Επικαιρότητα

Συγκλονιστική ανοιχτή Επιστολή του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου προς τον Οικ. Πατριάρχη 

εικόνα άρθρου: Συγκλονιστική ανοιχτή Επιστολή του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου προς τον Οικ. Πατριάρχη 

«Η βία που ασκείται σήμερα κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δυστυχώς, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη με το όνομά της Υμετέρας Παναγιότητος στην ιστορική μνήμη»


Βαρυσήμαντη ανοιχτή Επιστολή στην ελληνική γλώσσα με αποδέκτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνέταξε ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου, Αρχιεπίσκοπος του Μπιλοχορόντκα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Συλβέστερ, την 11η Απριλίου 2023 [1].

Ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου καταγράφει με λεπτομέρειες το Γολγοθά, τον απηνή διωγμό, τις διώξεις και τη διαρκώς κλιμακούμενη βία που ασκείται στους Επισκόπους, ιερείς και πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το καθεστώς Ζελένσκι, με την «προφανή υποστήριξη» και ενεργό συμμετοχή της σχισματικής ψευδοεκκλησίας του Επιφανίου Ντουμένκο.

Η συγκλονιστική Επιστολή κοινοποιήθηκε στους Προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

———————-

Ανοιχτή Επιστολή του πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (11/04/23)

Η ανοιχτή Επιστολή του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής Κιέβου προς τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ανάμεσα στα άλλα καταθέτει ότι:

α) Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία βιώνει το Γολγοθά της, καθώς κάθε μέρα γίνονται βίαιες καταλήψεις, ακόμα και καταστροφές Ιερών Ναών. Στη βία που ασκείται εναντίων των εκατομμυρίων πιστών «συμμετέχει δραστήρια» η ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας):

«Τις μέρες όμως αυτές η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία περνά σκληρές δοκιμασίες και ζει τον ίδιο Γολγοθά της. Κάθε μέρα γίνονται βίαιες καταλήψεις ακόμα και καταστροφές των ναών μας. Η βία ασκείται εναντίον των πιστών μας. Οι τοπικές κυβερνήσεις του Κράτους μας θεσπίζουν νόμους που εισάγουν διακρίσεις κατα της Ουκρανικής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας.

[…]

Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε, ότι στην Ουκρανία παραβιάζεται ανοιχτά μία από τις βασικές αξίες του δημοκρατικού μας κόσμου – η ελευθερία σκέψης και θρησκείας. Είναι προφανές ότι από τα τέλη του 2022 το Ουκρανικό Κράτος έχει πάρει μια πορεία προς τη βαθμιαία καταστροφή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για μας, όμως, το πιο λυπηρό γεγονος είναι οτι στην αυτή τη βια, που ασκείται εναντίον χιλιάδων κοινοτήτων και εκατομμύριων πιστών της Εκκλησίας μας, συμμετέχει δραστήρια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε με τον Τόμο της Υμετέρας Παναγιότητος τον Ιανουάριο του 2019».

β) Βίαιες καταλήψεις των Ι. Ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας λαμβάνουν χώρα με την άμεση συμμετοχή «ιερέων» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, με πιο χαρακτηριστικά/κραυγαλέα παραδείγματα την:

  • Κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Γεννήσεως στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (28 Μαρτίου 2023)
  • Κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης στο Χμελνίτσκι (2 Απριλίου 2023)
  • Κατεδάφιση Ι. Ναού του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου στο Λβιβ με την ευλογία «ιερέα» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας (6 Απριλίου 2023).

Η ανοιχτή βία λαμβάνει χώρα με τη προφανή υποστήριξη της διοίκησης της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δεν καταδίκασε τα ανωτέρα γεγονότα (Ιβάνο-Φρανκίφσκ, Χμελνίτσκι, Λβιβ) και δεν επέβαλε καμία εκκλησιαστική ποινή στους «ιερείς» της που συμμετείχαν στις βίαιες καταλήψεις των Ιερών Ναών. 

γ) Κανένας από των καταληφθέντων I. Nαών δεν επιστράφηκε στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ο ψευδομητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος Ντουμένκο στα κηρύγματά του περιορίζεται σε γενικές εκκλήσεις, όπως πχ. «να μην προσφύγουμε σε κακές δράσεις ακόμη και για καλό σκοπό»:

«Υπάρχουν πολλά γεγονότα των άμεσων βίαιων καταλήψεων των ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα οποία συμμετείχαν άμεσα οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Στις 28 Μαρτίου 2023 στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ έγινε η βίαιη κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Γεννήσεως […]

Στις 2 Απριλίου 2023 στο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Χμελνίτσκι […]  Παρ’όλα αυτά ο διοικητής της επισκοπής του Χμελνίτσκι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι αποδέχεται τον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης υπό την εξουσία του. (εδώ). Σήμερα στο αυτο το Καθεδρικό Ναό ιερουργούν οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. […]

Το πιο κραυγαλέο γεγονός έγινε στο Λβιβ. Τον Μάρτιο 2023 το δημοτικό συμβούλιο του Λβιβ έδωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας το οικόπεδο, όπου για πολλά χρόνια στέκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου. Στις 6 του Απριλίου 2023 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ξεκίνησε η διαδικασία της κατεδάφισης αυτού του I. Nαού. […] Οι παραπάνω φωτογραφίες και το βίντεο δείχνουν ξεκάθαρα ότι πριν από την κατεδάφιση του Ι. Nαού ο ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας διάβασε μερικές προσευχές κοντά στο Ι. Ναό, μετά τις οποίες έδωσε την ευλογία του για την καταστροφή αυτου του Ναού […]. 

Θα τονίσω για μία ακόμα φορά ότι όλη αυτή η ανοιχτή βία λαμβάνει χώρα όχι μόνο με τη σιωπηλή υποστήριξη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αλλά και με την προφανή υποστήριξη της διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δεν καταδίκασε καθόλου τα γεγονότα ούτε στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ, ούτε στο Χμελνίτσκι, ούτε στο Λβιβ. Στα κηρύγματά του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος περιορίζεται σε γενικές εκκλήσεις «να μην προσφύγουμε σε κακές δράσεις ακόμη και για καλό σκοπό» (εδώ). Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν επέβαλε καμία εκκλησιαστική ποινή στους ιερείς, που συμμετείχαν στη βίαιη κατάληψη των ιερών ναών. Επίσης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αναγνώρισε η διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας το γεγονός παράνομης κατάληψης των ναών. Βεβαίως κανένας από των καταληφθέντων ναών δεν επιστράφηκε στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

δ) Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας που χορηγήθηκε στη σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας υπό του Επιφανίου Ντουμένκο δεν έφερε θρησκευτική ειρήνη, αλλά προκάλεσε ένα νέο κύμα αντιπαράθεσης και βίας, η οποία ξεκίνησε ήδη από το 2019, και σήμερα σε συνθήκες πολέμου, φθάνει στο δικό της απόγειο.

Στη βία κατά των κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμμετέχουν οι «επίσκοποι» και οι «ιερείς» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δημιουργώντας ένα βαθύ χάσμα, το οποίο στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα είναι δυνατό να ξεπεραστεί:

«Βλέπουμε μια ανοιχτή περιφρόνηση όχι μόνο των νομικών κανόνων και των δημοκρατικών αξιών, αλλά και της χριστιανικής ηθικής. Πρέπει να πω ανοιχτά ότι ο Τόμος περί Αυτοκεφαλίας, που χορηγήθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από την Υμετέραν Παναγιότητα, δεν έφερε θρησκευτική ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά προκάλεσε μόνο ένα νέο κύμα αντιπαράθεσης και βίας. Δυστυχώς, οι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχοντας λάβει τον Τόμο, τον αντιλήφθηκαν ως κύρωση για σκληρές δράσεις κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η βία ξεκίνησε ήδη από το 2019. Τώρα όμως, σε συνθήκες πολέμου, αυτή φτάνει στο δικό της απόγειο…

Και πρέπει να πω ειλικρινά ότι η δυνατότητα της αλληλοκατανόησης μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει απορριφθεί εδώ για πολλά ακόμη χρόνια. Η βία κατά των κοινοτήτων της Εκκλησίας μας, στην οποία συμμετέχουν (ακόμα και τη εμπνέουν) οι επίσκοποι και οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχει δημιουργήσει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ μας, το οποίο στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα είναι δυνατό να ξεπεραστεί.

Καμία καταστολή κατά της Εκκλησίας δεν έφερε ποτέ τίποτα καλό ούτε στο κράτος, ούτε στην κοινωνία. Τίποτα καλό δεν μπορεί κανείς να χτιστεί πάνω στη βία και τα δάκρυα. Σήμερα βλέπουμε ότι σε πολλές πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με τη βοήθεια των τοπικών αρχών κατέλαβε τους ιερούς ναούς της Εκκλησίας μας, αυτοί οι ναοί παραμένουν άδειοι. Ταυτόχρονα, οι κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με ταπείνωση και υποταγή στο θέλημα του Θεού συνεχίζουν να ιερουργούν σε διάφορους ιδιωτικούς χώρους».

ε) Η ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας ιδιαιτέρα βαρύνει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς η πίεση που ασκείται σήμερα έχει την υποστήριξη ή τη συμμετοχή «επισκόπων» και «ιερέων» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία ιδρύθηκε με τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας» που παραχώρησε το Φανάρι.

Η εσπευσμένη αποδοχή των σχισματικοαιρετικών Ουκρανών στην εκκλησιαστική κοινωνία έδωσε ένα αίσθημα ατιμωρισίας, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή θρησκευτική βία.

Η βία που ασκείται σήμερα κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δυστυχώς, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη με το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ιστορική μνήμη:

«Παναγιώτατε! Είμαι πεπεισμένος ότι η Υμετέρα Παναγιότητα, ως μορφωμένος θεολόγος και ως ιεράρχης της Εκκλησίας, καταλαβαίνει καλά ότι η πίεση που δέχεται σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να έχει καμία δικαιολογία από τη σκοπιά της χριστιανικής ηθικής. Και το γεγονός ότι αυτή η πίεση γίνεται με την υποστήριξη ή με τη συμμετοχή επισκόπων και ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει θλίψη και πόνο. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ιδρύθηκε με τον Τόμο της Υμετέρας Παναγιότητος. Επομένως η ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας ιδιαιτέρα βαρύνει και την Υμετέραν Παναγιότητα. Δυστυχώς, η εσπευσμένη αποδοχή των μελών του Πατριαρχείου Κιέβου και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εκκλησιαστική κοινωνία τους έδωσε ένα αίσθημα ατιμωρησίας. Και σήμερα αυτό το αίσθημα έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή θρησκευτική βία

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία παρακαλώ την Υμετέραν Παναγιότητα να ανυψώσει την φωνή Αυτής για την υπεράσπιση της αλήθειας και της καλοσύνης. Μπορείτε βεβαίως να αγνοήσετε αυτό που συμβαίνει στους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ουκρανία. Αλλά η βία που ασκείται σήμερα κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δυστυχώς, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη με το όνομά της Υμετέρας Παναγιότητος στην ιστορική μνήμη».

  • [1] Ανοιχτή Επιστολή του πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (12/04/23) https://news.church.ua

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
H Σερβική Εκκλησία υψώνει φωνή αγανάκτησης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας
Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ, Απηνής διωγμός στους Μοναχούς της Λαύρας του Κιέβου Θρήνος και οδυρμός

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.