Επικαιρότητα

Στη δίνη της άυλης κανονικότητας

εικόνα άρθρου: Στη δίνη της άυλης κανονικότητας
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι οδοστρωτήρες των θεσμών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ιδανική εικόνα του γάμου

Γάμος: Το μέγα μυστήριο της αγάπης, μια πράξη ιερή, που θεσμοθετήθηκε από την ένωση των πρωτοπλάστων, με σκοπό την συν-δημιουργία του κόσμου.

Το δύσβατο μονοπάτι της κοινής ζωής ενός ζευγαριού, στρωμένο με την αυταπάρνηση του εγώ και τις θυσίες του ενός για τον άλλον, με στόχο την πνευματική τελείωσή τους.

Στη μικρή εκκλησία του έγγαμου βίου, το ζευγάρι γίνεται ένα σώμα και συμπληρώνει  ο ένας τον άλλον, ώστε αμφότεροι να τελειοποιηθούν κατά Θεόν, παίρνοντας μια πρόγευση από την Βασιλεία του Κυρίου. Και μέσα στην αγιότητα της οικογένειας έρχεται και ο καθαγιασμός των παιδιών, τα οποία συμπληρώνουν την ένωση του ζεύγους.

Στο μικρό εργαστήρι της οικογενείας, το ανδρόγυνο μαθαίνει να εργάζεται την υπομονή, την υπακοή, την καρτερία, αρετές που έχουν ως προαπαιτούμενο την αγάπη. Με τις δοκιμασίες του έγγαμου βίου οι σύζυγοι συνέρχονται και πλησιάζουν τον Κύριο όλο και πιο πολύ.

Ο Γάμος σήμερα

Ο βίος των συζύγων δεν ήταν πότε στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα. Διασχίζει την τεθλιμμένη οδό και δοκιμάζεται από δυσκολίες, όπως η έλλειψη επικοινωνίας, το άγχος, οι δραστηριότητες και η υπεραπασχόληση γονέων και παιδιών. Στο σύνολο παρεισφρέει και η τεχνολογία της οθόνης, η οποία έρχεται να υποβοηθήσει την επικείμενη διάλυση που κρέμεται σαν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από την οικογένεια.

Η οθόνη, μια κατηγορία από μόνη της, απειλεί την ενότητα της οικογενείας, κλέβοντας την χαρά της συμβίωσης, δαπανώντας άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο που θα αφιέρωναν οι γονείς στα παιδιά τους με συζητήσεις και παιδαγωγικές δράσεις. 

Έτσι, η διατήρηση των ισορροπιών εξελίσσεται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου, στον οποίο δοκιμάζονται οι αντοχές του γάμου και της οικογενείας καθημερινά, ενώ η επίτευξη της ηρεμίας,  έστω και για μικρό διάστημα, αποτελεί σημαντικό άθλο.

Τα υποκατάστατα του γάμου και οι λύσεις τους

Η ιερή έννοια του γάμου μοιάζει να κλυδωνίζεται από τις νεοεισερχόμενες, κατά καιρούς, εναλλακτικές μορφές μόνιμης συμβίωσης που υπόσχονται ευκολία και οικονομία σε χρήμα και σε χρόνο.

Το 1982 θεσμοθετήθηκε ο πολιτικός γάμος για όσους δεν ήθελαν να εμπλακούν με τον θρησκευτικό. Ο γάμος που τελείται από τον Δήμαρχο της πόλης μέσα σε 5 με 10 λεπτά, δεν φέρει τα έθιμα του αντιστοίχου θρησκευτικού, αλλά είναι καθόλα ισότιμος με αυτόν. 

33 χρόνια αργότερα, το 2015, νέα είσοδο στο Ελληνικό Αστικό Δίκαιο κάνει το Σύμφωνο Συμβίωσης. Με την ελληνική νομοθεσία να παραχωρεί λίγη από την αίγλη του γάμου στο αντίστοιχο ΦΕΚ του Συμφώνου Συμβίωσης, το ζευγάρι (ανεξαρτήτως φύλου) μπορεί, με συνοπτικές διαδικασίες, να επισημοποιήσει τη συγκατοίκησή του και να συστήσει μια νέα οικογένεια με παιδιά, των οποίων τα επίθετα επιλέγονται και επικυρώνονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Με παρόμοια πράξη, δηλαδή μέσω συμβολαιογράφου, έρχεται και η λύση του Συμφώνου Συμβίωσης, παρακάμπτοντας έτσι τις δικαστικές ή τις όποιες άλλες παρεμβάσεις. 

Εξίσου απλοποιημένα γίνεται πλέον και η λύση του θρησκευτικού γάμου. Με μια απλή αίτηση διαδικτυακά -μέσω οθόνης δηλαδή- και ακολουθώντας τη διαδικασία που υποδεικνύεται στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, οι δυο σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να λύσουν συναινετικά την ιερή ένωση που έλαβε χώρα ενώπιον Θεού και ανθρώπων: με το άυλο διαζύγιο. Τόσο απλά.

Τόσο απλά δρομολογείται ο ευτελισμός του γάμου, του θεσμού  που ευλογήθηκε από την Ορθόδοξη  Εκκλησία, που ένωσε δύο ανθρώπους σε ένα, που πέρασε ανάμεσα από συμπληγάδες πέτρες μέχρι να στεριώσει, που πέρασε μέσα από ανέμους και θύελλες, για να κρατήσει όρθιους τους πυλώνες της οικογενείας, τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας.

Στο όνομα του εκσυγχρονισμού, ο οδοστρωτήρας της προόδου τείνει να ισοπεδώσει κάθε αξία που μας κληροδοτήθηκε, προωθώντας την αντικατάστασή της από αμφιβόλου αποτελέσματος θεσμούς και διαδικασίες. Και αν ο εκσυγχρονισμός συνεπάγεται τον αφανισμό των ιδανικών που διατήρησαν μέχρι σήμερα την αρμονία και την ισορροπία της κοινωνίας των ανθρώπων, μήπως τελικά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν; 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Κυριακάτικος Οικογενειακός Εκκλησιασμός: ένα έθος, μια παράδοση που χάνεται
Ψηφιακό διαζύγιο! Άλλος ένας ύπουλος εχθρός του ευλογημένου γάμου
Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Ν. Μ., ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ-ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.