εικόνα άρθρου: Προς νέο πρωθυπουργό

Επίτρεψέ μου να σου μιλήσω στον ενικό αριθμό, ως πρώτο πολίτη της χώρας στην οποία κι εγώ ανήκω. Αφού σε συγχαρώ για την επιτυχία σου, θέλω να σου προτείνω να φροντίσεις κάποια πράγματα που ίσως ακούγονται αυτονόητα σε προεκλογικές περιόδους, πολύ συχνά όμως λησμονούνται και παραβιάζονται την επαύριον, όταν εξασφαλισθεί η εξουσία.

  • Τήρηση των νόμων προς κάθε κατεύθυνση: να αποδείξεις στην πράξη ότι δεν είσαι μέρος του φαύλου παρελθόντος, ακόμη κι αν στενοχωρηθούν μερικοί παλαιάς κοπής φίλοι και οπαδοί που περιμένουν εκδουλεύσεις.
  • Ανοιχτή την πόρτα του γραφείου σου σε καθένα που θέλει καλόπιστη συνεννόηση, χωρίς υστεροβουλία. Δεν έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια της ατέρμονης διαφωνίας.
  • Εκείνο το σχεδόν μυθολογικό ‘συμβούλιο πολιτικών αρχηγών’ να γίνει τακτικό εθνικό όργανο, ιδίως όσον αφορά στην εξωτερική μας πολιτική. Η χώρα πρέπει να κυβερνάται, τουλάχιστον προς τα έξω, με στοιχειωδώς κοινή γραμμή πλεύσης. Η αξιοπιστία και το κύρος μας αυξάνονται όσο πιο συμπαγείς και σταθεροί δείχνουμε.
  • Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Συνεπώς κρατούμε τα καλά και διορθώνουμε τα όντως στραβά, όχι με πνεύμα ξεθεμελιώματος [= επειδή απλώς τα έκαναν κάποιοι άλλοι] αλλά επειδή όντως μπορούν να γίνουν καλύτερα.
  • Δεν χρειάζεται να μας θυμίζεις κάθε τόσο πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι. Δείξε μας στην πράξη πόσο σωστός μπορείς να είσαι εσύ, και άφησε να κάνουμε τις συγκρίσεις μόνοι μας.
  • Προς Θεού, μην αρχίσεις εκείνο το ‘βιολί’ με εξεταστικές επιτροπές και άλλες τέτοιες αναμοχλεύσεις “προγεγονότων αμαρτημάτων”. Κανένας δεν πιστεύει ότι διορθώνουν καταστάσεις: έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλούν δημόσιο χρήμα και να βγάζουν αντικρουόμενα πορίσματα που απλώς πολώνουν το κλίμα.
  • Σεβασμό στην πίστη, την ιστορία και την παράδοση του λαού μας.
  • Συγχώρα με που θα το πω κι αυτό, αλλά αν κάπου στο γραφείο σου, σε περίοπτη θέση ή κρυμμένο πίσω από κάποια κουρτίνα, δεις ένα ‘καλάμι’, μη σκεφθείς ποτέ να το καβαλήσεις. Ο πειρασμός μπορεί να έρθει, αλλά αγνόησέ τον, και δεν θα χάσεις.

    Δεν ξέρω αν αυτός ο “πήχυς” – που βέβαια ισχύει και για τους συνεργάτες σου- είναι ψηλός ή χαμηλός, αλλά τα παραπάνω είναι κάποια πράγματα που πολύς κόσμος στην Ελλάδα περιμένει εδώ και πολλά χρόνια. Καιρός δεν είναι να τα δούμε στην πράξη; Καλή επιτυχία!

Α. Παπαγιάννης 

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Νεοέλληνες: Θα είμαστε οι επόμενοι Χετταίοι και οι Σουμέριοι;

Γράφει ο “Παρακαταθικός” Το τραγικό φαινόμενο της παγκόσμιας κατάρρευσης της γονιμότητας “Η πολιτική αντικατάστασης πληθυσμών μαζί με το δημογραφικό ισοδυναμεί με ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, που καταδικάζει σε αφανισμό τη χώρα...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.