Ελένη Παπασταματάκη

Στρώνει χαλί στο Βατικανό ο Κύριλλος Μόσχας;

εικόνα άρθρου: Στρώνει χαλί στο Βατικανό ο Κύριλλος Μόσχας;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Αντιπροσωπεία του Πάπα με τον επικεφαλή Matteo Zuppi συναντήθηκε με τον Ρώσο Προκαθήμενο  


Θα καρποφορήσει αυτή η ειρήνη; 

Από σαράντα κύματα πέρασε το γεγονός της συνάντησης του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Όπως θυμόμαστε ο αρχηγός της αίρεσης των Λατίνων ταλαιπώρησε αρκετά τον Ρώσο προκαθήμενο, με τις συνεχόμενες αλλαγές σχετικά με την ημερομηνία συνάντησης, αλλά και με την περιφρονητική του στάση. Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να τον προσβάλλει αποκαλώντας τον «παπαδάκι του Πούτιν». Προτίμησε επίσης να συναντηθεί με τον Πούτιν παρά με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Τα δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν εκείνον τον καιρό, με τη διάδοση της φήμης του ταξιδιού του Πάπα και της συνάντησής τους στην Ιερουσαλήμ και τις συνεχόμενες ανατροπές κατά την περασμένη χρονιά 2022. Και όλα αυτά ψύχραναν τις σχέσεις τους.

Πείσμωσε και ο Κύριλλος και απείχε από την επικείμενη συνάντηση στο Καζακστάν, όπου προτίμησε να στείλει απεσταλμένους. Έτσι για να αντισταθμίσει την περιφρόνηση του αιρετικού Πάπα.

Τότε γράψαμε στην Κατάνυξη αρκετά άρθρα που υποστήριζαν το γεγονός της πρόνοιας του Θεού ώστε να μην εμπλακεί ο αιρεσιάρχης στην Ορθόδοξη Ρωσία. Ένα από αυτά είχε τον τίτλο «Ο Θεός δίνει ακόμη μια ευκαιρία στον Ρώσο Πατριάρχη».

Μεγάλη η λαχτάρα της συνάντησης και βρήκε άλλη λύση…

Βρέθηκε δυστυχώς η “Ανοπαία ατραπός” και αυτή είναι η συνάντηση του Ρώσου Προκαθήμενου με τον επικεφαλή της ειρηνευτικής αντιπροσωπείας του Βατικανού, καρδινάλιο Matteo Zuppi. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 στην Μονή Αγίου Δανιήλ. [1]

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο καρδινάλιος επισκέφτηκε τον εβραίο Ζελένσκι που εξακολουθεί να ερίζει ναζιστικά και να απαιτεί την απομόνωση της Ρωσίας, ως τη μόνη λύση.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος υποδέχθηκε λοιπόν την παπική αντιπροσωπεία στην Λαύρα του Αγίου Δανιήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ και ο αναπληρωτής πρόεδρος ΤΕΕΣ αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκοφ.

Την παπική αποστολή αποτέλεσαν εκτός τον Zuppi, ο αποστολικός νούντσιος στη Ρωσική Ομοσπονδία αρχιεπίσκοπος Τζοβάνι Ντανιέλο, το στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Βατικανού, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας του «Αγίου Αιγιδίου».

Καλή στάση έδειξε ο Πατριάρχης Κύριλλος ως αληθινός ποιμενάρχης στην αρχή, όπου είπε ότι τα βάσανα του Ουκρανικού και του Ρωσικού λαού πληγώνουν βαθιά την καρδιά του, αφού το ποίμνιό του βρίσκεται τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Επίσης τόνισε ότι από το 2014 σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς αναπέμπονται δεήσεις υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία. [2]

Ως εδώ, καλά τα πήγε.

Όμως από τις δεήσεις στον Θεό κατέληξε στις λυκοφιλίες…

Χέρι-χέρι με τον Πάπα θα έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία;

Ο λόγος είναι ότι υπεραμύνθηκε της συνδυασμένης προσπάθειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά των Παπικών, προκειμένου να αποτραπεί η πραγματική απειλή μιας μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται επίσης από πολλούς κινδύνους, οι Εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν την αρνητική εξέλιξη των πολιτικών συνθηκών και να υπηρετήσουν την υπόθεση της ειρήνης και της δικαιοσύνης», εξέφρασε τη βεβαιότητά του ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι σημαντικό οι χριστιανικές κοινότητες της Ανατολής και της Δύσης να συμμετέχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης, εφόσον υπάρχει και η εμπειρία της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και των Παπικών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Να συσφίξουν τις σχέσεις με τον Κύριλλο θέλουν οι παπικοί…

Φυσικά και ο απεσταλμένος καρδινάλιος, αφού διαβίβασε τον χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου, συμφώνησε στη συνεργασία καθώς όπως είπε «αυτό οφείλουν να κάνουν ως χριστιανοί και αυτό ακριβώς ζητάει ο Κύριος».

Και αυτοί ως παπικοί ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εισβάλλουν στις Ορθόδοξες χώρες και σκορπούν πνευματικό αλλά και σωματικό θάνατο -βλέπε βομβαρδισμοί στην Ορθόδοξη Σερβία και σφαγές ευλογημένες από τον καρδινάλιο Στέπινατς, αλλά και το νέφος των μαρτύρων των σφαγιασθέντων υπό των λατινοφρόνων.

Όμως ο Ρώσος Πατριάρχης τι γυρεύει από τον Πάπα; Δεν έχουν υποφέρει μύριους θανάτους από τους δυτικούς σταυροφόρους; Δεν έχουν αρπάξει ναούς προσκυνήματα και ιερά κειμήλια οι αιρετικοί Ουνίτες του Πάπα; Δεν μετράνε διωγμούς και πόλεμο μέχρι και σήμερα στην μαρτυρική Ουκρανία; Δεν μπορεί να δει ο Κύριλλος, ότι η Ορθόδοξη Ρωσία σήμερα αποτελεί την παγκόσμια ανάσχεση της δυτικής παποκεντρικής δικτατορίας;

Διαβάζουμε σε ένα δημοσίευμα: [4]

«Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «Ανάσχεσης» (Containment), για να ανακόψουν την επέκταση του κομμουνισμού παγκόσμια μέσω της ανάληψης μιας σειράς κινήσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που βρίσκονταν υπό την απειλή της ΕΣΣΔ.

Στη συνάφεια αυτής της πολιτικής, κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας θεωρήθηκε πεδίο σύγκρουσης των δύο αντιπάλων και η Εκκλησία είχε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Οι ΗΠΑ γρήγορα προχώρησαν στην οργάνωση των δυνάμεών τους στο εκκλησιαστικό πεδίο για δύο λόγους: πρώτον, διότι ήδη κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. είχαν επισημάνει την ιδιαίτερη δυναμική της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία βοήθησε το σοβιετικό καθεστώς να αποκρούσει τον ναζιστικό εισβολέα συσπειρώνοντας τον ρωσικό λαό· δεύτερον, διότι ταυτόχρονα οι ΗΠΑ διέγνωσαν μια τάση της σοβιετικής ηγεσίας να χρησιμοποιεί μεταπολεμικά τη Ρωσική Εκκλησία προς όφελος της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στον στρατηγικά σημαντικό χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο για την οργάνωση της πολιτικής των ΗΠΑ στο εκκλησιαστικό πεδίο προέβλεπε ότι τρεις θα ήταν οι πυλώνες της Δύσης σε αυτό.

Ο πρώτος και ισχυρότερος ήταν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που αποτελούσε μια ισχυρή αντικομμουνιστική δύναμη, ο δεύτερος ήταν η συνένωση των Προτεσταντικών Εκκλησιών κάτω από τη φιλοδυτική ομπρέλα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που ιδρύθηκε το 1948, και ο τρίτος είναι ο ορθόδοξος χώρος, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτιζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Τι χρεία έχομεν μαρτύρων;

Θα γίνει ο Πατριάρχης Κύριλλος η Κερκόπορτα της Ορθόδοξης Ρωσίας; Τίποτα απίθανο, καθώς η ήττα σε έναν πόλεμο, ακολουθεί την πτώση την πνευματική που προηγήθηκε και αναφερόμαστε φυσικά στις οικουμενιστικές κινήσεις του Πατριάρχη Μόσχας. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Δυτικοί ”Σταυροφόροι” εναντίον της Ορθόδοξης Ρωσίας
Διερράγησαν οι σχέσεις μεταξύ Πάπα και Ρωσικής Εκκλησίας;
Από χλιαρές έως παγωμένες, οι σχέσεις Βατικανού και Μόσχας

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Φανούριος και το θαύμα με τους τρεις διακόνους από την Κρήτη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Πάντα η Θεία Χάρις φωτίζει τους αληθινούς δούλους του Κυρίου, ώστε να κρατούν ασφαλισμένη την Ορθοδοξία, έστω και αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι ενάντιες

Το Συναξάρι του Αγίου Γενναδίου Κωνσταντινουπόλεως του Σχολάριου

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. 25 Αυγούστου «Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γενναδίω Σχολαρίω, τον μείζωνα εν πατριάρχαις γνωρισθέντα και στερρώς υπέρ της πατρώας δόξης αγωνισθέντα»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.