Επικαιρότητα

Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το Ουκρανικό;

εικόνα άρθρου: Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το Ουκρανικό;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

… Η μητρόπολη ανησυχεί για «αρπαγή και λεηλάτηση» ναών και μοναστηριών…

Εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Σερβία εκτιμούν ότι ο νόμος αυτός για την «θρησκευτική ελευθερία» στοχεύει στην απόσπαση από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ανασυσταθείσα, το 1993, “ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου” (CPC).

Η αποκαλούμενη “ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου” θεωρείται σχισματική από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

Υπάρχει φαναριώτικος δάχτυλος ή κάποια μυστήρια γεωπολιτικά παιχνίδια πίσω από την ιστορία αυτή; Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία, ένας καλός εκβιασμός για την αναγνώριση της Ουκρανικής “Αυτοκεφαλίας” από την Εκκλησία της Σερβίας, που ως τώρα αντιδράει σθεναρά;

Βέβαια ο ίδιος ο οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Εμείς όμως θυμόμαστε παρόμοιες δηλώσεις να κάνει και για το θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο παρελθόν. Όλα εκείνα όμως ξεχάστηκαν με τη βοήθεια βέβαια ξένων πιέσεων και σήμερα πια αναγνώρισε Αυτοκεφαλία σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας ασχέτως όλων όσων έλεγε στο παρελθών. Μπορούν οι διπλωμάτες του Φαναρίου να μην υποκύψουν στις πιέσεις των άλλων δυνάμεων;

Όπως διαβάσαμε στο oukraniko.blogspot.com ο Αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Νικολάι Ντανιλιέβιτς λέει πως πίσω από τα σχίσματα σε Μαυροβούνιο και Ουκρανία είναι οι ίδιες δυνάμεις.

Η Θρησκευτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο είναι σε πολλά σημεία παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία και υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Νικολάι. Πίσω από τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο και στην Ουκρανία βρίσκεται η ίδια μεγάλη γεωπολιτική, εξήγησε σε συνέντευξή του στο spzh.news. «Το γεγονός ότι πρόσφατα καταχωρήθηκε το αντιεκκλησιαστικό νομοσχέδιο, το οποίο ονομάστηκε «νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία στο Μαυροβούνιο» είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις της Εκκλησίας. Εξάλλου, αυτό που συνέβη στην Ουκρανία δεν θα είχε λάβει χώρα εάν δεν υπήρχε κάποια επιρροή από κάποια ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα. Και πίσω από αυτό που συμβαίνει τώρα στα Βαλκάνια υπάρχει πάλι μεγάλη γεωπολιτική».

Τόνισε επίσης ότι η θρησκευτική κατάσταση στη χώρα μας και στο Μαυροβούνιο είναι εξαιρετικά παρόμοια, επειδή το Μαυροβούνιο είναι το κανονικό έδαφος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε αυτή τη χώρα κατά τα πρότυπα της Ουκρανίας, με την υποστήριξη των κρατικών αρχών, δημιουργήθηκε ολιγάριθμη σχισματική ομάδα η αποκαλούμενη «Μαυροβούνια Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Ο επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου είναι ο καθηρημένος και αναθεματισμένος κληρικός του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Ντεντέιτς, ο οποίος προηγουμένως υπηρετούσε στην Ιταλία και για κάποιους Κανονικούς λόγους στερήθηκε την Ιερωσύνη. Η κυβέρνηση αντιτίθεται στην κανονική Εκκλησία και οι εκπρόσωποί της δεν συμμετέχουν ποτέ στις επίσημες λειτουργίες της».

Ο π. Νικόλαος υπενθύμισε ότι το 2018 ο Πρωτοσύγκελος της UOC Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος επισκέφτηκε το Μαυροβούνιο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ και έδειξε φωτογραφίες όπου υπήρχαν χιλιάδες πιστοί, αλλά ούτε ένας εκπρόσωπος των αρχών.

«Οι εξωτερικές, μη εκκλησιαστικές δυνάμεις, θέλουν να διασπάσουν την Ορθοδοξία, σύμφωνα με τα πρότυπά τους. Αλλά, δόξα τω Θεώ, η πλειοψηφία των τοπικών Εκκλησιών αντιτίθενται σε αυτό.

Τέτοιες καταστάσεις είναι, κατά κάποιον τρόπο, καλές. Με την έννοια ότι γίνεται σαφές πού είναι η πραγματική Εκκλησία και πού όχι. Οι ίδιοι οι πιστοί αισθάνονται πού είναι η αλήθεια και έρχονται στους ναούς της κανονικής Εκκλησίας.

Όπως λέει η παροιμία, «οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε άδειο πηγάδι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της UOC και σημείωσε ότι οι Ορθόδοξες Τοπικές Εκκλησίες εάν θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών, να μην αποδεχθούν το ορθόδοξο σχίσμα μη αναγνωρίζοντας το ψεύτικο Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον πρωθιερέα Νικολάι, οι δοκιμασίες και οι πειρασμοί ενίσχυσαν την κανονική Ουκρανική Εκκλησία και ενέπνευσαν τον κλήρο να δουλέψει πιο δυνατά και να δηλώνει και να εξηγεί πιο αποτελεσματικά τις θέσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε δήλωση σχετικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των επισκοπών του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, όπου η σχισματική θρησκευτική οργάνωση «της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου» δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσαν τους εκπροσώπους των αρχών του Μαυροβουνίου να «σταματήσουν τις διακρίσεις και την υπονόμευση της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο του euronews (στα ελληνικά).

Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Διαβάσαμε στο newsbeast.gr:


Σερβία – Μαυροβούνιο: Έντονες αντιδράσεις της σερβικής Εκκλησίας για θρησκευτικό νομοσχέδιο

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Σερβία η υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.
Σε ανακοινωθέν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται ότι «ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εκφράζει την ανησυχία του και είναι βαθειά συγκλονισμένος από τις εξελίξεις».

Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει στην «αρπαγή των ναών και των μοναστηριών και στην λεηλάτηση της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μαυροβούνιο».

Αναφέρεται επίσης ότι κατά τις χθεσινοβραδινές ειρηνικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ποντγκόριτσα κατά της ψήφισης του νόμου, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ο επίσκοπος Μεθόδιος και πιστοί που προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Ο νέος νόμος για την «θρησκευτική ελευθερία και την νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων» ο οποίος υπερψηφίστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, διευθετεί μεταξύ άλλων και περιουσιακά θέματα. Προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Την χρονολογία αυτή, το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε επίσης στο ekklisiaonline.gr:

Παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου

«H θέσπιση ενός τέτοιου νόμου, με πολλές παραβιάσεις της διαδικασίας και ασυμφωνίας με τα διεθνή πρότυπα και χωρίς κατάλληλο διάλογο, στρέφεται αναμφισβήτητα κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Πατριαρχείου Σερβίας» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους τα μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχείου της Σερβίας στο Μαυροβούνιο.

Το Συμβούλιο αυτό δημιουργήθηκε το 2006 όταν το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβίας και αποτελείται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο και τους Επισκόπους Μιλόσεβιτς κ. Αθανάσιο, Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο και τον πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο.

«Οι επίσκοποι του Μαυροβουνίου απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες ότι η Εκκλησία του Θεού στο Μαυροβούνιο είναι εκθέτης ή απομεινάρι οποιασδήποτε μεγάλης πολιτειακής ή πολιτικής ιδεολογίας. Η μόνη «ιδεολογία» της Εκκλησίας και η μόνη υπουργός της μέσω των αιώνων ήταν και θα παραμείνει το Ευαγγέλιο του Θεού και η υπηρεσία στον Χριστό του Θεού μας» αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.