Ελένη Παπασταματάκη

Σκηνές παραφροσύνης και ασέβειας εντός του Ιερού Βήματος σε Ορθόδοξο Ναό στην Κατερίνη

εικόνα άρθρου: Σκηνές παραφροσύνης και ασέβειας εντός του Ιερού Βήματος σε Ορθόδοξο Ναό στην Κατερίνη
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Πώς επέτρεψε ο ιερέας να συμβεί αυτό;


Χωρίς αμφιβολία ζούμε σε χρόνια έσχατα και πονηρά. Όμως ποτέ δε θα περιμέναμε να δούμε αυτό που έγινε μέσα στο Ιερό Βήμα σε Ορθόδοξο ναό της Κατερίνης από ανθρώπους που διακονούν κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Δυσκολευόμαστε ακόμα και να περιγράψουμε τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και σόκαραν ομολογουμένως όσους ακόμα διατηρούν μέσα τους τον φόβο του Θεού.

Κατά την διάρκεια της ακολουθίας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα που ο ιερέας λέει μεγαλοφώνως το «Ανάστα ο Θεός», εκείνη τη στιγμή μέσα στο Ιερό, διακονητές και παπαδάκια ουρλιάζουν και χτυπάνε με μανία εκκλησιαστικά αντικείμενα, φέρονται αλλοπρόσαλλα και μάλιστα ο ένας κλωτσάει την μία πλαϊνή πόρτα του ιερού. [1]

Πράττουν σαν να μην έχουν συναίσθηση πού βρίσκονται, και αδιαφορούν για την ιερότητα του χώρου. Και να σκεφτούμε ότι αυτές οι απαράδεκτες και πρωτίστως ασεβείς συμπεριφορές έγιναν από «ανθρώπους της Εκκλησίας»…

Για να μην πούμε ότι οι φωνές μοιάζουν με φωνές δαιμονισμένων ανθρώπων…

Πόσο έχουμε ξεφύγει….

Και ποια έθιμα είναι αυτά που υπερβαίνουν την τάξη της Εκκλησίας και τον προσήκοντα σεβασμό εντός της;

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο έχουν εκμαυλιστεί οι συνειδήσεις των πιστών, αλλά πρωτίστως των ιερέων. Ο συγκεκριμένος ιερέας φαίνεται παντελώς αδρανής μπροστά σε όλο αυτό…

Δυστυχώς όταν χάνεται η πνευματικότητα, όταν χάνεται η ουσία, τότε το κενό ζητάει να καλυφθεί με ανάρμοστα έθιμα, με θεατρινισμούς και ασεβείς υπερβολές. 

Τότε οι καινοτομίες και οι νεωτερισμοί αντιστρατεύονται την Ορθόδοξη Παράδοση και διώχνουν μακριά την Χάρη του Θεού.

Όπως και κατά το παρελθόν υπήρξε μία χαρακτηριστική περίπτωση ανευλάβειας, την οποία πραγματοποίησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, το έτος 2014. Τότε κατά την Αναστάσιμη ακολουθία και προκειμένου να μιμηθεί την Αφή του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο εν λόγω ιερέας έριξε εύφλεκτο υλικό πάνω στο τζάμι της Αγίας Τράπεζας και άναψε φωτιά. Από τις φλόγες στην Αγία Τράπεζα, άναψε τις λαμπάδες και στην συνέχεια βγήκε στην Ωραία Πύλη για να μοιράσει το Άγιο Φως στους πιστούς. Οι θλιβερές εικόνες και το σχετικό βίντεο έκαναν τότε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις τόσο από ιερείς όσο και από τον πιστό λαό. Έκαναν λόγο για “θέατρο” που δεν έχει θέση στην Ορθόδοξη Λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας. Από την διάσταση που πήρε το θέμα η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να του κάνει παρατήρηση.[2]

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο εν λόγω ιερέας προέβη σε αυτήν την πράξη χάριν του θεάματος, γιατί ποιός άλλος λόγος θα υπήρχε άλλωστε. Αν κάτι τέτοιο υπήρχε στην Παράδοση της Εκκλησίας μας θα το εφάρμοζαν όλοι οι ιερείς. 

Την ακριβώς προηγούμενη χρονιά, όπως μας περιγράφει στο σχετικό βίντεο [3] ο μακαριστός πατέρας Νικόλαος Μανώλης, ο ίδιος αρχιμανδρίτης τόλμησε να ανάψει φωτιά επάνω στην Αγία Τράπεζα, για πρώτη φορά. Όπως ήταν φυσικό η Ορθόδοξη συνείδηση του πατρός Νικολάου, αντέδρασε σε αυτό το ανευλαβές θέαμα και ακολούθως ενημέρωσε την Μητρόπολη, ως όφειλε να πράξει σεβόμενος το ιερατικό του αξίωμα.

Όμως δυστυχώς η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης που είχε από χρόνια βάλει στο στόχαστρο των διώξεων τον ταπεινό και αληθινό ποιμένα, τον άξιο εργάτη του Ευαγγελίου, πατέρα Νικόλαο, τον περιφρόνησε και ουδεμία σημασία έδωσε. Εξάλλου βρίσκονταν σε εξέλιξη το σχέδιο εξόντωσης του πατρός Νικολάου Μανώλη, και η εκδίωξη του από το ναό του Προφήτη Ηλία.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι η “ανακοίνωση” της Μητρόπολης ήρθε αναγκαστικά την επόμενη χρονιά ως συνέπεια της γενικής κατακραυγής, και όχι προς έλεγχο της πράξης του εν λόγω αρχιμανδρίτη.

 Δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα. Όσοι ιερείς ακολουθούν πιστά την Ορθόδοξη Παράδοση διώκονται. Αντιθέτως οι νεωτεριστές καθίστανται αγαπητά παιδιά των οικουμενιστών ιεραρχών.

Ο Οικουμενισμός εισήλθε θριαμβευτικά μέσα στους Ορθόδοξους ναούς με την άδεια των Επισκόπων που πρόδωσαν την Αγία Πίστη μας, αλλά και με την ανοχή των χλιαρών παπάδων που έσκυψαν τον αυχένα της υποταγής στις βλάσφημες αποφάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο όμως η Χάρις του Θεού φεύγει μακριά από ασέβειες και βλασφημίες. Και όλο και χειρότερα πράγματα θα συμβαίνουν…

Επανερχόμενοι στην είδηση που σχολιάζουμε αναρωτιόμαστε αν ο επιχώριος Μητροπολίτης κάνει κάτι γι’ αυτό!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Η Παναγία, η Ιεραρχία και η Φουρέιρα

της Δόμνας Γκέκα  Ξεχείλισε το ποτήρι της ασέβειας στην Ελληνική βιομηχανία του θεάματος. Θύματα για άλλη μια φορά παιδιά και νέοι κυρίως εφηβικής ηλικίας Μεγάλη λύπη έχει προκαλέσει το τελευταίο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.