Επικαιρότητα

Συμφωνία Πρεσπών: Ο Ζάεφ την καταγγέλλει και η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

εικόνα άρθρου: Συμφωνία Πρεσπών: Ο Ζάεφ την καταγγέλλει και η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εκβιάζει την Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα με την μη τήρηση της – έτσι και αλλιώς – κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών κι εδώ στην Ελλάδα… πέρα βρέχει.
Δεν ασχολείται ουδείς από την ελληνική κυβέρνηση και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει το γάντι. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα παρά το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ότι αν χρειαστεί θα «επαναδιαπραγματευθεί» όρους της συμφωνίας;
– «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Περίεργο, πολύ περίεργο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Δένδιας, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης φώναζαν προεκλογικά ότι πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία την εφαρμογή της οποίας θα την παρακολουθούσαν – υποτίθεται – πολύ στενά.

Από την ημέρα της ψήφισής της μέχρι και σήμερα είναι γνωστό ότι η άλλη πλευρά δεν τηρεί ούτε κατ’ ελάχιστον τους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Και τώρα έρχεται λοιπόν η ώρα που ο «φίλος» του Νίκου Κοτζιά και του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζόραν Ζάεφ, καταγγέλλει ο ίδιος και μάλιστα μονομερώς την περίφημη συμφωνία κι αντί η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Ζάεφ και να προχωρήσουμε σε πλήρη κατάργηση της, το μέγαρο Μαξίμου κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα.

Τι είπε ο κ. Ζάεφ;

Μιλώντας στο euronews και συγκεκριμένα στην Έφη Κουτσοκώστα, ο Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πρακτικά δηλαδή το erga omnes πάει περίπατο κι εδώ στην Ελλάδα κάνουμε σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα.

Η δήλωση του Ζάεφ, πολιτικά και νομικά είναι πολύ σοβαρή.

Συνιστά μονομερή καταγγελία διακρατικής συμφωνίας, ξεκάθαρα πράγματα.

Προφανώς και ο Ζάεφ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο αφού έχει μπροστά του εκλογές και ήδη όλοι τον κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Το μέγα ζήτημα όμως δεν είναι τι κάνει ο Ζάεφ. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα!

Η κίνηση Ζάεφ να παγώσει την συμφωνία είναι «πολιτικό δώρο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αρνείται όμως να το πάρει και να το ανοίξει.

Επιμένει ο Δένδιας στην τήρηση της κατάπτυστης συμφωνίας της… γραβάτας

Παρόλα αυτά, ο κ. Δένδιας περιορίστηκε να δηλώσει τα ακόλουθα :

«Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα» ανεφέρει ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τα Σκόπια έχουν αποκομίσει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» αναφέρει συγκεκριμένα κ. Δένδιας.

Δηλαδή ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μας λέει ότι ο Ζάεφ θα καταγγέλλει την συμφωνία κι εμείς θα επιμένουμε στην τήρησή της!

Κάτι δεν πάει καλά προφανώς…

Εκτός κι αν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της κομματικό ακροατήριο και προτιμά μια κατάπτυστη συμφωνία από μια καλύτερη.

Ζάεφ: «Παγώνουμε» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στο euronews και συγκεκριμένα στην Έφη Κουτσοκώστα, ο Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά τα Σκόπια δεν περίμεναν άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και να συνεχίσουν μαζί με την Αλβανία στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπογράμμισε δε, πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του αλλά και γενικά τα δυτικά Βαλκάνια. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Κομισιόν

Οι κοινοτικές αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επεσήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας».

Όπως είπε η Ένωση θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών «σημαντικό επίτευγμα» και «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οι εξελίξεις στην Ψευτομακεδονία και το τέλος του ημετέρου καραγκιόζ μπερντέ…

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Ἐδῶ τώρα τελειώνει λοιπὸν καὶ αὐτὸ τὸ παραμύθι, γιατί ὄχι μόνο βαριὰ καρδιὰ δὲν βλέπουμε, ἀλλὰ βλέπουμε ἀγωνία μήπως ἡ ἄθλια συμφωνία ἀκυρωθεῖ"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.