Ειρήνη Ιωαννίδου

Στη Χίο πραγματοποιήθηκε μελοποιημένη Θεία Λειτουργία

εικόνα άρθρου: Στη Χίο πραγματοποιήθηκε μελοποιημένη Θεία Λειτουργία
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Την μέγιστη ευθύνη για το γεγονός φέρει ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος επέλεξε να προκαλέσει τον σκανδαλισμό


Προ ολίγων ημερών στον μητροπολιτικό ναό της Χίου πραγματοποιήθηκε μία νεωτερίζουσα Θεία Λειτουργία σε μελοποίηση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Τις ψαλμωδίες απέδωσε η παιδική – νεανική χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» Κέρκυρας με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Διονυσιείου Μουσικού σχολείου Χίου [1].

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ιερός ναός μετατρέπεται σε αίθουσα δεξιώσεων. Η πράξη όμως αυτή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Εκτός από το ότι προσβάλλει την ιερότητα του χώρου, ακυρώνει εκ προοιμίου ολόκληρη την παράδοση της Εκκλησίας και τη βυζαντινή μουσική, παραγκωνίζεται ολόκληρη η προσευχητική και κατανυκτική λειτουργία της υμνολογίας και εισάγει μία παπικού τύπου έκφραση, η οποία κατεβάζει τα άγια και τα ιερά στα μέτρα των ανθρώπων.

Και για να προλάβουμε μερικούς αφελείς που θα υποστηρίξουν ότι αυτά τα παιδιά αντί να επιδίδονται σε άσκοπες διασκεδάσεις και ακολασίες, περνούν τον χρόνο τους στην Εκκλησία υμνώντας τον Θεό, να τους απαντήσουμε ότι πολλαπλάσια χάρη θα λάμβαναν αν, με την προτροπή των δασκάλων και γονέων τους φυσικά, δεν επέλεγαν να καιτονομίσουν στο θέμα της υμνολογίας, το οποίο έχει οριστεί επακριβώς από την Εκκλησία, και προτιμούσαν ένα χώρο φτιαγμένο για έναν ανάλογο σκοπό, όπως είναι ένα πνευματικό κέντρο.

Η δοξολογία του Θεού δεν είναι αποτέλεσμα μιας διανοητικής κατανόησης. Δεν χρειάζεται δηλαδή ούτε τις τροποποιήσεις ούτε τις προσθαφαιρέσεις ούτε τις μελοποιήσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά ούτε μπορεί κανείς να την καταχράται με στόχο να προβάλει τα προσωπικά του ταλέντα…

Η τέρψη που προκαλείται στους ανθρώπους που εγωιστικά προσαρμόζουν την Εκκλησία στα μέτρα τους, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω, είναι η ίδια τέρψη των Οικουμενιστών.

Την μέγιστη ευθύνη όμως για το γεγονός φέρει ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος επέλεξε να προκαλέσει τον σκανδαλισμό.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ανάλυση της Θείας Λειτουργίας εν ώρα τέλεσης του Μυστηρίου!
Μίκης Θεοδωράκης… Δεν είδε…

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.