Επικαιρότητα

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Οι ενέργειες του Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα διαίρεσαν τον Άθω

εικόνα άρθρου: Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Οι ενέργειες του Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα διαίρεσαν τον Άθω

Οι αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συνέβαλαν στη διαίρεση του Αγίου Όρους, το οποίο χωρίστηκε σε υποστηρικτές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και σε εκείνους που υπερασπίζονται τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, δήλωσε o αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάι Μπαλασόφ.

«Βλέπουμε ότι οι αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης φέρνουν παντού σχίσματα και διαιρέσεις. Εδώ ακόμα και στο Άγιο Όρος υπάρχει και ένας πραγματικός διαχωρισμός: Μερικά μοναστήρια, λόγω της υπακοής στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, που είναι ο φυσικός τους αρχηγός, το θεωρούν κανονικό να αποδεχθούν και να συλλειτουργήσουν μαζί με εκείνους, με τους οποίους υπηρέτησε ο πατριάρχης τους. Ωστόσο άλλοι, παρά το γεγονός ότι το ο φυσικός τους εκκλησιαστικός ηγέτης είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του και δεν δέχονται τους επισκέπτες στον Άθω από την ‘’Μη κανονική εκκλησία της Ουκρανίας’’»τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάι Μπαλασόφ.

«Φυσικά, είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα σκάνδαλα και τα σχίσματα, μεταφέρονται σε αυτόν τον ιερό τόπο της σιωπής και της προσευχής», πρόσθεσε ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη μεταφορά των διαφορών στο Άγιο Όρος.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό, αντιπροσωπεία της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας έψαλλε τον εθνικό ύμνο στην Αθωνική Πολιτεία. 

Παράλληλα δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, ενώ υπήρξε διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό από τους μοναχούς με επιστολή τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ξεσηκώνονται μία μία οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, κατά της παράνομης δίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Τσεχίας και Πολωνίας καταγγέλλουν την Ουκρανική Βουλή για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που διώκει την Εκκλησία υπό του Μητροπολίτη Ονουφρίου

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.