Επικαιρότητα

Συνάντηση Ορθοδόξων με αιρετικούς στο όνομα της ειρήνης;

εικόνα άρθρου: Συνάντηση Ορθοδόξων με αιρετικούς στο όνομα της ειρήνης;
του Ευάγγελου Κωνσταντίνου

Τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου επισκέφθηκε ο “Μητροπολίτης” των εν Ελλάδι Αρμενίων


Τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό επισκέφθηκε ο επικεφαλής των εν Ελλάδι Αρμενίων “Μητροπολίτης” κ. Kegham Khatcherian.

Ο Αρμένιος “ιεράρχης” ήταν συνοδευόμενος από τον “εφημέριο” της Αρμενικής Κοινότητος Κομοτηνής και Πρόεδρο της Αρμενικής Κοινότητος Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος Κεβόρκ Τοροσιάν.

Ο κ. Δαμασκηνός και ο κ. Kegham αφού ανέπτυξαν έναν εποικοδομητικό διάλογο κατέληξαν: «Οι δύο Αρχιερείς συνεζήτησαν αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα, επιβεβαίωσαν τις αρμονικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων και από κοινού κατεδίκασαν τα θλιβερά γεγονότα εις βάρος των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε εκκλησιαστικούς ταγούς Μητροπόλεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όχι μόνο αυτούς, να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους αιρετικούς μονοφυσίτες Αρμένιους. Η αρχή μάλιστα έγινε από τον Μητροπολίτη Καβάλας ο οποίος προχώρησε ακόμη παραπέρα και συμπροσευχήθηκε μαζί τους, ποδοπατώντας τους Ιερούς Κανόνες. 

Το γιατί οι Αρμένιοι είναι μονοφυσίτες, άρα αιρετικοί, μπορούμε να το αναζητήσουμε στις Αγιοπατερικές διδαχές, τα σοφά λόγια του Ομολογητή πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση: «Οι Αρμένιοι είναι ένας ευγενής και ηρωικός λαός που κατέβαλαν μεγάλο τίμημα αγώνων και θυσίας για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα της ιστορικής τους υπάρξεως. Από της πλευράς αυτής οι Έλληνες τους αντιμετωπίζουμε με πολλή συμπάθεια, γιατί νοιώθουμε ότι είμαστε ομοιοπαθείς, ότι ιστορικά και ως προς άλλα στοιχεία και πλευρές της ζωής συγγενεύουμε, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού και αυτοί είναι Χριστιανοί.  

Υπάρχει όμως και μία άλλη σημαντική πλευρά του ζητήματος που έχει σχέση με την εκκλησιαστική τους ταυτότητα, σύμφωνα με την οποία κατά παράδοση θεωρούμε τους Αρμενίους ως αιρετικούς Μονοφυσίτες. Αυτό στις ημέρες μας, όπου όλα σχετικοποιούνται και αμβλύνονται, και η παράδοση δεν παίζει αποφαστιστικό ρόλο, τείνει να  σκεπασθεί, να ξεχασθεί και να αλλοιωθεί με άλλη θεώρηση, η οποία στα πλαίσια του χριστιανικού Οικουμενισμού μειώνει τις διαφορές μέχρις εξαφανίσεως και μεγαλοποιεί τις ομοιότητες μέχρι γιγαντισμού. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση οι Αρμένιοι είναι κατά πάντα Ορθόδοξοι, όπως και εμείς, και οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι ασήμαντες και επουσιώδεις. Αυτό αποτελεί και βασική κατευθυντήρια γραμμή του διεξαγομένου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Αντιχαλκηδονίων, στους οποίους ανήκουν οι Αρμένιοι».

Ο μακαριστός Όσιος γέροντας Αγάθωνας Κωνσταμονίτης, μας νουθετούσε με τρόπο ξεκάθαρο, πως, οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την Ορθοδοξία είναι ο διάβολος. Είναι να αναρωτιέται κανείς· πιστεύει ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου πως οι Αρμένιοι είναι μονοφυσίτες και όχι Ορθόδοξοι; 

Η αρμονική συνύπαρξη και η καταδίκη ενός άδικου πολέμου είναι αυτονόητες. Πέρα από αυτό όμως όταν η συζήτηση φτάνει στην ουσία της που δεν είναι άλλη από τη σωτηρία της ψυχής, έχει το σθένος να ξεπεράσει τα όρια των κανόνων της εθιμοτυπίας και του σαβουάρ βιβρ και να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας; Κάθε αμετανόητος αιρετικός βλασφημεί τον Θεό. Τι κοινό και τι αρμονικό μπορεί να έχει ένας Μητροπολίτης με αυτούς; 

Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό 
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πλανεμένους αιρετικούς
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Είναι οι Αρμένιοι Ορθόδοξοι; Οι θέσεις του Μεγάλου Φωτίου

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.