Επικαιρότητα

Συμπροσευχόμενος με αιρετικούς εόρτασε τα ονομαστήριά του ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄

με τη συμπροσευχητική συμμετοχή όλων των Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία του Επισκόπου των ΡΚαθολικών Σύρου Σεβ. κ. Πέτρου Στεφάνου..

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ εόρτασε τα ονομαστήριά του την ημέρα εορτής του Ιερομάρτυρος Δωροθέου!

Πρώτον, από μια πρώτη ματιά, ήταν μια όμορφη σκέψη να τιμηθεί η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Δωροθέου με μια πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που ταυτόχρονα συμπίπτει και με τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Δωρόθεου!

Δεύτερον, ας θυμηθούμε λίγο επιγραμματικά τον βίο του Ιερομάρτυρος Δωροθέου! Ο Συναξαριστής αναφέρει ότι ο Άγιος Δωρόθεος επίσκοπος Τύρου, ήταν ποιμένας που είχε «τη μόρφωση της γνώσεως και της αληθείας στο νόμο» (μτφρ. προς Ρωμαίους β´20). Δηλαδή την ακριβή γνώση και αλήθεια που βρίσκεται μέσα στο Νόμο, στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ακόμη, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειώσουμε πως Άγιος έζησε δύο μεγάλους διωγμούς! 

  • Ο πρώτος φονικός διωγμός κατά της Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στα χρόνια του Διοκλητιανού. Ο Άγιος αποχώρησε κατόπιν θερμών παρακλήσεων του ποιμνίου του (δεν ήθελε να χάσει τον ποιμένα του), καταφεύγοντας στη Θράκη! Όταν πέρασε ο διωγμός, επανήλθε στηρίζοντας στην πίστη τους αδύνατους και βοηθούσε τους θλιβομένους!
  • Ο Άγιος έζησε πολλά χρόνια και πρόλαβε και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη! Οι προστατευόμενοι ειδωλολάτρες του αυτοκράτορα εκείνη την εποχή, τον έπιασαν και αφού τον βασάνισαν ανελέητα τον σκότωσαν το 362 μ.Χ., κερδίζοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου!

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σύρου, ήταν πολλά εξέχοντα πρόσωπα, όπως ο επίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών Σύρου Σεβ.κ. Πέτρος Στεφάνου! Σε αυτήν την περίπτωση η συμπροσευχητική συμμετοχή όλων των εφημερίων της Σύρου, δεν αποκλείει και την συμπροσευχή του Ρωμαιοκαθολικού εκπροσώπου και όχι απλώς την παρουσία του! Όποιο και αν είναι το ενδεχόμενο γεγονός, η παρουσία ενός Ρωμαιοκαθολικού μέσα σε Ορθόδοξο ναό την ώρα της Θείας Λειτουργίας σίγουρα δεν είναι αποδεκτή ούτε από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, ούτε από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Δωρόθεο που έχυσε το αίμα του για την Ορθόδοξη Πίστη!

Βέβαια η σιωπή τόσο των εφημεριών, όσο και των πολιτικών αρχόντων σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς, αποδοχή των συμβάντων με την παρουσία Ρωμαιοκαθολικού εκπροσώπου (σε περίπτωση που δεν υπήρξε κάποια αντίδραση)! Καταλαβαίνουμε ότι θυμίζει λίγο τον βίο του Αγίου, (ως έμμεση αντιπαραβολή στις δύο χρονικές περιόδους σαφώς και τη στάση και ευθύνη τόσου του ποιμνίου, όσο και του ιεράρχη) την προστασία, δηλαδή, των ειδωλολατρών την περίοδο του Διοκλητιανού!

Τέλος, ευχόμαστε στο μητροπολίτη Δωρόθεο καλή μετάνοια και με τις πρεσβείες του Αγίου Δωροθέου που έκανε το παν για την Εκκλησία και το ποίμνιό του, μαρτυρώντας για να διαφυλάξει ανόθευτη την Ορθόδοξη Πίστη, να τον μιμηθεί! Έτη πολλά και καλά!

Δείτε σχετικά:
Ο Μητρ. Σύρου παρέστη σε «αγιασμό» που τελέσθηκε από τον παπικό Επίσκοπο Σύρου
Προσβολή στην μνήμη των ηρώων οι οικουμενιστικές συμπροσευχές στη Σύρο

Σχετικά άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.