Επικαιρότητα

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολλές φορές το χαρτί της θρησκείας

εικόνα άρθρου: Ρωσικό ΥΠΕΞ για Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολλές φορές το χαρτί της θρησκείας

Στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία ως μοχλό για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη Δημοκρατία”), αναφέρθηκε, σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ, σε διάφορες περιπτώσεις, «έχουν αγνοήσει το διεθνές δίκαιο για να επιτύχουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, παίζοντας το ”χαρτί” της θρησκείας».

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: 

«Ενημερωθήκαμε για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα του γνωστού Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είπε ότι ”η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής πολέμου, ως ένα εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων”. Φυσικά, συμμεριζόμαστε την ανησυχία σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση κάποιων κρατών στα θρησκευτικά ζητήματα, όμως, πιστεύω ότι ο Αμερικανός πρέσβης βιάστηκε να ονομάσει τη χώρα, στην οποία θα έπρεπε να απευθύνονται αυτές τις επικρίσεις».

Η ίδια, κάνοντας λόγο για «κυνισμό» από μέρους των Αμερικανών πολιτικών, επεσήμανε: «Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώην επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, ανάμεσα σε άλλα του ”κατορθώματα”, έγινε γνωστός για τη συμμετοχή του ίδιου και της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχίσμα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία».

«Έχουμε σωρούς εγγράφων»

«Έχουμε ήδη συγκεντρώσει σωρούς εγγράφων για αυτό το θέμα», τόνισε μάλιστα, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει το διεθνές δίκαιο για να επιτύχουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, παίζοντας το ”χαρτί” της θρησκείας σε διάφορες περιοχές, προκαλώντας θρησκευτικές εντάσεις και πιέζοντας ανοιχτά αντιπροσώπους διαφορετικών θρησκειών, οδηγώντας σε ανοιχτή σύγκρουση».

«Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν το έχει κρύψει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Τζέφρι Πάιατ ότι υπάρχει αντίστοιχη θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών, η θέση του πρέσβη για τις θρησκευτικές ελευθερίες», συμπλήρωσε.

Η Μαρία Ζαχάροβα συνέχισε, παρατηρώντας ότι «όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της αντίληψης της ”τάξης που βασίζεται σε κανόνες”, που σήμερα επιβάλλεται παγκοσμίως από τα δυτικά κράτη ως αντίβαρο στα αναγνωρισμένα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Κάνοντας μνεία σε συγκεκριμένες περιοχές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «η λίστα είναι αρκετά μεγάλη».

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν ανοιχτά υποστήριξη για τη σχισματική θρησκευτική δομή της Ουκρανίας»

«Η αμερικανική διπλωματία έχει καταγράψει αρκετά ”κατορθώματα” στα ζητήματα της θρησκείας», επεσήμανε ακόμη η Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι «οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν ανοιχτά υποστήριξη για τη σχισματική θρησκευτική δομή που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν συμβουλές για αμιγώς θρησκευτικά ζητήματα σε κληρικούς και πολιτικούς, στις χώρες όπου υπάρχουν οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες».

Την ίδια στιγμή, παρατήσε, «δεν έχουμε ακούσει από την Ουάσιγκτον ούτε μια επίπληξη, για παράδειγμα, κατά του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, σχετικά με την περίεργη συμμετοχή του στα θρησκευτικά ζητήματα».

«Όλα αυτά αποτελούν άμεση παρέμβαση στα θρησκευτικά ζητήματα», υπογράμμισε η Ζαχάροβα. 

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένα θέμα, ήτοι το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας και στη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε αναφερθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στη Μόσχα. 

Στο πλαίσιο αυτό και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Λαβρόφ, είπε: «Όπως καταλαβαίνω, για τον ίδιο σκοπό, κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν επισκεφτεί τον Άγιο Όρος. Ο επικεφαλής της σχισματικής ”Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας” ο ”μητροπολίτης” Επιφάνιος, δήλωσε δημόσια ότι η δημιουργία αυτής της δομής δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την άμεση στήριξη των ΗΠΑ».

Και επεσήμανε: «Αυτή είναι μια πληροφορία από πρώτο χέρι, είναι δήλωση του ίδιου του Επιφάνιου, η οποία αποκηρύσσει όλες τις κατηγόριες του Τζέφρι Πάιατ κατά της Ρωσίας».

«Η γενική αίσθηση είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σέβεται τις πνευματικές και ηθικές παραδόσεις των παγκόσμιων θρησκειών, καθώς και την ελευθερία της θρησκείας κάθε ατόμου, μόνο αν δεν αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στην εκάστοτε χρονική περίοδο», κατέληξε η Mαρία Ζαχάροβα.

ΠΗΓΗ

Δείτε σχετικά: – Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε εκκλησιαστικά ζητήματα

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.