Επικαιρότητα

Πρώτη συλλειτουργία του μητρ. Δημητριάδος με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο

εικόνα άρθρου: Πρώτη συλλειτουργία του μητρ. Δημητριάδος με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο

Η Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού εξέδωσε μία ανακοίνωση η οποία αναγράφει ότι τελέστηκε χθες στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου Διορθόδοξο Συλλείτουργο και ότι της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητρ. Ταλίν και Πάσης Εσθονίας Στέφανος, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητρ. Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος.

Επίσης η ανακοίνωση σχολιάζει ότι ο μητρ. Δημητριάδος “εξέφρασε και την χαρά του για την πρώτη συλλειτουργία με Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την πρόσφατη θετική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της”. 

Αυτή η ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ι.Μ. Δημητριάδος, αναφερόμενη στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν αναγράφει τη λέξη “ανακοίνωση” αλλά αναγράφει γενικά και αόριστα “πρόσφατη θετική στάση”:
“(Ο μητρ. Δημητριάδος) εξέφρασε και την χαρά του για την πρώτη συλλειτουργία με Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την πρόσφατη θετική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της”.

Δηλαδή είναι σαν να παραδέχεται ότι χωρίς επίσημη απόφαση της Ιεραρχίας αλλα απλά με μία “θετική στάση της Ιεραρχίας”, ο μητρ. Δημητριάδος συλλειτούργησε με τον σχισματικό μητρ. Ολβίας.

Σαν κατάνυξη θεωρούμε πως πρέπει να ενημερώσουμε τον πιστό λαό πως ο μητροπολίτης Δημητριάδος, βάσει των ιερών κανόνων, πρέπει να καθαιρεθεί. Ορίστε οι συγκεκριμένοι ιεροί κανόνες:

«Ο ακοινωνήτω συνευξάμενος ή καθηρημένω, δια τους ήδη γεγραμμένους κανόνας υπό επιτίμιον εστίν…».

«Αιρετικοίς ή σχισματικοίς μη συνεύξη. Ακοινώνητος ο τούτοις συνευχόμενος».

«Αιρετικώ ή σχισματικώ όλως ημάς ουκ επιτρέπει συνεύχεσθαι».

Και τέλος, ο ΜΕ΄ Αποστολικός Κανόνας, όπως τον ερμηνεύει ο άγιος της Εκκλησίας Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Ο κανών [αυτός] διορίζει, ότι όποιος Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος, ή Διάκονος ήθελε συμπροσευχηθεί μονάχα, άλλ’ όχι και να λειτουργήσει με αιρετικούς ας αφορίζεται.. Επειδή όποιος με αφορισμένους συμπροσεύχηται (καθώς τοιούτοι είναι οι αιρετικοί) πρέπει να συναφορίζεται και αυτός κατά τον Ι΄ των αυτών Αποστόλων. Ει δε και εσυγχώρησεν εις τους αιρετικούς αυτούς να ενεργήσουν κανένα λειτούργημα ωσάν κληρικοί, ας καθαίρηται, επειδή όποιος Κληρικός συλλειτουργήσει με καθηρημένους (καθώς τοιούτοι είναι οι αιρετικοί κατά τον Β΄ και Δ΄ κανόνα της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου) συγκαθαιρείται και αυτός κατά τον ΙΑ΄ των Αποστόλων».

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Πρώτη συλλειτουργία στον Βόλο με Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας

Λαμπρό Διορθόδοξο Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία μεγάλου πλήθους λαού. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλίν και Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, Ιεράρχης της νεοσύστατης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προσφώνησε αδελφικώς τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, αναφερόμενος στους πολυετείς δεσμούς του με τον Πρόεδρο της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κ. Στέφανο, εξαίροντας τους κόπους και τους αγώνες του για την στερέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην μακρινή Εσθονία. Παράλληλα, εξέφρασε και την χαρά του για την πρώτη συλλειτουργία με Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την πρόσφατη θετική στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της.

Από την μεριά του, ο κ. Στέφανος εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για την ευκαιρία της λαμπρής συλλειτουργίας, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την αδελφική φιλοξενία, αλλά και την κοινή τους μαρτυρία στα διορθόδοξα φόρα, επί σειρά ετών και μίλησε με θερμά λόγια για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Θεολογικής Σχολής της Εσθονικής Εκκλησίας, που προσφάτως αναγνωρίστηκε από το Εσθονικό κράτος και επαινέθηκε για το υψηλό πανεπιστημιακό της επίπεδο.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό του Προστάτου της ΕΛ.ΑΣ. Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Ζέτας Μακρή, Κων/νου Μαραβέγια και Αθανασίου Λιούπη, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Αστυνομικού Δ/ντού Μαγνησίας κ. Βασιλείου Καραϊσκου και των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και λοιπών Αρχών του τόπου μας.

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οικουμενισμός εντός των τειχών

Επαναλαμβάνονται οι αντικανονικές συμπροσευχές με αντιπροσωπείες εκατέρωθεν στις «πρωτόθρονες» εορτές Ρώμης και Φαναρίου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr «Κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το Σάββατο, 29 Ιουνίου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.