Ειρήνη Ιωαννίδου

Σκανδαλισμός στο Ν. Ψυχικό: Μουσικά δρώμενα εντός του Ιερού Ναού

εικόνα άρθρου: Σκανδαλισμός στο Ν. Ψυχικό: Μουσικά δρώμενα εντός του Ιερού Ναού
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Όταν η θρησκευτική έκφραση μετατρέπεται σε κοσμικό γεγονός με την ανοχή εκσυγχρονιστών Επισκόπων…


Επιτακτική είναι η αναδρομή στην επικαιρότητα της Μ.Εβδομάδας κατά την οποία δεν ήταν λίγοι οι Ιεροί Ναοί που μετατράπηκαν σε αίθουσες εκδηλώσεων. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά τη φετινή χρονιά εντάθηκε επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Art week», η Λένα Αρώνη συνάντησε τη μουσικό Ευανθία Ρεμπούτσικα μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό. Η Ρεμπούτσικα «έδεσε» μελωδίες δικής της σύνθεσης με ψαλμούς, σε συνδυασμό με τον ήχο από το συγκινητικό κανονάκι [1].

Στο κανονάκι έπαιξε ο δεξιοτέχνης Πάνος Δημητρακόπουλος.

Ήταν κάτι που, όπως είπε η ίδια η Ρεμπούτσικα στην συνέντευξή της, τη συγκινεί ιδιαίτερα, καθώς ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των ημερών του Θείου Δράματος, ενώ παράλληλα τόνισε πόσο την συγκινεί η κατανυκτική υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ζούμε στην εποχή που φτάσαμε να προσπαθούμε να εξηγούμε τα αυτονόητα, γιατί ο Ιερός Ναός δεν μπορεί να γίνει αίθουσα δεξιώσεων, γιατί δεν μπορεί να αντικασταθεί η βυζαντινή μουσική από το έντεχνο ή λαϊκό τραγούδι, γιατί ο Ιερός Ναός δεν είναι τσιφλίκι του κάθε καινοτόμου και εκσυγχρονιστή Επισκόπου. Για πολλούς ο παύλειος λόγος «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις» δεν είναι απλά παρωχημένος αλλά αστείος, δυστυχώς.

Παρενθετικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα συνδέεται συχνά με τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Στα πλαίσια των φετινών ΚΒ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2024, ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου διοργάνωσε Τιμητική Συναυλία – Αφιέρωμα για την ίδια, όπου και βραβεύτηκε από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Στο παρελθόν συνόδευσε μουσικά εκδήλωση που Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, την οποία διοργάνωσε αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η διαφοροποίηση Δύσης και Ανατολής στην μοναδική και αποκλειστική χρήση των Ναών ως ιερών χώρων λατρείας, εξύμνησης του Θεού και τέλεσης των Ιερών Μυστηρίων, δε γίνεται αντιληπτή από τους κοσμικούς, αλλά δε γίνεται και σεβαστή από τους κληρικούς, οι οποίοι εξαιτίας της δικής τους πνευματικής κατάστασης εκποιούν και εμπορευματοποιούν τις εκκλησίες, σαν να πρόκειται για κενά κτίσματα που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους. Στον ιερό χώρο όπου τελούνται τα εκκλησιαστικά Μυστήρια (βάπτισμα, γάμος, ευχέλαιο) αλλά και η νεκρώσιμος Ακολουθία (κηδεία) μετατρέπουν τη θρησκευτική έκφραση σε κοσμικό γεγονός.

Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας μας οι οποίοι καταδικάζουν τους παραβάτες.

ΟΕ κανών της ΣΤ Οικουμενικής Συνόδου

«Ώσπερ ουν το σεμνόν και σύμμετρον της μουσικής ευπρόσιτον δια τας ακμαιοτέρας κατασκευάζειν τας καρδίας οίον ανασπώσαν την ψυχήν του σώματος. Αρμονία γαρ των πνεύματι οικειότατον, μέσην έχουσαν φύσιν, σώματός τε παχύτητος και πνεύματος αϋλότητος. Ούτω πάλιν υπέρμετρος μουσική, και τω ηδεί παρά το μέτρον ενασχολουμένη, ουχ ηδύνει (= δεν ευχαριστεί), αλλ’ εκλύει (= εκφαυλίζει, διαφθείρει)… δια τούτο μόνον των ανθρώπων αποδεχόμενοι εν τη εκκλησία ως φύσει ενυπάρχουσας και απεριέργους, τα δια οργάνων κρούματα και εμπνεύσματα αποδιοπομπούσιν ως περιεργωδέστερα οι θείοι πατέρες»

Κλήμης Αλεξανδρείας (π. 190 μ.Χ.), «Παιδαγωγός» ΙΙ:4

«Αφήστε τη φλογέρα στον τσοπάνο και το φλαούτο στους ανθρώπους που φοβούνται διάφορους θεούς και έχουν αφιερωθεί στην ειδωλολατρία … Το Πνεύμα για να καθαρίσει την θεϊκή μας υπηρεσία από κάθε είδους ασύδοτες ισοπεδωτικές μελωδίες ψάλλει: … ‘Κάθε πνοή ας υμνεί τον Κύριο’ …τα όργανα χρησιμεύουν για τον πόλεμο, διεγείροντας τα πάθη … Αλλά εμείς κάνουμε χρήση μόνο ενός μουσικού οργάνου: μόνο με το Λόγο της ειρήνης δια του οποίου αποδίδουμε σεβασμό στον Θεό, δεν κάνουμε πλέον χρήση της αρχαίας άρπας ή της σάλπιγγας ή των ταμπούρλων ή του φλαούτου …»

Βασίλειος Καισαρείας (330-379), Προς τους νέους

«Άλλοι πάλι υπό τους ήχους των αυλών μεταβάλλονται σε Κορύβαντες και Βάκχους. Τόση είναι η διαφορά της επιρροής της υγιούς και της κακής μουσικής. Ώστε λιγότερο εσείς να μαθαίνετε σήμερα την επικρατούσα μουσική, παρά ό,τι δήποτε από τα φανερά αισχρά πράγματα».

Στώμεν Καλώς! Στώμεν μετα φόβου!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Οικουμενισμός μετά μουσικής
Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (12.12.2010) ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.