Επικαιρότητα

Στο όρος Σινά οι 10 νέες εντολές της Πανθρησκείας

εικόνα άρθρου: Στο όρος Σινά οι 10 νέες εντολές της Πανθρησκείας

Αρκετά με το κόμπλεξ κατωτερότητας μια ζωή απέναντι στην ετερόφωτη Δύση…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τι είναι το COP27; Τι γνωρίζετε για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα;

Από το 1995, οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους συνέρχονται ετησίως για να συζητήσουν το κρίσιμο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τις εκπομπές άνθρακα και τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η φετινή συνάντηση σηματοδοτεί την 27η συνάντηση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης (Conference of the Parties), Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή — ή COP27 για συντομία.

Πού γίνεται φέτος το COP27; Ποιος συμμετέχει;

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αιγυπτιακό παράκτιο θέρετρο Sharm el-Sheikh από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του στην Αίγυπτο, περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ταξιδέψουν στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Μεταξύ αυτών είναι: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν , ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Μοτλί. 
Είχαμε στις 6/11 και παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνόδου.

Θρησκευτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στο Σινά για να λάβουν τις «Δέκα Εντολές για την Κλιματική Δικαιοσύνη»

Περίπου 40.000 παρευρισκόμενοι έχουν συρρεύσει στην έρημο του Σινά, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 παγκόσμιων ηγετών, καθώς και επιχειρηματιών από πολλούς τομείς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωση του ΟΗΕ, μια ομάδα θρησκευτικών ηγετών υιοθετεί μια εναλλακτική προσέγγιση, αναζητώντας μια θρησκευτική λύση στην οικολογική κρίση, προωθώντας τις «Δέκα Αρχές για την Κλιματική Δικαιοσύνη» ως μια παγκόσμια πρωτοβουλία. 

Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που έχει ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα. 

Η πολυθρησκειακή πρωτοβουλία – με επικεφαλής το Διαθρησκειακό Κέντρο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Interfaith Center for Sustainable Development-ICSD), το Διαθρησκειακό Ινστιτούτο Elijah (Elijah Interfaith Institute) και το Τμήμα Ειρήνης) Peace Department is a US non-profit), Climate activist Yosef Abramowitz και το UN Environment Program’s Faith for Earth Initiative,   αποτελεί μέρος της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( COP27 ), η οποία λαμβάνει χώρα θέση στη χερσόνησο του Σινά, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου από 6-18 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει:

 • Δευτ. 14 Νοεμβρίου 10:30 – 11:00 π.μ
  Faith Leaders μοιράζονται Δέκα Παγκόσμιες Αρχές για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
 • Τρ. 15 Νοεμβρίου 10:00 – 10:30 π.μ
  Θρησκευτικές Φιγούρες Μοιράζονται συγκεκριμένα Βήματα για Δράση για το Κλίμα εντός των Κοινοτήτων Πίστης.
  Μεταξύ των ομιλητών είναι ο επίσκοπος Στοκχόλμης Andreas Holmberg, Σούζαν Χέντερσοτ, πρόεδρος της Interfaith Power and Light, Δρ. Fachruddin Mangunjaya, και ο ραβίνος Yonatan Neril.
 • Τετ. 16 Νοεμβρίου 11:00 – 11:30 π.μ
  Πρόκληση της θρησκείας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. 
  Οι ομιλητές θα είναι μεταξύ άλλων: Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυκώτης, Paul Beckwith, Regina Valdez.

Η Ορθοδοξία είναι το πρόβλημα

Ας κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Όταν απομακρύνεσαι από τον Κτίστη αναγκάζεσαι εσύ να επινοήσεις λύσεις για το οικοδόμημα Άλλου. Γιατί αφήσαμε εντελώς την παραδεδομένη από τους Αγίους της Εκκλησίας μας Λιτανεία; 

Η έννοια της λιτανείας έχει γίνει περίγελως σαν πρακτική λύση στα προβλήματα των μετεωρολογικών φαινομένων άρα και του κλίματος. Ιδιαιτέρως από Νέους μεταπατερικούς Ιεράρχες και δεινούς διώκτες της Ορθόδοξης Αγιοπατερικής πρακτικής. 

Ως Ορθόδοξοι με τέτοιες προτάσεις έπρεπε να στεκόμαστε και ενώπιον ανθρώπων και κυρίως Θεού. Τώρα όλα αυτά θεωρούνται παρωχημένες αντιλήψεις δυστυχώς, γνωρίζουμε όμως όλοι πολύ καλά πως: “Ιησούς Χριστός χθες σήμερον ο Αυτός είς τούς αιώνας”…

Αρκετά με το κόμπλεξ κατωτερότητας μια ζωή απέναντι στην ετερόφωτη Δύση, γιατί ποιός αρνείται πως από μας τα πήρε ΌΛΑ. Τώρα έχει στοχοποιήσεις και την Ορθοδοξία μας. 

Ο συμβολισμός που κρύβεται πίσω από τις 10 Νέες Εντολές, με αφορμή το παραμυθάκι της κλιματικής αλλαγής, σηματοδοτεί την εγκαθίδρυση μίας πίστης πάνω από τις θρησκείες. 

Αποδεικνυόμαστε καθημερινά  με υπογραφές και σφραγίδες δικές μας, ότι είμαστε πολύ κακοί διαχειριστές μιας αμύθητης Πατρικής περιουσίας και πάλι δυστυχώς. 

Ποιά κακιά μητριά όμως, αδιαφορεί για το σπίτι της που καίγεται ( λέγοντας στα παιδιά της Σκασίλα μου), στολίζεται και εδώ βάζει τα “καλά” της για να πάει σε βεγγέρες της γειτονιάς; Ποιος Άγιος θα έπραττε ανάλογα; Αλλά ξεχάσαμε “και εμείς πατέρες… είμαστε” θα πει η κακιά μητριά.

Το δίχως άλλο θα δώσουμε λόγο στον Θεό όχι για το εάν σώσαμε τον κόσμο Του, αυτή είναι δική Του δουλειά, αλλά αν κρατήσαμε την Πίστη όπως μας λέει το Ευαγγέλιο. 

Καλή Μετάνοια 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή
Σύνοδος για το περιβάλλον με Πάπα, Βαρθολομαίο και Σία και στο βάθος ο Παγκόσμιος…
Ο «πράσινος» και φεμινιστικός χαρακτήρας της σχεδιαζόμενης πανθρησκείας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσέβαλε κατάφωρα, ανίερα και προκλητικά την Ορθόδοξη Πίστη

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.