Επικαιρότητα

Σκόπια: «Ανεπίσημες συνομιλίες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Αυτοκέφαλη Εκκλησία»

εικόνα άρθρου: Σκόπια: «Ανεπίσημες συνομιλίες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Αυτοκέφαλη Εκκλησία»

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημες συνομιλίες με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για το ζήτημα της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο μητροπολίτης Πέταρ ευρισκόμενος στο μοναστήρι του Αγίου Ηλία στο Μαρίοβο του Πρίλεπ.

“Όλες οι συνομιλίες μέχρι σήμερα είναι ανεπίσημες. Περιμένουμε σύντομα να ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες. Από ανεπίσημες πληροφορίες έχουν μάθει ότι υπάρχει εντολή από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να εξετάσει το ερώτημά μας για την αυτοκέφαλη «Μακεδονική Εκκλησία» σε μία από τις επόμενες συνεδρίες”.

“Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όλα θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες.
Οπωσδήποτε  είναι θέμα πολιτικών σχέσεων, όσον αφορά τη χώρα μας και τις χώρες των Βαλκανίων, ποια έχει λιγότερη ή περισσότερη επιρροή”.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μητροπολίτης Πέταρ πιστεύει ότι οι σχέσεις είναι τεταμένες.

«Είναι ευρέως γνωστό ποια είναι η σχέση μεταξύ της ‘Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας’ και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτές οι κακές σχέσεις, δεν οφείλονται σε εμάς αλλά στη Σερβική Εκκλησία. Πριν μερικά χρόνια, κάναμε ό, τι μας ζητήθηκε να κάνουμε. Έχουμε επίσης στείλει μια επιστολή για να καθορίσουμε ημερομηνία και τόπο, όπου θα συνεχισθούν οι συνομιλίες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συζήτηση για καλές ή κακές σχέσεις», είπε ο μητροπολίτης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε ότι οι σχέσεις δεν είναι τεταμένες, αφού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τις συνομιλίες με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Αχειροτόνητος Ντουμένκο-Ουνίτες-Παπικοί προσεύχονται στο Κίεβο παρουσία του Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Ο προκαθήμενος της σχισματικής «Εκκλησίας» Επιφάνιος καθώς και ο Ουνίτης επικεφαλής εκφώνησαν προσευχές Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Την 15η Ιουλίου 2024, ο αχειροτόνητος «Μητροπολίτης» Κιέβου Ντουμένκο Επιφάνιος, ο επικεφαλής των Ουνιτών της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.