Επικαιρότητα

Σκόπια: διά της πλαγίας οδού ο αγώνας για… αναγνώριση

εικόνα άρθρου: Σκόπια: διά της πλαγίας οδού ο αγώνας για… αναγνώριση
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή

Τι ζήτησε ελληνοσκοπιανή ΜΚΟ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα


Ένα έγγραφο που άναψε φωτιές

Με αριθμό πρωτοκόλλου 545/27-03-2023 εντάχθηκε στα εισερχόμενα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το εξής αίτημα από το «κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»: να διδάσκεται η «μακεδονική – σκοπιανή γλώσσα» από το Ανώτατο Ελληνικό Ίδρυμα.

Η επιστολή είναι ενυπόγραφη από τον Γεώργιο Κωστίδη, Πρόεδρο του «Κέντρου», και αναφέρει τα εξής:

«Σας απευθυνόμαστε από το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα, μία μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022. Η αίτηση του σωματείου μας εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Επί του παρόντος, το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και ανατολικών Σπουδών προσφέρει σπουδές σε πέντε βαλκανικές γλώσσες: βουλγαρικά, ρουμανικά, ρωσικά, σερβικά και τουρκικά.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η μακεδονική γλώσσα να προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο. Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα θεωρούμε ότι το τελευταίο εμπόδιο έχει πλέον αρθεί.

Η προσθήκη της μακεδονικής γλώσσας θα κάνει ακόμα πιο πλούσιο το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και θα προσελκύσει τόσο τους εγχώριους όσο και τους αλλοδαπούς φοιτητές.

Μία αντιπροσωπεία από τον οργανισμό μας θα ήθελε να συναντηθεί μαζί σας και το Τμήμα σας για να συζητηθεί περαιτέρω η πρόταση αυτή».

Η αίτηση δεν έγινε αποδεκτή, αλλά άνοιξε εκ νέου το θέμα της ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας.

Σύντομο ιστορικό της ΜΚΟ που έστειλε το αίτημα

Η συμφωνία των Πρεσπών συνομολογήθηκε το 2018 με μία σειρά διατάξεων που όριζαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναγνώρισης των ενεργειών του γειτονικού λαού σε σχέση με την Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2022, μετά από μία μακροχρόνια εμμονική δικαστική προσπάθεια και άσκηση αρκετών ανακοπών από Μακεδονικούς συλλόγους και νομικούς εκπροσώπους, το πρωτοδικείο της Φλώρινας δίνει και επίσημα (;) υπόσταση στη νεοϊδρυθείσα ΜΚΟ, με την επωνυμία «κέντρο μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα». Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του 2023, η ΜΚΟ αιτείται στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, να αναγνωριστεί και να διδαχτεί επίσημα η σκοπιανή γλώσσα από τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα. 

Ανάλογο αίτημα έχει προηγηθεί και προς την υπουργό παιδείας κ. Κεραμέως, να διδάσκεται προαιρετικά η σλαβική γλώσσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα, στη σελίδα της σε κοινωνικό δίκτυο προσφέρει μαθήματα της σλαβικής γλώσσας (με τον χαρακτηρισμό «μακεδονική»), αναφέρεται σε ελληνικές τοποθεσίες βαπτίζοντάς τες «μακεδονικές», και προάγει τον πολιτισμό ενός κρατιδίου που πολύ πιθανόν να θέλει απεγνωσμένα το όνομα Μακεδονία, ώστε να το εμπορευτεί, καθώς δεν έχει κάτι άλλο ως έθνος να προβάλλει.

Στην ιστοσελίδα, αλλά και στο αίτημα προς το πανεπιστήμιο, υπογράφουν υπεύθυνοι με ελληνικά ονόματα, που όμως θεωρούν τη σλαβική αυτή γλώσσα ως … μητρική, ενώ κάνουν λόγο για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. 

Γιατί τα αιτήματά της έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία των Πρεσπών

Παραθέτουμε ένααπόσπασμα από τις βασικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών προς σύγκριση με τις ενέργειες της ΜΚΟ:

  • Η συμφωνία δέχεται την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας και την κατάργηση του προσωρινού ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή απλώς Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων και για εσωτερική χρήση.
  • Η ιθαγένεια της χώρας χαρακτηρίζεται ως μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να αναγνωρίζεται ως εθνότητα
  • Η συμφωνία αναφέρεται και στην αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας», σημειώνοντας πως ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.
  • Με τη συμφωνία υπογραμμίζεται η ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 7 τονίζει πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι οι έννοιες «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτισμική κληρονομιά. Όταν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι αφορούν την περιοχή και τον πληθυσμό της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και τον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όταν γίνεται αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία, αυτοί οι όροι αναφέρονται στην επικράτεια, τη γλώσσα και τους ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή ιστορία και κουλτούρα
  • Δημιουργείται, επίσης, επιτροπή που θα αξιολογήσει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες και στις δύο χώρες, ώστε να αφαιρεθεί οποιοδήποτε αλυτρωτικό περιεχόμενο..
  • Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα ένστασης και βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών ή/και δεν προχωρά ικανοποιητικά στην αλλαγή της εσωτερικής ονομασίας της χώρας σε θεσμούς και έγγραφα.
  • Το κοινό σύνορο των δύο χωρών είναι διαρκές και απαραβίαστο διεθνές σύνορο.
  • Οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις και να διορθώνουν τυχόν λάθη στην αναγραφή και αναφορά της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Αν προκύψουν διαφορές θα επιλύονται με διμερή συνεννόηση, διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η καίρια τοποθέτηση της κ. Βασιλικής Θάνου πρ. Προέδρου του Αρείου Πάγου και πρ. υπηρεσιακής Πρωθυπουργού της Ελλάδος

Επιφυλακτική έως κατηγορηματική εμφανίζεται σε σχετική της επιστολή η κ. Βασιλική Θάνου. Τονίζει ότι οι σκοποί του εν λόγω σωματείου δεν είναι νόμιμοι, καθώς σε πολλά σημεία το καταστατικό της ΜΚΟ έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Γίνεται λόγος για μία γλώσσα που ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως μειονοτική, έχει οριοθετηθεί η χρήση της μόνο εντός των συνόρων του κρατιδίου των Σκοπίων και δεν έχει δικαίωμα να προσπαθεί να λάβει επίσημη υπόσταση διά της πλαγίας οδού, όπως μέσω της διδασκαλίας της σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αξίωση για αναγνώριση μειονοτήτων και τοποθεσιών με σκοπιανή ονομασία σε όλη την Μακεδονία, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με την ανώτατη δικαστική λειτουργό, η δράση του σωματείου με μέσο την προπαγάνδα και την προβολή των αλυτρωτικών διαθέσεων –οι οποίες απαγορεύονται ρητά από τη συμφωνία των Πρεσπών- προσβάλλει έντονα τα εθνικά συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια, δημιουργώντας διχασμό και διατάραξη της ησυχίας σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. 

Σχόλιο της Κατάνυξης: 

Αποτελεί μείζον ζήτημα το ότι βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο το Σκοπιανό, με τις όποιες παρασπονδίες του εν λόγω κρατιδίου -που διεκδικεί μερίδιο από τη λάμψη της ένδοξης Μακεδονίας- να λαμβάνουν χώρα, με την απόλυτη ανοχή κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδος. (Μην ξεχνάμε και την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος που με την ανοχή του Βαρθολομαίου χαρακτηρίζεται από τους γείτονες ως «Μακεδονική» Εκκλησία).

Πολύ σωστά έχουν αντιληφθεί τον αλυτρωτικό χαρακτήρα των ενεργειών αυτών δικαστικοί και σύλλογοι Ελλήνων Μακεδόνων, που με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, προσπάθησαν να βάλουν τροχοπέδη σε αυτή την ανίερη αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία ήρθε τελικά εκ των έσω, από Πρωτοδικείο της Φλώρινας. Δυστυχώς.

Είναι ολοφάνερο ότι ο αλυτρωτισμός βρίσκεται προ των πυλών, με επεκτατικές βλέψεις από τους γείτονες και ανεκτός από την ηγεσία της χώρας μας για τα μάτια της «ωραίας» παγκοσμιοποίησης, που τείνει να ομογενοποιήσει τις ταυτότητες των λαών σε ένα ενιαίο μόρφωμα. Γιατί αν η Βουλγαρία επέμεινε και έτυχε αναγνώρισης μειονότητας στα Σκόπια, ποιος εγγυάται ότι δεν ακολουθούν την ίδια πεπατημένη και οι Σκοπιανοί προς την Ελλάδα;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Βροχή πέφτουν οι αναγνωρίσεις της Εκκλησίας των Σκοπίων με τον όρο “Μακεδονία”
Το Φανάρι αναγνώρισε την σχισματική Εκκλησία Των Σκοπίων

Σχετικά άρθρα

Μακεδονία ξακουστή… που τη χαρίζουμε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος 

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου  “Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς, και γενικά ο πιστός λαός του ελληνόφωνου ορθόδοξου κόσμου, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτα άλλο εκτός από...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.