Επικαιρότητα

Σφάζονται στην ποδιά του Άνθιµου οι µνηστήρες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

εικόνα άρθρου: Σφάζονται στην ποδιά του Άνθιµου οι µνηστήρες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Προσφάτως διαβάσαμε ότι ο 86χρονος επίσκοπος διαµηνύει σε στενούς του συνεργάτες ότι αισθάνεται και είναι αξιόµαχος.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Πού είναι εκείνος ο παλιός καλός καιρός που ο Άγιος Τριαδικός Θεός επέλεγε τον εκλεκτό και τον κατάλληλο Αρχιμανδρίτη για τον επισκοπικό θρόνο; Μάλλον τώρα φαίνεται πως βάλανε το Θεό στην άκρη και επιλέγουν μόνοι τους τους ”κατάλληλους” Επισκόπους. Δεν τους συμφέρει μάλλον η αγιοπνευματική επιλογή, γιατί αυτοί με άλλα κριτήρια επιλέγουν Επισκόπους και Μητροπολίτες. 

Στα άσχημα χρόνια του Οικουμενισμού, της αντικανονικότητας, της σχισματοαίρεσης, των πλαστικών γαντιών, των αντισηπτικών και των μασκών εντός εκκλησίας, τι πιθανότητες υπάρχουν να επιτρέψουν στο Δεσπότη Χριστό να επιλέξει ο Ίδιος αυτόν που είναι χριστοφόρος και αντιοικουμενιστής ή αγιοπατερικός και παραδοσιακός και απλανής ορθόδοξος; Μάλλον καμία, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των εκλογών και φυσικά από τα λεχθέντα και πραχθέντα τους. 

Όταν διώκονται και υβρίζονται ή λοιδωρούνται παραδοσιακοί αντιοικουμενιστές κληρικοί και λαϊκοί, τότε για ποια θεάρεστη εκλογή Μητροπολιτών μιλάμε; Έχουν καταντήσει οι εκλογές των Επισκόπων χειρότερες κι από αυτές των πολιτικών και βουλευτών. Παλιά οι Αρχιμανδρίτες υποψήφιοι έφευγαν τρέχοντας και κρυβόντουσαν από ταπείνωση, γιατί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ανάξιους για μια τέτοια θέση. Αντίθετα στις μέρες μας πώς ενεργούν; Εξορμούν από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και διαπραγματεύονται από κινητό σε κινητό τηλέφωνο, για να εξασφαλίσουν τη βεβαιότητα ψήφου από τους μέλλοντες συνεπισκόπους τους. Κατά πόσο τώρα συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα προσόντα που τους καθιστούν άξιους και αρεστούς στον Κύριό μας καθόλου δεν αναρωτιούνται. 

Η υπέρμετρη φιλοδοξία τους δεν έχει πλέον όρια… Μία φιλοδοξία που τους κάνει να εθελοτυφλούν και τελικά να λυγίζουν υπό το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνουν, γιατί απλά δε διαθέτουν τις ανάλογες ”πλάτες”, για να μπορούν να σηκώσουν αυτού του είδους το φορτίο. Δυστυχώς δεν κάνουν όλοι για όλα, όσο κι αν το ονειρεύονται. Γιατί δεν αφήνουν Εκείνον να αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος για μια τέτοια θέση; Και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στα τυπικά προσόντα της μόρφωσης, των τίτλων σπουδών και τη συλλογή περγαμηνών, αλλά κυρίως αναφερόμαστε σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Ιεράρχη που διαπνέεται από το Άγιο Πνεύμα, όπως ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Μέγας Φώτιος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Αχίλλειος, ο Άγιος Νεκτάριος και τόσοι άλλοι. Αλλά και νεότεροι και πρόσφατοι Επίσκοποι, όπως ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. 

Πραγματικά δεν έχει και τόση σημασία η ηλικία του εκάστοτε Μητροπολίτη, αν είναι γηραιός ή νεώτερος, αλλά αυτό που μετράει είναι η κατά Θεόν σοφία του και η ικανότητά του να είναι διακριτικός. Αν διαθέτει όλα εκείνα τα πνευματικά προσόντα τα οποία θα χρησιμοποιεί με τον καταλληλότερο τρόπο, ώστε να υπηρετεί τον Κύριο μας, όπως Εκείνος θέλει κι όχι όπως οι συνάδερφοί του Μητροπολίτες. Να μπορεί να ομολογεί Χριστό και να δίδει και τη ζωή του ακόμα, αν χρειαστεί, για να υπερασπίζεται το Άγιο Όνομά Του. 

Υπάρχουν άραγε τέτοιας ποιότητας Ιεράρχες στη σημερινή εποχή, οι οποίοι να είναι πραγματικά και έμπρακτα εις τύπον Χριστού και ταυτόχρονα να έχουν την ταπείνωση ενός αγράμματου Ιερέα; Δε θα αναφερθούμε στις κανονικές ή αντικανονικές μεταθέσεις τους από Μητρόπολη σε Μητρόπολη ούτε στη σωματική ικανότητά τους, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν έστω και τυπικά ένα τέτοιο διακόνημα. Αυτό το αφήνουμε στη δική τους προαίρεση και αντίληψη να το κρίνουν. Αυτό που πρωτεύει είναι να είναι του Χριστού (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα νεοφερμένος Επίσκοπος στα βόρεια της Ελλάδας). Όμως να είναι πραγματικά του Χριστού με έργα κι όχι μόνο στα λόγια. 

Λαχταρούμε να φιλήσουμε το χέρι ενός Ιεράρχη σαν το Μακαριστό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη ή το Μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη. Θέλουμε Ιεράρχες που ορθοτομούν το λόγο της Αλήθειας και που βάζουν πρώτα το Θεό και ύστερα τον άνθρωπο. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Χριστό και καμία Αρχιερατική μήτρα ή ποιμαντορική ράβδος δεν μπορεί να υπηρετήσει τον συνάνθρωπο, αν δεν έχει κέντρο αναφοράς της τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Τρανταχτό παράδειγμα ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός. 

Μεταθετοί ή όχι, βαρυσήμαντα ονόματα, outsider ή μη, πραγματικά αφήνουν τον πιστό λαό παντελώς αδιάφορο. Το ποίμνιο έχει ανάγκη από Επισκόπους που μιμούνται το Μέγα Αρχιερέα, που είναι βράχοι ακλόνητοι σε θέματα Πίστης, αυστηροί αλλά δίκαιοι και συνάμα προσηνείς και ταπεινοί. Επειδή όμως από εμάς όλους βγαίνουν και οι Επίσκοποι ή οι Μητροπολίτες, ας προσέξουμε την προσωπική μας ζωή και μετάνοια, την ανατροφή των παιδιών μας, τα οποία είναι εν δυνάμει Αρχιμανδρίτες και Μητροπολίτες, γιατί τελικά έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν σύμφωνα με τις καρδιές και τις διάνοιές μας. Είμαστε συνυπεύθυνοι στο έργο που επιτελούν, γιατί τελικά φωνή λαού οργή Θεού. Έχουμε το δικαίωμα να τους ελέγχουμε σε θέματα Πίστης, όπως μας αναφέρει και ο αγαπημένος άγιος της Κατάνυξης, ο Ιερός Χρυσόστομος.

Δείτε σχετικά:
Άνθιμος, ώρα μηδέν;
ΔΕΘ: Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ένιωσε δυσφορία στον αγιασμό των εγκαινίων – video
Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Μητροπολίτης Άνθιμος
Ο Άνθιμος και οι πλανήτες- Οι διώκτες μας εμωράνθησαν [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
Ποιοι άφησαν τον ανήμπορο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να υπογράψει τη φετινή πασχαλινή Εγκύκλιο;
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης μετά των Φώτων – Όλα τα νέα
Συζητήθηκε η απουσία Άνθιμου από την ορκωμοσία Ζέρβα
Γιατί έγινε σε κλειστό κύκλο η αναγόρευση Άνθιμου – Τι δηλώνει ο Π. Μήτκας

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.