Ελένη Παπασταματάκη

Σκληρός εθνοφυλετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Στέφανο

εικόνα άρθρου: Σκληρός εθνοφυλετισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Στέφανο
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που έθεσε ο οικουμενικός πατριάρχης προκειμένου να τους παραχωρήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας


Ξεσπάθωσε ο αρχιεπίσκοπος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας και χαρακτηρίζει ως απαράδεκτους τους όρους που έθεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να τους παραχωρήσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας.

Η είδηση

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σκοπιανό τηλεοπτικό μέσο, σχετικά με το τι έχει απαιτηθεί από τον οικουμενικό πατριάρχη προκειμένου να αποδώσει τον Τόμο, ο  αρχιεπίσκοπος Στέφανος απάντησε ευθέως και χωρίς ίχνος ντροπής «Αν μας δώσει έναν τόμο, θα τον δεχθούμε, αλλά οι όροι που μας τίθενται είναι απαράδεκτοι για εμάς. Μας ζητείται να εγκαταλείψουμε το όνομα Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εγκαταλείψουμε τη μακεδονική διασπορά και να αναγνωρίσουμε την ουκρανική εκκλησία που αναγνωρίστηκε από την Κωνσταντινούπολη».

Και συνεχίζει «Έχουμε το δικό μας όνομα, αυτό το όνομα δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, και επομένως κανείς δεν πρέπει να μας ζητήσει να εγκαταλείψουμε το όνομά μας, και το όνομα της εκκλησίας μας είναι Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, γι’ αυτό και τα δύο ονόματα συμπεριλαμβάνονται στο όνομα της εκκλησίας μας». Μάλιστα τόνισε ότι ειδικά τα θέματα της ονομασίας της Εκκλησίας τους και το θέμα της Εκκλησίας της διασποράς δύσκολα θα απαντηθούν θετικά και θα υλοποιηθούν.

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Έρχεται η ώρα που αποκαλύπτεται

Άλλο πρόσωπο έδειξε αρχικά ο αρχηγός της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας Στέφανος, καθώς όπως ενθυμούμαστε μέχρι την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Μαΐου του 2022, έδειξε να συμβιβάζεται με τους πατριαρχικούς όρους. Και τότε άρχισαν να πέφτουν οι μάσκες…

Ήδη από τις  26 Ιουλίου 2022 έδωσε ένα πρώτο δείγμα όταν σε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα politika είπε μεταξύ άλλων «[…]θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από “Μακεδόνες”, δηλαδή για εμάς η Εκκλησία μας είναι τόσο “Μακεδονική” όσο και Αχρίδος».

Αυτή η στάση του ενισχύθηκε από την Σερβική Εκκλησία και τον Σέρβο πατριάρχη Πορφύριο, ευθύς εξαρχής αποκαλώντας την σε κάθε δημόσιο λόγο ως Μακεδονική Εκκλησία. Στροφή μεγάλη και για τη Σερβική Εκκλησία, η οποία κατά το παρελθόν απέτρεψε να συμβεί αυτό κατά τις πέντε διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προς επίλυση του προβλήματος της σχισματικής Εκκλησίας, όπως μας τα αναφέρει στην ομιλία του ο πρωτοπρεσβύτερος και ομότιμος καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης.

Στην ίδια ομιλία με τίτλο “Εξελίξεις στην Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων” μας μεταφέρει τις θέσεις του καθηγητή Μιχαήλ Τρίτου “Ως γνωστόν, η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ιδρύθηκε το 1958, (αυτοανακηρύχθηκε), με πλήρη περιφρόνηση των βασικών αρχών της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας, με εθνοφυλετικά κριτήρια, παρά την αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας και σύνολης της Ορθοδοξίας. Αυτή αυτοϊδρύθηκε το ’58, αλλά επισήμως η εκκλησία της Σερβίας την ανακήρυξε σχισματική, όπως είδαμε το 1967”[…].

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου όλα δείχνουν ότι αυτή η εθνοφυλετική τακτική των πρώην σχισματικών δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, μέσα από τα ίδια τα λόγια του εκκλησιαστικού ηγέτη του κράτους των Σκοπίων. Σύμμαχος, η πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς η προεδρία των Σκοπίων αποκαλεί ως «Μακεδονική» την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα -μέλος η ίδια του εθνικιστικού κόμματος VMRO-  σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της δηλώνει πρόεδρος της Μακεδονίας. Σε πρόσφατο κάλεσμα των θρησκευτικών ηγετών του κρατιδίου, αποκάλεσε απλά ως «θρησκευτικές κοινότητες» τις ομάδες των παπικών, μουσουλμάνων κλπ,  ενώ στην περίπτωση της εκπροσώπησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε ως «επικεφαλής της Μακεδονικής Εκκλησίας -Αρχιεπισκοπής Οχρίδος.

Αξιοσημείωτο είναι το χρονοδιάγραμμα, αφού το κάλεσμα των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδας εξέφρασε τις αντιδράσεις του στις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του Φαναρίου.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Ερμηνεύοντας με την Χάρη του Θεού όσα γίνονται στην Εκκλησία μας, ο πολυσέβαστος πατέρας Θεόδωρος Ζήσης είχε ήδη μιλήσει από τον Μάϊο του 2022 γι’ αυτό που τώρα συμβαίνει. «[…] Στενοχωρηθήκαμε όλοι διότι θεωρήσαμε ότι πρόκειται για μία επανάληψη της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών. Ουσιαστικά αναγνωρίζει το Πατριαρχείο ότι υπάρχει εκεί ένα έθνος, ανεξάρτητα από τη διευκρίνιση της μη χρήσης του όρου Μακεδονική Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά του όρου Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Διότι όπως έγινε με το Βόρεια Μακεδονία, που εγκαταλείφθηκε το Βόρεια και όπου βρεθούν οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι Μακεδόνες, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Θα ισχυρίζονται ότι είναι η Μακεδονική Ορθόδοξη εκκλησία. Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από πλευράς εκκλησιαστικής, η συμφωνία των Πρεσπών».

Η ουσία είναι μία. Η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων αναζήτησε διακαώς την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και εν συνεχεία το αυτοκέφαλο, όντας η ίδια σφιχτά δεμένη στο άρμα του αλυτρωτισμού και του εθνοφυλετισμού της. Πράγμα το οποίο τεχνηέντως απέκρυψε κάτω από την προβιά προβάτου…Ίσως και να λειτούργησε διευκολυντικά της επεκτατικής πολιτικής του κρατιδίου των Σκοπίων.

Ας μην ξεχνάμε και την διαφαινόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο κρατίδιο των Σκοπίων και του γεωστρατηγικού μηχανισμού της, που έχει βαλθεί να κατακερματίσει τον Ορθόδοξο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019 ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε τα Σκόπια και τον ιστορικό ναό της Θεοτόκου στην Οχρίδα, την ανακαίνιση του οποίου ανέλαβε η Υπηρεσία της Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), με χορηγία ύψους 650000 δολαρίων.

Τελικά η βιασύνη που επέδειξε το Φανάρι ήταν η ενδεδειγμένη ή λειτούργησε σαν θρυαλλίδα που άναψε το φυτίλι του αλυτρωτισμού στα Σκόπια;

Και κάτι τελευταίο. Η στενή συνεργασία Μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδας με την Εκκλησία των Σκοπίων, βλέπε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, εκ του αποτελέσματος χαρακτηρίζεται εποικοδομητική ή καταστροφική και προδοτική συνάμα;

[1] https://www.orthodoxianewsagency.gr
[2] https://www.orthodoxianewsagency.gr
[3] https://focusfm.gr 
[4] https://www.pentapostagma.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
π. Θεόδωρος Ζήσης: Ψευτοαυτοκέφαλο και στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων από τον Βαρθολομαίο!
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων – Μέρος Α’ (ΚΕΙΜΕΝΟ)
Η Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων πρέπει να αναγνωρίσει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο αν θέλει να δει… την Αυτοκεφαλία της


Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.