθα τραγούδια μέσα στον Ι. Ναό με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων [2, Βίντεο]:

– «Πενταδάχτυλέ μου»: Mουσική Μάριος Τόκας, έχει ερμηνευθεί από τον Γιώργο Νταλάρα, το Δημήτρη Μητροπάνο και τον Μάριο Τόκα (Bίντεο 53:55).
– «Ούλλα Χαλάλι σου»: Μουσική Μιχάλης Βιολάρης (Βίντεο: 57:17).
– «Όμορφη και παράξενη πατρίδα»: Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (Βίντεο: 01:06:41).
– «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ»: Μουσική Μίμη Πλέσσα, έχει ερμηνευθεί από το Μιχάλη Βιολάρη (Βίντεο: 01:16:34).
– «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή»: Το τραγούδησε η Άννα Βίσση το 1977, πρώτο Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Βίντεο: 01:20:22).

Επικεφαλής των παρόντων στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ενώ παραβρέθηκαν ευάριθμοι κληρικοί του νησιού αλλά και άνθρωποι των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στο τέλος της βραδιάς, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή, τους καλλιτέχνες και την χορωδία.

Βεβήλωση των Ιερών Ναών

Με αφορμή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2010 και την απρόσμενη βεβήλωση του Ιερού Ναού, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, υπογράμμιζε στο άρθρο με τίτλο «Ἡ βεβήλωση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος Ἀχαρνῶν (12-12-2010)»:

«᾿Απρόσμενη βεβήλωση ῾Ιεροῦ Ναοῦ […]

Τό πρωΐ τελέσθηκε τό φρικτό μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας, στό ὁποῖο μετά φόβου καί τρόμου παρίστανται οἱ ῎Αγγελοι, καί τό βράδυ στόν ἴδιο καθαγιασμένο χῶρο ὀργανώθηκε κοσμική συναυλία μέ κοσμικούς τραγουδιστάς καί τραγουδίστριες καί πλῆθος μουσικῶν ὀργάνων.

᾿Ακόμη καί ἄν δέν γνωρίζει κανείς τούς Ἱερούς Κανόνες, πού προβλέπουν αὐστηρές ποινές γιά ὅσους μετατρέπουν τούς ἱερούς χώρους σέ «κοσμικά καταγώγια», ἁπλές θεολογικές γνώσεις καί ἁπλές ἀρχές εὐσεβείας κραυγάζουν ὅτι οἱ Ἱεροί Ναοί εἶναι ἱεροί τόποι, καί ὅλα ὅσα ὑπάρχουν μέσα στόν Ἱ. Ναό εἶναι ἱερά πράγματα.

Μοναδική καί ἀποκλειστική χρήση τους εἶναι ἡ λατρεία καί ἡ ἐξύμνηση τοῦ Θεοῦ καί ἡ τέλεση τῶν Ἱερῶν Μυστηρίων. […]

Επειδή ὁ Ἱερός Ναός καθαγιάζεται κατά τήν τελετή τῶν ἐγκαινίων καί χρίεται διʼ ῾Αγίου Μύρου, ἀλλά καί ἐπειδή πολλαπλασιαστικῶς καί πληθυντικῶς καθαγιάζεται μέ τήν ἐν αὐτῷ τέλεση τῶν Ἱερῶν Μυστηρίων, τήν ἀνάγνωση τῶν ἱερῶν λόγων καί τήν παρουσία ἱερῶν σκευῶν καί εἰκόνων, μένει ἐσαεί ἱερός, ἀκόμη καί ἄν ἐγκαταλειφθεῖ γιά ποικίλους λόγους καί ἐρειπωθεῖ».

Δεν μπορεί η καλλιέργεια την εθνικής μνήμης να αθωώνει την οικουμενιστική πρακτική της χρήσης μουσικών οργάνων εντός του Ιερού Ναού. Είτε το πνεύμα εκκοσμίκευσης, είτε το αίτημα της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε η γνώμη πως το φαινόμενο της χρήσης μουσικών οργάνων δεν είναι δογματικό, όποια και αν είναι η αιτία πίσω από την ασέβεια, τη βεβήλωση της Ιερότητα των Ι. Ναών, σίγουρα εξυπηρετεί τα σχέδια του σκοτεινού πνεύματος του Οικουμενισμού.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Μια βραδιά… στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου!
Προσβολή της ιερότητας του Ορθόδοξου Ναού στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.