Επικαιρότητα

Συμμαχία των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας

εικόνα άρθρου: Συμμαχία των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Δεν πρέπει να ξεχνάει ο Αρχιεπίσκοπος ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται δημιουργώντας νέα, όπως είναι αυτό της απόλυτης υπακοής της Εκκλησίας στο αντίχριστο κράτος…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

To ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ίδιος έχει συντάξει και σχετικό βιβλίο, μέσα στο οποίο μάλιστα αναλύει και τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους, σχέση η οποία έχει καθορίσει την αρχιερατική του πορεία. 

Θα ήταν ευχής έργο αν o Αρχιεπίσκοπος έδειχνε τον ίδιο ζήλο για να ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας, καταδικάζοντας κάθε σχισματική και αιρετική πλάνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδήγησε την Εκκλησία της Ελλάδος να υποδεχθεί τον αιρεσιάρχη Πάπα στη Μυτιλήνη, για να ακολουθήσει αποδοχή της Ψευδοσυνόδου στο Κολυμπάρι. Αποδέχτηκε και προσυπέγραψε την εκτροπή από τα δόγματα και τους Ιερούς Κανόνες αναγνωρίζοντας το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, μνημονεύοντας τους σχισματικούς, αχειροτόνητους κατά τη Θεία Λειτουργία και προσθέτοντας την ψευδοεκκλησία στα Δίπτυχα. Επί κορωνοϊού συνηγόρησε υπέρ των αντίχριστων μέτρων της κυβέρνησης, αποδέχτηκε βλάσφημα μέτρα εντός των ναών μας και έκλεισε τις εκκλησίες μας αφήνοντας το ποίμνιο αλειτούργητο ακόμα και στις Άγιες μέρες της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Επέβαλε έτσι τον αντικανονικό εορτασμό της Αναστάσεως πριν το μεσονύκτιο. Όλα δείχνουν ότι ως ομοϊδεάτες σε ζητήματα αντιαιρετικά και ομολογιακά με την Εκκλησία της Κρήτης, συμπορεύονται και στο περιουσιακό ζήτημα.

Σήμερα λοιπόν συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κρήτης για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο κ.Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Οι εισηγήσεις παρατίθενται από το σχετικό δημοσίευμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σχολιάζοντας το θέμα, παραπέμψαμε τους αναγνώστες της Κατάνυξης, στο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, π.Θεοδώρου Ζήση, με τίτλο «Η Εκκλησιαστική περιουσία – Η αρχαία πράξη και οι νέοι παραβάτες», στο οποίο διατυπώνει τα ακόλουθα: «Mας παρέσυρε η κυβέρνηση στο αυτοδιοίκητο και εγκαταλείψαμε την περιουσία. Η ευφυής αυτή επιτελικά κίνηση τακτικής δεν έγινε αντιληπτή εγκαίρως. Στην προσπάθειά μας να αποκρούσουμε την απειλή εναντίον του αυτοδιοίκητου της εκκλησίας, όχι μόνο δεν ετοιμασθήκαμε επαρκώς για τη διασφάλιση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά διαπράξαμε και το μεγάλο θεολογικό λάθος, που οδηγεί ευθέως σε μανιχαϊσμό, να διακηρύξουμε ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για χρήματα και κτήματα αλλά για την ελευθερία της. Πόσο μεγάλο θεολογικό λάθος ήταν αυτό… Κατόρθωσε έτσι η πολιτεία με την κίνηση αντιπερισπασμού που έκανε, να μας οδηγήσει σε εγκατάλειψη των θέσεών μας και των δικαίων της Εκκλησίας επί της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παραδίδουμε την εκκλησιαστική περιουσία αμαχητί, γιατί μας έπεισαν οι κατεργαζόμενοι δεινά για την Εκκλησία ότι έχουν καλές προθέσεις!!!

…Η περιουσία της Εκκλησίας και των μοναστηριών ανήκει στο λαό του Θεού, στις τόσες γενεές Ορθοδόξων και ευσεβών πιστών που προσέφεραν δωρεές, ακόμη και από το υστέρημά τους, για να βοηθήσουν την Εκκλησία στο αγιαστικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και σωτηριώδες έργο της».

Ο 26ος κανόνας της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου απαγορεύει γενικώς την παραχώρηση ή εκποίηση εκκλησιαστικών κτημάτων. Σε περίπτωση που κάποιος επίσκοπος ισχυρισθεί ότι δεν έχει προσόδους και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, πρέπει να το αποδείξει στη σύνοδο και να παρουσιάσει τις δύσκολες οικονομικές περιστάσεις της επισκοπής του, που τον ανάγκασαν να προβεί στην πώληση…»

Θα δανειστούμε τέλος ένα παλαιότερο σχόλιό μας… Αυτή τη Διοικούσα Εκκλησία θέλουμε… που εφαρμόζει το: «Ζητεῖται πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν», να ζητάτε δηλαδή πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη λύτρωση, κι όλα αυτά θα σας προστεθοῦν (Ματθ. 6,33)

«Βιώσομαι ἐσθίων ἀκρίδας καί μέλι ἄγριον μᾶλλον, ἢ ψωμόν ἐκ μισθωμάτων πόρνης», θα ζήσω δηλαδή τρώγοντας ακρίδες και μέλι άγριο, παρά ψωμί από χρήματα πόρνης. Κατ’ αναλογία αυτή την κατάσταση βιώνουν όσοι αγωνίζονται από το μετερίζι της Αποτείχισης. Πολλές ανέσεις και πολλά αγαθά στερούνται εξαιτίας της αιρετίζουσας Ιεραρχίας που δεν ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάει ο Αρχιεπίσκοπος ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται δημιουργώντας νέα, πόσο μάλλον σοβαρότερα, όπως είναι αυτό της απόλυτης υπακοής της Εκκλησίας στο αντίχριστο κράτος, που ως αποτέλεσμα έχει την πλήρη εκκοσμίκευσή της.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Στο ξεπούλημα και η εκκλησιαστική περιουσία
Τι και αν η πίστη οδυνάται, ο Αρχιεπίσκοπος εκδίδει βιβλίο για την περιουσία της Εκκλησίας!
Τι ετοιμάζουν Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός;

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.