Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες

Για το μούλιασμα:

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 κ.γ. σὀδα μαγειρική
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 lt βραστό νερό

Για το μαγείρεμα:

  • Τα μουλιασμένα ρεβίθια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Κόλιαντρο σπόρους φρεσκοτριμμένο 1 κ.γ.
  • Λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο ½ κ.γ.
  • Κύμινο σκόνη 1 κ.γ.
  • 500 ml βραστό νερό
  • αλάτι 1 κ.γ.
  • ρίγανη ξερή ½ κ.γ.
  • Το χυμό από μισό λεμόνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από βραδύς σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα ρεβίθια, με τη σόδα και το αλάτι. Βράζουμε για 5 λεπτά, σβήνουμε και αφήνουμε τα ρεβίθια όλη τη νύχτα στο νερό με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Αχνίζουμε σε κατσαρόλα με ένα ποτήρι ζεστό νερό για 2 λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, αφού τα έχουμε ξεπλύνει καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν τα ρεβίθια. Αν χρειαστεί και επιπλέον νερό προσθέτουμε βρασμένο.
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε με κλαδάκια ρίγανης ως γαρνιτούρα και συνοδεύουμε με λάχανο τουρσί.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra