Επικαιρότητα

Σχισματικός Ουκρανός «επίσκοπος» στο Άγιο Όρος: «Ιερουργία» στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και μιαρό συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παντοκράτορος 

εικόνα άρθρου: Σχισματικός Ουκρανός «επίσκοπος» στο Άγιο Όρος: «Ιερουργία» στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και μιαρό συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παντοκράτορος 

«Προσκυνηματικό» πρόγραμμα επισκέψεων στις φιλοσχισματικές Ι. Μονές

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο σχισματικός Ουκρανός ψευδεπίσκοπος Αλεξάντερ Ντραμπίνκο (Oleksandr Drabynko) της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τη συνοδεία Ουκρανών ψευδοκληρικών και πιστών, μόλυνε τα Ιερά χώματα του Αγίου Όρους, καθώς πραγματοποίησε «προσκυνηματική» επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας, από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου.

Με βάση τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παρατίθεται το «προσκυνηματικό» πρόγραμμα των σχισματικοαιρετικών Ουκρανών στην Αθωνική Πολιτεία.


«Ιερουργία» στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και μιαρό συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παντοκράτορος 

Οι φιλοσχισματικοί Καθηγούμενοι των Ι. Μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, άνοιξαν χωρίς αιδώ τις πύλες των Ιερών Ναών τους στον σχισματικό (και άνευ ιερωσύνης) Ουκρανό Ντραμπίνκο και στη συνοδεία του. Συγκεκριμένα:

α) Ι.Μ. Ξενοφώντος (8 Οκτωβρίου): Ο σχισματικός Ουκρανός «ιερούργησε» παρουσία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Αλεξίου, τον οποίο και κοινώνησε.

β) Ι.Μ. Παντοκράτορος (9 Οκτωβρίου): Ο σχισματικός Ουκρανός  «συλλειτούργησε» με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Παντοκράτορος, Γαβριήλ, στο Καθολικό της Μονής.

Ο Ντραμπίνκο φαίνεται ότι δεν «ιερούργησε» σε κάποια άλλη Ι. Μονή του Αγίου Όρους (τουλάχιστον δεν παρουσιάζεται κάτι ανάλογο σε κάποια από τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο), όμως χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο και δυσκολία, εισήλθε στους Ι. Ναούς της Παντοκρατορινής Σκήτης του Προφήτη Ηλία (7 Οκτωβρίου) και της Ι.Μ. Ιβήρων (8 Οκτωβρίου), και γονατιστός, έκλινε την κεφαλήν του πάνω στην Αγία Τράπεζα για να προσευχηθεί (και ταυτόχρονα να φωτογραφηθεί από τη συνοδεία του).


«Προσκυνηματικό» πρόγραμμα επισκέψεων στις φιλοσχισματικές Ι. Μονές 

Οι Ηγούμενοι των γνωστών φιλοσχισματικών Ι. Μονών της Αθωνικής Πολιτείας, καθώς και ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, μοναχός Χριστόφορος Ιβηρίτης, υποδέχθηκαν και συνομίλησαν με τον σχισματικοαιρετικό Ουκρανό Ντραμπίκνο και τους συνοδούς του.

Ακολούθως, παρουσιάζεται αναλυτικά, ολόκληρο το «προσκυνηματικό» πρόγραμμα επισκέψεων των σχισματικών Ουκρανών (συμπεριλαμβανομένου της «ιερουργίας» στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και του μιαρού συλλείτουργου στην Ι.Μ. Παντοκράτορος):

α) Ι.Μ. Ξενοφώντος (7 Οκτωβρίου, 8 Οκτωβρίου): Θερμή υποδοχή από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Ξενοφώντος, Αλέξιο. Επιπλέον, ο σχισματικός Ντραμπίκνο «ιερούργησε» στη Μονή, παρουσία του Ηγουμένου Αλεξίου, τον οποίο και κοινώνησε.

β) Κτήριο Ιεράς Κοινότητας, Καρυές (8 Οκτωβρίου): Υποδοχή και μακρά συζήτηση με τον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, μοναχό Χριστόφορο Ιβηρίτη.

γ) Ι.Μ. Ιβήρων (8 Οκτωβρίου): Υποδοχή και συζήτηση με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Ιβήρων, Ναθαναήλ. Επιπλέον, ο σχισματικός Ντραμπίνκο εισήλθε στο Καθολικό της Μονής και γονατιστός έκλεινε την κεφαλή του πάνω στην Αγία Τράπεζα για να προσευχηθεί.

δ) Ι.Μ. Παντοκράτορος (9 Οκτωβρίου): Υποδοχή και συζήτηση με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Παντοκράτορος, Γαβριήλ. Επιπλέον, ο σχισματικός Ουκρανός  «συλλειτούργησε» με τον Ηγούμενο Γαβριήλ, στο Καθολικό της Μονής.

ε) Κονάκι Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου (9 Οκτωβρίου): Υποδοχή και συζήτηση με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου, Βαρθολομαίο. 

στ) Ι.Μ. Σταυρονικήτα (10 Οκτωβρίου): Υποδοχή και συζήτηση με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Σταυρονικήτα, Τύχων. 

Επιπρόσθετα, στις 7 Οκτωβρίου, ο Ντραμπίνκο επισκέφθηκε την Ι.Μ Βατοπαιδίου, ενώ στις 10 Οκτωβρίου, ανάρτησε ένα άλμπουμ φωτογραφιών από την επίσκεψη του στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Και στις δύο αυτές επισκέψεις, δεν προέκυψε από το φωτογραφικό υλικό ότι υπήρξε κάποια επαφή/συνάντηση με τους Καθηγουμένους των Ι. Μονών Βατοπαιδίου, Εφραίμ και Σίμωνος Πέτρας, Ελισσαίου.

Μετά από το «ευλαβικό» προσκύνημα στο Άγιο Όρος, ο ψευδεπίσκοπος Αλεξάντερ Ντραμπίνκο συνέχισε την προσκυνηματική του περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και αργότερα μετέβη στο Φανάρι.


Οι Ηγούμενοι της Ι.Μ. Ξενοφώντος και Παντοκράτορος Δούρειος Ίππος των σχισματικών Ουκρανών 

Οι Ηγούμενοι της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αλέξιος και της Ι.Μ. Παντοκράτορος Γαβριήλ αποτελούν τον Δούρειο Ίππο των αφορισμένων, καθηρημένων, αχειροτόνητων και αυτοχειροτόνητων, σχισματικών Ουκρανών.

Κατά το παρελθόν, και οι δύο άνοιξαν τις πύλες των Ι. Μονών των οποίων ηγούνται σε ψευδεπισκόπους/ψευδοκληρικούς του Ουκρανικού σχισματικοαιρετικού μορφώματος και τους παραχώρησαν άδεια να «ιερουργήσουν» εντός αυτών. 

Επιπρόσθετα, επιχείρησαν να προσδώσουν «κύρος» και «αναγνώριση» στον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Κιέβου, Επιφάνιο Ντουμένκο και την Ουκρανική ψευδοεκκλησία, καθώς μετέβησαν στο Κίεβο και «συλλειτούργησαν» μαζί του. Συγκεκριμένα:

α) Ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αλέξιος 

i) (3 Φεβρουαρίου 2019) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος μετέβη στο Κίεβο όπου συμμετείχε στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου Ντουμένκο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου (παρουσία του Ουνίτη Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο) και συλλειτούργησε μαζί του.

Παρατίθεται το σχετικό σύντομο απόσπασμα για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού από το κανάλι Радіо Свобода:

ii) (Απρίλιος 2019) Ο ψευδομητροπολίτης Λουτσκ και Βολίν Μιχαήλ της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσε «Θεία Λειτουργία» στην Ι.Μ. Ξενοφώντος και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αλέξιο, που ήταν παρών στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο.

iii) (9 Αυγούστου 2019) Μια ομάδα προσκυνητών της «επισκοπής» Ρίβνε και Όστρο μαζί με ψευδοκληρικούς συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία της Ι.Μ. Ξενοφώντος, όπου χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Μονής, Αλέξιος. Μαζί με την αδελφότητα του Μοναστηριού συμμετείχε και ψευδοκληρικός της «επισκοπής» Λβιβ. 

β) Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτoρος Γαβριήλ

i) (8 Φεβρουαρίου 2019) Τελέστηκε η πρώτη «Θεία» Λειτουργία στο Άγιο Όρος από ψευδεπίσκοπο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς ο ψευδεπίσκοπος Οδησσού Παύλος προεξήρχε της «Ιεράς» Αγρυπνίας και της «Θείας» Λειτουργίας στην Ι.Μ. Παντοκράτορος, παρουσία του Ηγουμένου της Μονής Γαβριήλ.

ii) (23 Νοεμβρίου 2019) O επικεφαλής αντιπροσωπείας των σχισματικών Ουκρανών, ψευδεπίσκοπος Οδησσού Παύλος Γιουρίστυ, τέλεσε «Θεία» Λειτουργία στην Ι.Μ. Παντοκράτορος και μίλησε με τον Ηγούμενο του Μοναστηριού Γαβριήλ, στον οποίο «μεταβίβασε χαιρετισμούς» από τον ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο Ντουμένκο.

iii) (2 Φεβρουαρίου 2020) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκρατορος μετέβη στο Κίεβο και συμμετείχε στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε μαζί του.

Παρατίθεται το σχετικό σύντομο απόσπασμα για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού από το κανάλι Kyklodioktos 3:


Γέρων Γαβριήλ: Όσα Μοναστήρια δέχθηκαν, συλλειτούργησαν, συμπροσευχήθηκαν και κοινώνησαν τους σχισματοαιρετικούς της Ουκρανίας, δεν θα σωθούν

Ο φωτισμένος και ομολογητής Γέροντας Γαβριήλ του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελλίου Οσίου Χριστοδούλου της Πάτμου, ακολουθώντας την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, τους Ιερούς Κανόνες και την Παραδοθείσα Πίστη, υποδεικνύει με κάθε ευκαιρία, τον μέγιστο πνευματικό κίνδυνο που εκπορεύεται από την κοινωνία με τους σχισματοαιρετικούς Ουκρανούς. 

Ο γνήσιος και Ορθόδοξος Πατερικός λόγος του σεβάσμιου Αγιορείτη Γέροντα, συντρίβει την πλάνη και τη διπλωματία των σύγχρονων ψευδοδιδασκάλων, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι όσα Μοναστήρια (Αγιορείτικα και μη) δέχθηκαν, συλλειτούργησαν, συμπροσευχήθηκαν και κοινώνησαν τους σχισματοαιρετικούς της Ουκρανίας, δεν θα σωθούν και θα πάνε και αυτοί στην κόλαση:

«Οἱ σχισματοαιρετικοί τῆς Οὐκρανίας δέν θα σωθοῦν, θά πᾶνε στήν κόλαση. Ὄσα μοναστήρια (ἁγιορείτικα καί μή) τούς δέχτηκαν, συλλειτούργησαν, συμπροσευχήθηκαν, καί τούς κοινώνησαν, δέν θά σωθοῦν κι αὐτοί καί θά πᾶνε κι αὐτοί στήν κόλαση. Ὁ 45ος Ἀποστολικός Κανών λέγει : «Ἐπίσκοπος ἤ πρεσβύτερος ἤ διάκονος αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω, εἰ δέ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς, ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω»[1]. 

Ὅλοι αὐτοί, πού συλλειτούργησαν καί συμπροσευχήθηκαν μέ τούς σχισματικούς, σύμφωνα μέ τόν Κανόνα αὐτόν, εἶναι ἀφορισμένοι καί καθηρημένοι. Καί σύμφωνα μέ τόν Β΄ Κανόνα τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Συνόδου, εἶναι ἀκοινώνητοι. «…Μὴ ἐξεῖναι δὲ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις… Εἰ δὲ φανείῃ τις τῶν ἐπισκόπων, ἢ πρεσβυτέρων, ἢ διακόνων, ἤ τις τοῦ κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν, καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν κανόνα τῆς ἐκκλησίας»»[2]. 

(Ανοιχτή Επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, Μοναχός Γαβριήλ, Γέρων Ἱεροῦ Κουτλουμουσιανοῦ Κελλίου Ὁσίου Χριστοδούλου τῆς Πάτμου, 20 Σεπτεμβρίου 2020 (π. ἡμ.))

  • [1] Σχ. βλ. Ὅσιος Νικόδημος Ἁγιορείτης, Πηδάλιον, ἐκδ. Β. Ρηγόπουλος, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. 50-51. 
  • [2] Ἔνθ’ ἀνωτ., σελ. 407-408.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως (Μέρος Β΄): Κεφάλαιο 2. Ψευδοαυτοκέφαλο των Ουκρανών Σχισματικών (Ιανουάριος 2019)
Ανοικτή επιστολή του Μοναχού Γαβριήλ προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.