Επικαιρότητα

Πυργιώτες, ο Άγιος που έσωσε την πόλη σας από δεινά είναι ξαφνικά ακατάλληλος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;

…ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός καλεί τους Ιερείς να μείνουν στα σπίτια τους λόγω του Κορωνοϊού και να προσευχηθούν από εκεί όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ούτε κεκλεισμένων των θυρών, λοιπόν, ακολουθίες και λειτουργίες τη Μ.Εβδομάδα στη Μητρόπολη Ηλείας. Θα συμφωνούσαμε με τον Άγιο Ηλείας και θα υπερθεματίζαμε των θέσεών του, καθώς κι εμείς είμαστε κατά της λατρείας κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αναιρεί την υπόσταση της ίδιας της Εκκλησίας, αν αυτές τις θέσεις του τις θωράκιζε θεολογικά και ορθόδοξα με αγιοπνευματικό λόγο. Αντίθετα απαγορεύει τη λατρεία κεκλεισμένων των θυρών, γιατί φοβάται τα “παρατράγουδα” που θα γίνουν. 

Καταρχάς, θα ήταν ευλογημένα ομολογιακά “παρατράγουδα” (σημειωτέον για λίγους, όσους έχουν πραγματική πίστη), αν συγκεντρωνόταν λαός με προσωπικό κόστος έξω από τις αμπαρωμένες εκκλησίες συμπροσευχόμενος ή και εξαιτούμενος την είσοδο και τη συμμετοχή, όπως γίνεται σε άλλες ορθόδοξες χώρες αυτή τη στιγμή. Ξαφνικά οι Επίσκοποι μεταβλήθηκαν, ως μη όφειλαν, σε εγγυητές της κοινωνικής ειρήνης και της δημόσιας υγείας, ωσάν ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. Μήπως έτσι συναισθάνονται το ρόλο τους; 

Έπειτα, αναρωτιόμαστε αν κατανοούν ορισμένοι ότι έχει ειδικό βάρος στα μάτια του Θεού η απαγόρευση της Θείας Λατρείας από την ίδια την Εκκλησία. Ο διάβολος θα κυκλοφορεί ελεύθερος στην Ηλεία. Να δούμε πώς θα καταφέρει η τοπική Εκκλησία να αντιστρέψει πνευματικά αυτό το γεγονός. Συνοδυνούμε με τους ευσεβείς Ηλείους που θα υποφέρουν εξαιτίας του ποιμενάρχη τους, ο οποίος σαν δήμιος αυτή τη στιγμή ακρωτηριάζει το υγιές φιλακόλουθο πνεύμα τους.

Θέλαμε να ξέραμε αν πήρε ευλογία από τον πολιούχο του Πύργου, Άγιο Χαράλαμπο, ο Άγιος Ηλείας, για να κλείσει τους ναούς ή είναι υπεράνω του Ουρανού ο επισκοπάκος αυτός; Δε ντρέπεται τον Άγιο Χαράλαμπο που έσωσε την πόλη του από την πανώλη αλλά και από άλλα πάμπολλα δεινά, στο απώτερο και εγγύτερο παρελθόν;

Διαβάζουμε εδώ:
α)  Η νόσος αυτή, η πανώλη, εξαλείφθηκε από τον Άγιο Χαράλαμπο μετά από θερμή προσευχή προς αυτόν και παράκληση. Λένε μάλιστα ότι οι κάτοικοι του Πύργου είδαν καταπληκτικό θέαμα. Ο Άγιος με τη ράβδο του έσπρωχνε ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό, μέχρι που το έρριψε στη θάλασσα. Ήταν η ασθένεια που καταδίωξε ο Άγιος. Και σε άλλα μέρη όμως κατά καιρούς ήταν εμφανής η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους στην εκδίωξη της πανώλης, όπως στη Θεσσαλία στο χωριό Σαβάλια και στη Δημητσάνα όπου μετονομάστηκε ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου σε Ναό Αγίου Χαραλάμπους, εξαιτίας της θαυματουργικής παρέμβασης του Αγίου.
(Σχόλιο δικό μας:  Έγινε και τώρα καμιά προσευχή και παράκληση στον Άγιο Χαράλαμπο και δεν το πληροφορηθήκαμε; Γιατί ασφαλώς εδώ δεν εννοείται ατομική προσευχή, αλλιώς δε θα μνημονευόταν ειδικά. Η ατομική προσευχή για αντιμετώπιση δεινών  είναι εφεύρημα – αποκύημα της πλάνης των σημερινών εκκλησιομάχων δεσποτάδων.
β) Στον Άγιο Χαράλαμπο αποδόθηκε η εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918 από την Ηλεία και την Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
γ) Το 1687 οι Αγαρηνοί με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη πολιόρκησαν τον Πύργο. Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον Άγιο Χαράλαμπο, έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και να σωθεί η πόλη από την πολιορκία.
δ) Το 1821 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι και πολιόρκησαν τον Πύργο με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να καθαρίσουν την περιοχή από τα επαναστατικά στρατεύματα. Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης, προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο με τις άμαξες και τον οπλισμό τους. Όμως στα περίχωρα του μικρού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους (υπάρχει ακόμη αυτός ο ναός, σε αυτόν τιμάται ακόμη ο Άγιος) είχε λάβει θέσεις ένας μικρός αριθμός αποφασισμένων Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι με τη βοήθεια του Αγίου εκδίωξαν τους πολυάριθμους Τούρκους. Τώρα οι Τούρκοι θα πρέπει για εβδομάδες να ψάχνουν άλλα περάσματα, για να φτάσουν στην Τριπολιτσά. Το μόνο πέρασμα που έχει μείνει είναι το ηρωικό Πούσι, όπου οι Έλληνες έχουν παραταχθεί οργανωμένα, λόγω της καθυστέρησης των Τούρκων στον Πύργο και δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον εχθρό.
ε) Στον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941, λίγες ώρες πριν γίνει, δημιουργόταν ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό του Πύργου, με αποτέλεσμα τη συνεχή αναβολή του και τελικά τη ματαίωση του και τη διάσωση της πόλης.
στ) Πριν καταλάβουν οι Γερμανοί τον Πύργο είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός. Κανείς όμως από τους κατοίκους δεν έπαθε τίποτα, γιατί οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη και πολλές δεν εξερράγησαν καθόλου.
ζ) Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου ώρα 14:10 διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5R και 5,8R και από άποψη χρόνου τρία λεπτά κενό μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων, με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές. Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο! Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια σαν προειδοποίηση, ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού. Την ώρα του σεισμού πολλά μικρά παιδάκια με τα αθώα μάτια τους είδαν, όπως λένε, τον Άγιο να κρατάει με απλωμένα τα χέρια του τα σπίτια του Πύργου, για να μην πέσουν.

Αδερφοί Πυργιώτες, ο Άγιος που έσωσε την πόλη σας από τέτοια ποικιλία δεινών είναι ξαφνικά αναρμόδιος και ακατάλληλος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού; Μπαίνουν ξαφνικά σε αχρησία οι Άγιοι και η Θεία Λατρεία, επειδή έχουν καταλάβει τους επισκοπικούς θρόνους άπιστοι εκκλησιομάχοι;

Είναι δυνατόν ένας λαός με τέτοιες εμπειρίες, τέτοια ευσέβεια να καταντάει σε αυτό το σημείο ασέβειας και απιστίας; Να πείθεται τόσο εύκολα στις μορφές της ποικίλης δαιμονικής πλάνης; Οι νέες γενιές να μην έχουν, λοιπόν, παρόμοιες ουράνιες εμπειρίες; Να μη βιώσουν στο πετσί τους ότι η Πίστη μας είναι ζωντανή και η μόνη αληθινή; Αυτή θα ήταν η καλύτερη κατήχηση που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ποίμνιο οι σημερινοί ποιμενάρχες. Έτσι θα φύτευαν στις καρδιές των νεοελλήνων το δέντρο της Πίστης, το αειφόρο και αειθαλές, για να αντέξουμε τα επερχόμενα δεινά, όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας. 

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για επιβεβλημένη υπακοή στις εκάστοτε αποφάσεις της Διοικούσας Εκκλησίας, θέλουμε να παρατηρήσουμε το εξής: Αυτή τη στιγμή μια τοπική Μητρόπολη (βλ. Μητρόπολη Ηλείας)  κάνει ανυπακοή στην Εκκλησία της Ελλάδος, αυθαιρετεί και ιδιορρυθμεί διαχωρίζοντας τη θέση της από αυτό που η επίσημη Εκκλησία “διεκδίκησε” και “πέτυχε”, την τέλεση των ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών μόνο με ψάλτη και παπά. 

Δηλαδή ανυπακοή μόνο επί τα χείρω μπορούν να κάνουν οι Ιεράρχες μας κι όχι επί τα βελτίω; Έχουν τα κότσια για ανυπακοή, αλλά όχι σε θέματα Πίστης, ούτε ΥΠΕΡ της Πίστης, αλλά μόνο εις βάρος της Πίστης; Όχι όπως το απαιτεί η ορθόδοξη ευσέβεια; 

Ας μελετήσει, λοιπόν, ο Ηλείας Γερμανός και όλοι μας τη σειρά βιβλίων Φίλη Ορθοδοξία του π.Θεόδωρου Ζήση, για ορθόδοξη επανακατήχηση και επαναφορά στην ορθόδοξη ευσέβεια που έχουμε απωλέσει και ιδίως το έργο του Κακή Ὑπακοή καί Ἁγία Ἀνυπακοή (Ἡ πνευμα­τική καί διοικητική κρίση στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος), Θεσσαλονίκη. 2006. (http://www.theodromia.gr/seira-filhorthodoxia.el.aspx).

Διαβάσαμε στο iliaoikonomia.gr:


Ηλεία: Ούτε κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία τη Μεγ. Εβδομάδα και την Ανάσταση

Χωρίς λειτουργία των Ιερών Ναών έστω και κεκλεισμένων θυρών θα είναι το καθεστώς των ημερών στη Μητρόπολη Ηλείας όπως σαφώς προκύπτει από την εγκύκλιο που έστειλε την Τρίτη 7/4 ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με την οποία καλεί τους Ιερείς να μείνουν στα σπίτια τους λόγω του Κορωνοϊού και να προσευχηθούν από εκεί όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.

Διέγνωσε πιθανότατα τα όποια “παρατράγουδα” που θα δημιουργούνταν (και τα οποία, σημειωτέον, σίγουρα θα γίνουν σε πλήθος περιπτώσεων, έστω “λειτουργίας κεκλεισμένων”, αλλού)…

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται στις εορτές μετά το Πάσχα όπως την Τρίτη της Λαμπρής, του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής, κ.τ.λ., όπου αναφέρει οτι θα λειτουργήσουν τότε κεκλεισμένων των θυρών μόνο οι Ιεροί Ναοί που εορτάζουν. 

Ολόκληρη η σχετική εγκύκλιος

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σχετικά άρθρα

Έως πότε εκούσιοι δεσμώτες μέσα στον κατάμαυρο, δαιμονικό κουρνιαχτό;

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Σημεῖο βρασμοῦ δέν ἔχει ἀπομείνει ἄραγε κανένα, πού νά μᾶς κάνει να σηκωθοῦμε καί νά ἀποφασίσουμε νά πετάξουμε ἀπό πάνω μας τόν ὑλικό καί πνευματικό ζυγό;"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.