Επικαιρότητα

Προς το μητροπολίτη Κορίνθου, Έκκληση πνευματικών τέκνων για την ταφή γνωστού πνευματικού της Κορίνθου

εικόνα άρθρου: Προς το μητροπολίτη Κορίνθου, Έκκληση πνευματικών τέκνων για την ταφή γνωστού πνευματικού της Κορίνθου

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Σήμερα πενθούμε. Εκοιμήθη ο σεβάσμιος και πολυαγαπημένος Γέροντάς μας, π. Νεκτάριος Μαρμαρινός.

Ο  π. Νεκτάριος υπήρξε για δεκαετίες ο φωτεινός οδοδείκτης στη ζωή όλων των πνευματικών του παιδιών, που καλούνται σήμερα να συνοδεύσουν το οσιακό λείψανό του στην τελευταία του κατοικία. Εκεί, που και ο ίδιος επιθυμούσε να βρει το σεπτό του σκήνωμα τη μακαρία γαλήνη έως Δευτέρας Παρουσίας χωρίς ποτέ να γίνει εκταφή: στο Μοναστήρι του Οσίου Παταπίου. Εκεί, που δεκαετίες πριν ο μακαριστός μας Γέροντας έθεσε τον πρώτο θεμέλιο λίθο ως κτήτωρ της Μονής, πράγμα που είναι γνωστό σε όλους μας, όπως και στις μοναχές που εγκαταβιώνουν σήμερα στο Μοναστήρι.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέσα από την επικοινωνία που είχαμε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, ότι βαθύτατη επιθυμία του ήταν η ταφή του κάτω από το ιερό κελάκι του στον περίβολο της Μονής. Επιθυμία που πρόθυμα και μεγαλόψυχα άλλαξε αργότερα, όταν εκοιμήθη η μακαριστή Ηγουμένη Ισιδώρα και εκηδεύθη εκείνη στον τάφο που προοριζόταν για τον π. Νεκτάριο. Τότε, υποχωρώντας, απλός και ταπεινός όπως ήταν, είχε πει, ότι στη θανή του ο καταλληλότερος χώρος να δεχτεί το σκήνωμά του ήταν ο τόπος που αγάπησε πολύ, έζησε σε αυτόν, διακονήθηκε και διακόνησε: εκεί πίσω από το Ιερό του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Συνοικισμό Κορίνθου. 

Όμως, οι εξελίξεις μάς έχουν θλίψει. Ο αγαπητός μας Γέροντας, παρά τη δεδηλωμένη του επιθυμία για ταφή του στο Μοναστήρι, πρόκειται να ταφεί στο κοιμητήριο της πόλης, και εμείς τα παιδιά του δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, δεν εφαρμόζουμε στην πράξη την επιθυμία του Πατέρα μας.

Κατανοούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Γέροντά μας, αποφάσισε να γίνει η ταφή στο κοιμητήριο – και μάλιστα σε περίοπτη θέση, ανάμεσα στους τάφους των μακαριστών Αρχιερέων της Κορίνθου – αλλά προέχει η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο π. Νεκτάριος αγωνιζόταν πάντα (και αυτό μας δίδαξε κιόλας ) για ταπείνωση, απλότητα και χριστιανική αφάνεια.

Δεν γνωρίζουμε να έχει ξανασυμβεί κατά την Εκκλησιαστική τάξη να θάπτεται Ιερομόναχος, κτήτωρ Μοναστηριού, εκτός της Μονής που ίδρυσε. Παρακαλούμε πολύ τον Επίσκοπό μας να αναθεωρήσει την σχετική απόφασή του, να γίνει σεβαστή η επιθυμία του Γέροντά μας, και να γίνει η ταφή του σεπτού σκηνώματος στον χώρο της Ιεράς Μονής του Οσίου Παταπίου, προς αγαλλίαση της οσιακής ψυχής του Γέροντα και ψυχικής ηρεμίας των πνευματικών του τέκνων.

                                                                     Πνευματικά παιδιά του π. Νεκταρίου

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.