Επικαιρότητα

Σέρβος Ιεράρχης: Για εμάς Επιφάνιος και Φιλάρετος είναι απλά σχισματικοί

εικόνα άρθρου: Σέρβος Ιεράρχης: Για εμάς Επιφάνιος και Φιλάρετος είναι απλά σχισματικοί

Δεν υπάρχει ευχαριστιακή κοινωνία με κανέναν από τους Ουκρανούς σχισματικούς, σημείωσε ο επίσκοπος Μοραβίας Αντώνιος (Παντέλιτς).

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία αναγνωρίζει αποκλείστηκα την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την επισκοπή της και ο επικεφαλής της νεοσυσταθείσας εκκλησιαστικής δομής Επιφάνιος Ντουμένκο και ο επικεφαλής της UOC-KP (Πατριαρχείου Κιέβου) Φιλάρετος Ντενισένκο είναι απλοί σχισματικοί, ανέφερε ο του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου Επίσκοπος Μοραβίας Αντώνιος στους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού καναλιού News One, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Δέσποτα για σχόλιο σχετικά με την ουκρανική εκκλησιαστική κατάσταση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κίεβο.

«Αναγνωρίζουμε τη μοναδική Εκκλησία – την αυτόνομη Ουκρανική εκκλησία, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο και την επισκοπή, που υπάγεται σ’ αυτόν. Δεν αναγνωρίζουμε άλλους “επισκόπους” ή οποιαδήποτε άλλη δομή, δήλωσε ο βικάριος του Σέρβου Πατριάρχη. – Δεν υπάρχουν για μας Επιφάνιος, Ντενισενκο, Μακάριος και άλλοι σχισματικοί, για μας είναι όλοι ίδιοι. <…> Δεν συλλειτουργούμε απλώς μαζί τους (τους Ουκρανούς σχισματικούς – συντ.), δεν έχουμε καμία ευχαριστιακή κοινωνία με κανένα από αυτούς».

Ο Δεσπότης σημείωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θέλει να λύσει το ουκρανικό ζήτημα συνεννοημένα «αλλά, όσο καταλαβαίνουμε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έρχεται σε αυτή τη συνάντηση».

Σύμφωνα με τον ιεράρχης, αυτή η δοκιμασία, η οποία επισκέφτηκε τώρα τον ουκρανικό λαό, «είναι καλή για κάθαρση, έτσι ώστε να γνωρίζουν ήδη ποιος είναι ποιος και για την ενίσχυση της Ορθοδοξίας».

Υπενθυμίζουμε προηγουμένως στο σχόλιο για την ΕΟΔ ο Επίσκοπος Μοραβίας Αντώνιος τόνισε: «Ο Μακαριότατος  Μητροπολίτης Ονούφριος, ο οποίος φυλάει την ορθόδοξη πίστη, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης στην Ουκρανία, εκ βάθος της καρδιάς μας τον σεβόμαστε, τον αγαπάμε και τον τιμούμε. Και για τη σοφή πνευματική πολιτική που υλοποιεί».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.