Επικαιρότητα

«Προσευχόμαστε για την διατήρηση της Ορθοδόξου ενότητας»

εικόνα άρθρου: «Προσευχόμαστε για την διατήρηση της Ορθοδόξου ενότητας»

«Προσευχόμαστε για τη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ελπίζουμε πως θα ξεπεραστεί η διαίρεση που έχει προκύψει» τόνισε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ria.ru ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Αφορμή της συνέντευξης στάθηκε η επίσκεψη του Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

«Η συνάντηση αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη. Συναντηθήκαμε στο γεύμα που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Βορείου Αμερικής κ. Ιωσήφ του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Γνωρίζω τον κ. Ελπιδοφόρο εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε που ήταν διάκονος και εγώ ιερομόναχος. Η σχέση μας έχει καλές και άσχημες περιόδους» τόνισε ο κ. Ιλαρίων.

Για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση τόνισε χαρακτηριστικά: «είχαμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και την απόφαση του Πατριαρχείου μας να διακόψει την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη. Είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με όσα έχουν συμβεί και στο τι θα μπορούσε να γίνει για την αποκατάσταση αυτού του προβλήματος».

Ερωτηθείς πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό ανέφερε: «προσευχόμαστε για τη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ελπίζουμε πως θα ξεπεραστεί η διαίρεση που έχει προκύψει. Ότι είναι αδύνατο για τους ανθρώπους, είναι δυνατό για τον Θεό λέει ο Κύριος μας. Το Άγιο Πνεύμα έχει δώσει λύσεις στα διάφορα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ιστορία της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό να συμβεί και τώρα».

Η αναφορά στον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ 

Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων σχολίασε και την πρόσφατη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αγιοκατάταξη του Γέροντα Σωφρονίου του Έσσεξ.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή που πλήττει την Ορθοδοξία και απάντησε:

«Πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την αγιοκατάταξη του Γέροντα Σωφρονίου Σαχάρωφ. Πιστεύω ότι ο πατέρας Σωφρόνιος προσεύχεται για την αγαπημένη του Ρωσική Εκκλησία όσο και για την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης την οποία διακόνησε και στο Άγιον Όρον και στην Αγγλία σε δύσκολους καιρούς. Η προσευχή αυτού του αγίου του Θεού μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ενότητα των ιερών εκκλησιών του Θεού, για τις οποίες προσευχόμαστε σε κάθε λειτουργία».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.