Ειρήνη Ιωαννίδου

Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Λουθηρανούς

εικόνα άρθρου: Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Λουθηρανούς
της Ειρήνης Ιωαννίδου

H κενότητα, το αχαρίτωτο και η απουσία του Αγίου Πνεύματος στις αιρέσεις αποτελούν πταίσματα για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Με την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, το Πατριαρχείο φιλοξενεί την συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. Η συνάντηση αυτή διήρκησε από 24ης έως 31ης Μαΐου και συμμετείχαν 14 Ορθόδοξοι και 10 Λουθηρανοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.

Κατά τη λήξη των εργασιών αναγνώσθηκαν από τους Συμπροέδρους της Επιτροπής, Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο, Λουθηρανό Επίσκοπο κ. Johnn Schneider, τα μηνύματα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Δρ. Anne Burghardt, Γενικής Γραμματέως της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας προς τους Ορθοδόξους και Λουθηρανούς μετεχόντες, Αρχιερείς, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς θεολόγους.

Ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέφερε εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ευχές, την ικανοποίηση και τα χαροποιά αισθήματα για την διαχριστιανική συνάντηση.

To δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επίσημος διμερής Διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών ξεκίνησε πριν από 40 περίπου χρόνια, κατόπιν πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Παγκόσμιο Λουθηρανική Ομοσπονδία, με την πρώτη κοινή συνάντηση το 1981, στο Espoo της Φινλανδίας (27 Αυγούστου– 4 Σεπτεμβρίου 1981).

Στόχος των εργασιών της Επιτροπής, όπως αυτή ανέφερε στο πρώτο κοινό ανακοινωθέν της, είναι: «ο διάλογος με απόλυτο στόχο την πλήρη κοινωνία… Γεγονός, το οποίο υπερβαίνει τις ανθρώπινες προσδοκίες όταν κάποιος μελετά τις εμπειρίες των προηγούμενων αιώνων».

Ακολούθησαν άνω των 17 συναντήσεων σε διάφορες Πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου μελετήθηκαν και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα Εκκλησιολογίας, Θείας Ευχαριστίας και Μυστηρίων.

Συνοψίζοντας, τα μηνύματα που μεταδόθηκαν ήταν αυτά των χριστιανικών «οικογενειών», της συμπόρευσης, του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τις αιρέσεις, και μίας γενικότερης εξάλειψης των δογματολογικών διαφορών, ώστε να επέλθει η προδρομική ένωση.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διόλου δεν ανησυχεί για το ανίερο εγχείρημα του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε να χειροτονήσει γυναίκα διακόνισσα για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και ο μόνος καημός του είναι η επικοινωνία της Επισκοπής του με τους αιρετικούς Ληθουρανούς. Τα επιχειρήματα που τον εντάσσουν στους σκληρούς οικουμενιστές και φιλενωτικούς, δεν τον αγγίζουν καθόλου.

O Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, μας προειδοποιεί για την λουθηρανική αίρεση: «Οι Λουθηρανοί απεκόπησαν και παρέμειναν χωρίς την Κεφαλή, οι Αγγλικανοί επίσης. Δεν έχουν την Εκκλησία…και ο Βελίαλ τους πολεμά με την δύναμι και τις μηχανορραφίες του και τους κρατά στην πλάνη του και την απώλεια. Ένα πλήθος ανθρώπων χάνονται στην αθεΐα και την φαυλότητα».

«Ο Λουθηρανισμός, καλυπτόμενος υπό το όνομα της Χριστιανικής Πίστεως, είναι στην πραγματικότητα άρνησις της Πίστεως. Απορρίπτοντας τις νηστείες και το μοναχισμό η την εν παρθενία ζωή την αφιερωμένη αποκλειστικά στην υπηρεσία του Θεού, παραδίδεται στην φιληδονία. Είναι παράδοσις στην ψευδώνυμο ανθρωπίνη λογική με τις φιλοσοφικές της ασυναρτησίες και την θεοποίησή της, άρνησις της θείας αυθεντίας των Οικουμενικών Συνόδων και των Αγίων Πατέρων, αυθαίρετη συνάθροισις υπό το όνομα της κεκαθαρμένης, μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας».

«Ποιος από τους Ορθοδόξους δεν θα επιθυμούσε να ενωθή με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Λουθηρανούς και να είναι ένα με αυτούς εν Χριστώ, μία Εκκλησία, μία κοινότητα πιστών! Ας πετάξουν το ψεύδος, ας δεχθούν την αλήθεια και ας ενωθούν μαζί μας εις ενότητα πνεύματος, φθάνουν οι διαφωνίες και επιχειρηματολογίες των. Ο ερχομός του Χριστού είναι εγγύς, επί θύραις».

Δυστυχώς η κενότητα, το αχαρίτωτο και η απουσία Αγίου Πνεύματος στις αιρέσεις αποτελούν πταίσματα για τον κ. Θεόδωρο…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Βατικανό… ενώ εσύ κοιμόσουν!
Η μάσκα της υποκρισίας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Συναντήθηκαν οι παγκόσμιοι Άρχοντες του Οικουμενικού θρόνου στην Αθήνα και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Προβλημάτισε δυσάρεστα η επιλογή της 29ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Άλωση της Πόλης, για την σύγκλιση της 1ης Συνόδου Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων

 Ο πρώτος «άγιος» influencer*

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου. Ο μακαριστός Όσιος γέροντας Αγάθωνας Κωνσταμονίτης, μας νουθετούσε με τρόπο ξεκάθαρο πως οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την Ορθοδοξία είναι διάβολος

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.