Ελένη Καμπούρη
Στην Ελβετία εκτός από σοκολάτες, σερβίρεται και η «νέα θεολογία»
22 Σεπ 2024
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
Η μεταπατερική «Nouvelle théologie» (νέα θεολογία) της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Η «γάγγραινα» της παναίρεσης του οικουμενισμού εξαπλώνεται…
Η είδηση
Αυτή τη φορά, στο Φριβούργο της Ελβετίας, από τις 29-31 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Συναντήσεις: Διάλογος και θεολογική ανταλλαγή μεταξύ της Καθολικής «Nouvelle Théologie» και της σύγχρονης Ορθοδοξίας», σύμφωνα με δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο [1].
Πιο συγκεκριμένα, «Διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου (Ελβετία), το Πανεπιστήμιο της Βέρνης (Ελβετία), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (Ελλάδα) και το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου (Παρίσι, Γαλλία) και φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου».
Πήραν μέρος εκπρόσωποι από διάφορες ομολογίες, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν και ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου) και η καθηγήτρια Georgiana Huian (Ινστιτούτο Παλαιοκαθολικής Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Βέρνης και Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου).
Ομιλητές ήταν οι Παντελής Καλαϊτζίδης, Peter de May, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Anne Carpenter, Paul Ladouceur, Aristotle Papanikolaou, Brandon Gallaher, Barbara Hallensleben, Ivana Noble, Andrew Louth, Mark McInroy, Georgiana Huian, Regula M. Zwahlen, Kateřina Kočandrle Bauer, Ivan Ilin, Julia Naett Vidovic, Jack Pappas, Olga Laham-Lossky και John Behr.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, έκανε την εισαγωγική παρουσίαση «Συναντήσεις μεταξύ της Καθολικής «Nouvelle Théologie» και της Σύγχρονης Ορθοδοξίας»». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν και έχουν γίνει κινήσεις για διάλογο και συμφιλίωση, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση μιας γόνιμης συνάντησης και από τις δύο πλευρές και έθεσε το ερώτημα «εάν υπήρξε ουσιαστική πρόσληψη και καταγραφή της συνάντησης των Ορθοδόξων και των Καθολικών μέσω της νεοπατερικής σύνθεσης και της «Nouvelle théologie» στα χρόνια που την ακολούθησαν. Καθίσταται έτσι σαφές ότι οι υποβόσκουσες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι βαθύτερες από ό,τι αναμενόταν και ότι αμφότερες οι πλευρές είναι απρόθυμες να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους και την πεπατημένη οδό της σκέψης τους».
Είναι σε όλους γνωστές οι οικουμενιστικές δράσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και η Κατάνυξη είναι πάντα εκεί παρών για να αναδεικνύει τις αντιπατερικές και αντορθόδοξες πρακτικές της [2].
Είναι επίσης γνωστές οι συνεργασίες της με τους σχισματικοαιρετικούς Ουκρανούς και με διάφορα θρησκεύματα και ομολογίες, όπως τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ, τον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό, κτλ.
Συμμετέχει μετά μανίας σε συνέδρια, φόρουμ, ημερίδες και οπουδήποτε προωθείται ο μιαρός οικουμενισμός.
Τι είναι η «Nouvelle théologie» (νέα θεολογία);
Πρόκειται λοιπόν γι’ αυτή την Ακαδημία η οποία έκανε το όνομα της συνώνυμο της μεταπατερικής θεολογίας και τώρα εκδηλώνει έμπρακτο ενδιαφέρον για την «Nouvelle théologie» (νέα θεολογία), η οποία είναι ένα πνευματικό κίνημα στην παπική θεολογία και εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα κίνημα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παπική θεολογία τον περασμένο αιώνα, το οποίο προετοίμασε το έδαφος για τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού και υποστηρίχθηκε από τον Πάπα Ιωάννη XXIII [3].
Η Ακαδημία του Βόλου συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια αλλοίωσης του φρονήματος του πιστού λαού και προσπαθεί να εισάγει την νέα κανονικότητα του Κολυμπαρίου στα θεολογικά ζητήματα.
Πολεμά το αγιοπατερικό πνεύμα και προσπαθεί να προωθήσει μία μοντέρνα, οικουμενιστική και εκκοσμικευμένη Εκκλησία.
Έχει μεταμορφωθεί σε Ακαδημία προώθησης του Οικουμενισμού και της νέας θεολογίας του.
Εμείς έως πότε θα τα ανεχόμαστε αυτά και θα παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποδόμησης της ορθόδοξης πνευματικότητας;
Καλή μετάνοια!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο «Εκκλησιών» (ή Αιρέσεων)
– Ακαδημία Οικουμενιστικών Σπουδών Βόλου!