Επικαιρότητα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τους σχισματικούς της Ουκρανίας: Μπορούσα να τους αναγνωρίσω και χθες, και σήμερα και αύριο

εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τους σχισματικούς της Ουκρανίας:  Μπορούσα να τους αναγνωρίσω και χθες, και σήμερα και αύριο

«Μπορούσα να τους αναγνωρίσω και χθες, και σήμερα και αύριο. Δεν υπάρχει για μένα κανένα πρόβλημα»...

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας είχαμε σχολιάσει την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σχετικά με την παράδοση που έχει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην πολιτική και τις αντιδιαμετρικά αντίθετες ενέργειες που πράττει ως προς το Ουκρανικό ζήτημα, σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι: “Ευρισκόμενος στο μέσον των συμπληγάδων πετρών Κωνσταντινούπολης και Μόσχας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου άλλοτε  τα λέει “έξω από τα δόντια” στον Πατριάρχη, άλλοτε αναγνωρίζει τον Ονούφριο, άλλοτε τα βάζει με την Μόσχα και άλλοτε λέει στον Ονούφριο να ζητήσει και εκείνος αυτοκεφαλία». 

Στο ακόλουθο άρθρο παρουσιάζουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι, δύο μέρες πριν το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την απαράδεκτη μνημόνευση του σχισματικού ψευδεπισκόπου Επιφανίου της σχισματικής ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Καθώς η χορήγηση της ψευδοαυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας απειλεί όσο ποτέ την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενώ η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει αναγνωρίσει την νέα σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι: το πρόβλημα της Ορθοδοξίας για μένα προσωπικά, και πιστεύω και για τον Παναγιώτατο, δεν είναι αν θα αναγνωρίσω τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Εμένα αυτό δεν λέει τίποτα. Μπορούσα να τους αναγνωρίσω και χθες, και σήμερα και αύριο. Δεν υπάρχει για μένα κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα για μένα είναι τα προβλήματα της Ορθοδοξίας».

Όμως αυτή η θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου έρχεται σε αντίθεση με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία στις 18 Φεβρουαρίου 2019 και συζήτησε τη χορήγηση της ψευδοαυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας. Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου ανέγραφε ότι: «6. Ἡ δισχιλιετὴς πείρα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, ἀλλὰ καὶ τῆς καθόλου Ὀρθοδόξης Ἐκκλησίας, μᾶς δημιουργεῖ ἀμφιβολίες ὡς πρὸς τὴ δυνατότητα ἐπικύρωσης ἐκ τῶν ὑστέρων, χειροτονιῶν ποὺ ἔγιναν ἀπὸ καθαιρεμένους, ἀφορισμένους καὶ ἀναθεματισμένους ἐπισκόπους. Τὴν καθαίρεση, ἀφορισμὸ καὶ ἀναθεματισμὸ κάποιων προσώπων ποὺ πρωτοστάτησαν στὴν Οὐκρανικὴ κρίση, δεχτήκαμε ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι μπορούσε να αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας και χθες και σήμερα και αύριο και ότι δεν υπάρχει για αυτόν κανένα πρόβλημα, όμως οι συνέπειες μία τέτοιας αναγνώρισης θα είναι τραγικότατες. Διαβάζουμε σχετικά στο άρθρο του π. Αγγέλου Αγγελακόπουλου με τίτλο “Θα υποδεχθούν με τιμές οι Αγιορείτες τον Οικουμενικό Πατριάρχη;»:

“Δυστυχῶς ἤ εὐτυχῶς, τά πράγματα εἶναι πάρα πολύ σοβαρά. Διότι, ὅποιος ἀναγνωρίζει τήν νέα σχισματική οὐκρανική ψευδοεκκλησία, δέν ἀποδέχεται μόνο τό σχίσμα καί τό ἀχειροτόνητο ἤ αὐτοχειροτόνητο, ἀλλά πολύ χειρότερα ἐγκολπώνεται τόν οὐνιτικό τρόπο τῆς ψευδοῦς ἑνώσεως τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μέ τίς ποικίλες αἱρέσεις, δηλ. τήν κακή ἕνωση μέ τούς Οὐνῖτες, τήν αἵρεση τοῦ Παπισμοῦ καί τόν αἱρεσιάρχη Πάπα, μέσῳ τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καί τῆς ψευδοσυνόδου τῆς Κρήτης. Αὐτό ἀποδεικνύεται ἀπό τίς ἄριστες σχέσεις, πού διατηρεῖ τόσο ὁ Πατριάρχης ὅσο καί ὁ Ἐπιφάνιος μέ τούς Οὐνῖτες τῆς Οὐκρανίας καί τόν ἐπικεφαλῆς τους «ἀρχιεπίσκοπο» Σβιάτοσλαβ Σέβτσουκ. Τέλος, ἡ ἀναγνώριση τῆς Οὐκρανικῆς ψευδοεκκλησίας θά ἔχει ὡς τραγικότατες συνέπειες α) τήν ἐνίσχυση τῆς αἱρέσεως τοῦ δῆθεν πρωτείου ἐξουσίας τοῦ Πατριάρχου στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία (πρῶτος ἄνευ ἴσων – primussineparibus), β) τήν ὑποβοήθηση τῆς προετοιμασίας τῆς ἑπομένης δεύτερης «Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου», μέ τήν συμμετοχή Τοπικῶν Ἐκκλησιῶν, ἀπολύτως ἐξαρτημένων ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, καί γ) τήν διευκόλυνση τῆς συναντήσεως τοῦ Πατριάρχου μέ τόν Πάπα τό 2025 στή Νίκαια τῆς Βιθυνίας, μέ ἀφορμή τήν συμπλήρωση 1.700 χρόνων ἀπό τήν σύγκληση τῆς Α΄ Ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Συνόδου23».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε και στην ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, την οποία χαρακτήρισε ως “Μεγάλη Σύνοδο»: “Και είδα το στενόκαρδο μερικών αδελφών Προκαθημένων σε συναντήσεις που είχαμε, και είδα πάνω από τους μισούς Προκαθημένους. Έχω αντιληφθεί ότι δεν έχουν αντιληφθεί, κατανοήσει ακόμα τα προβλήματα της Ορθοδοξίας. Δεν έχουν αντιληφθεί τι κάναμε στην Μεγάλη Σύνοδο. Κάναμε αρκετά, βέβαια δεν τα εφαρμόζουμε». 

Όμως η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου δεν είχε καμία σχέση με τα συνοδικά δεδομένα της Ορθόδοξης Παράδοσης και λειτούργησε μοναρχικά και αντισυνοδικά. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε αυτή την ψευδοσύνοδο υπέγραψε ένα συνοδικό κείμενο στη θέση Ιεραρχών χωρίς την συγκατάθεσή τους. Διαβάζουμε σχετικά στο αποκαλυπτικό άρθρο «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Από την αίρεση του Κολυμπαρίου στο Ουκρανικό σχίσμα και στην «Ένωση των Εκκλησιών»» που εξέδωσε η «Σύναξη Ὀρθοδόξων Κληρικῶν καί Μοναχῶν»:

Ὑπῆρξε μάλιστα περίπτωση συνοδικοῦ κειμένου, αὐτοῦ γιά τίς «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν χριστιανικόν κόσμον», τό ὁποῖο ἀρνήθηκαν νά ὑπογράψουν οἱ δεκαεπτά (17) ἀπό τούς εἴκοσι τέσσαρες ἐπισκόπους (24) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας, καί γιά τόν λόγο αὐτό ἔπρεπε νά μή ἐπικυρωθεῖ. Τήν πλειοψηφία ὅμως τῶν Σέρβων ἐπισκόπων ἀχρήστευσε ἡ μία ψῆφος τοῦ «πρώτου» τῆς σερβικῆς Ἐκκλησίας πατριάρχου Εἰρηναίου, πρός δόξαν τοῦ συνοδικοῦ συστήματος. Κάτι ἀνάλογο συνέβη καί μέ τήν ἀντιπροσωπεία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, ἀπό τήν ὁποία τέσσαρες ἐπίσκοποι ἀρνήθηκαν νά ὑπογράψουν τό ἴδιο κείμενο, «ἀντ᾽ αὐτῶν» ὅμως ὑπέγραψε τέσσαρες φορές (πέντε μέ τήν δική του) ὁ ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος».

Διαβάσαμε στο ekklisiaonline.gr:


  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Το πρόβλημα της Ορθοδοξίας δεν είναι αν θα αναγνωρίσω τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας”

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη θερμή υποδοχή και τα λόγια αδελφικής αγάπης που τού απηύθυνε, εξέφρασε προς τον Παναγιώτατο τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση, αλλά και για την φιλοξενία που του παρείχε, εκ μέρους του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για λόγους υγείας στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως «Ερχόμενος εδώ δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα, και από Προκαθημένους και από Αρχιερείς και από φίλους, “τι θα κάνετε στην Πόλη όταν θα πάτε;”

Και αμέσως, είπε στον Παναγιώτατο την απάντηση που έδινε σε όλους: «το πρόβλημα της Ορθοδοξίας για μένα προσωπικά, και πιστεύω και για τον Παναγιώτατο, δεν είναι αν θα αναγνωρίσω τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Εμένα αυτό δεν λέει τίποτα. Μπορούσα να τους αναγνωρίσω και χθες, και σήμερα και αύριο. Δεν υπάρχει για μένα κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα για μένα είναι τα προβλήματα της Ορθοδοξίας. Δυστυχώς μερικοί δεν έχουν αντιληφθεί, και όσοι Προκαθήμενοι δεν μετείχαν των Πανορθοδόξων διασκέψεων, δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να καταλάβουν. Προσπάθησα να εμφυσήσω σε μερικούς την άποψή σας, ότι δεν είναι να γίνει επί του παρόντος συνάντησις Προκαθημένων, γιατί τριάντα χρόνια περίπου που έκανα Μητροπολίτης, εκπροσωπούσα την Εκκλησία της Κύπρου εις τας Πανορθοδόξους Διασκέψεις και εκεί έβλεπα πως συμπεριφέρονταν οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών. Και ήτο προς τιμήν σας που καθορίσατε για πρώτην φορά στην ιστορίαν της Εκκλησίας τας συναντήσεις των Προκαθημένων. Είναι κάτι που σας τιμά ιδιαιτέρως. Ευελπιστούσατε ότι με την συνάντηση των Προκαθημένων θα λύναμε τελεσίδικα, και εγώ άρχισα να το πιστεύω, τα προβλήματα της Ορθοδοξίας. Και είδα το στενόκαρδο μερικών αδελφών Προκαθημένων σε συναντήσεις που είχαμε, και είδα πάνω από τους μισούς Προκαθημένους. Έχω αντιληφθεί ότι δεν έχουν αντιληφθεί, κατανοήσει ακόμα τα προβλήματα της Ορθοδοξίας. Δεν έχουν αντιληφθεί τι κάναμε στην Μεγάλη Σύνοδο. Κάναμε αρκετά, βέβαια δεν τα εφαρμόζουμε. Και ένας λόγος που στο Σαλτσμπουργκ ήθελα την σύμφωνη γνώμη σας να τους επισκεφθώ, ο στόχος μου ήταν [ότι] αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν».

Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τόνισε πως «αυτοί που φωνασκούν, αν πράγματι θέλουν μια σωστή Ορθοδοξία, πρέπει να προσγειωθούν και να αφήσουν τα μεγάλα λόγια, και μόνο με την ταπείνωση που θα την φέρει μέσα μας ο Χριστός, ο Οποίος μάς παρέχει πληρότητα στην ζωή, μπορούν να βοηθήσουν την Εκκλησία».

Σχετικά με την υπερόρια δικαιοδοσία τού Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και στη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες με Τόμους που ορίζουν σαφώς τα όριά τους, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε με άλλους Προκαθημένους, τούς προέτρεψε να μην υπερβαίνουν αυτά τα όρια, κι ούτε να στέλνουν σε άλλες δικαιοδοσίες Επισκόπους τους, με την πρόφαση ότι υπάρχουν πολλοί ομοεθνείς τους, αντιβαίνοντας έτσι στην εκκλησιαστική τάξη και παράδοση.

«Απτό παράδειγμα, είπε ο Μακαριώτατος, είμαστε εμείς, η Εκκλησία τής Κύπρου. Έχουμε πέραν των 300 000 Ελληνοκυπρίων στην Αγγλία, άλλους στον Καναδά, στην Αυστραλία. Στείλαμε καμία φορά επίσκοπο δικό μας εκεί για να τους διαποιμαίνει; Αντιθέτως, τους προτρέπουμε να ακολουθούν τον κατά την εκκλησιαστική τάξη ορισθέντα Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στου οποίου την δικαιοδοσία υπάγονται αυτές οι περιοχές».

Σχετικά με την πραγματοποίηση μίας μελλοντικής Μεγάλης Συνόδου, ο Μακαριώτατος τόνισε πώς ο ίδιος το είχε προτείνει ευθύς αμέσως μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης το 2016.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, πρέπει να βάλουμε εμείς τα θέματα, οι υπόλοιποι Προκαθήμενοι και σεβόμενοι τους Τόμους που προηγουμένως έδωσε σε αρκετούς από αυτούς το Οικουμενικό Πατριαρχείο να προχωρήσουμε για το καλό τής Ορθοδοξίας. Ούτε με τους ετσιθελισμούς, ούτε με τους εγωισμούς, αλλά μόνο με τον Θεό να ενεργεί μέσα μας. Μερικοί αδελφοί Προκαθήμενοι δυσκολεύονταν να το πουν. Τους είπα, όμως, ελάτε μαζί μου, και το θάρρος ή ακόμη και το θράσος, το διαθέτω εγώ. Θα τα πω έξω από τα δόντια. Μόνον έτσι θα έχουμε μια σωστή Ορθοδοξία και θα πορευτούμε σύμφωνα με το θέλημα τού Θεού. Διαφορετικά ματαιοπονούμε».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Θα πανηγυρίσουν την Ορθοδοξία στο Φανάρι οι καταστροφείς της
– «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Κύπρου: Είπα στον Ονούφριο να ζητήσει Αυτοκεφαλία από τον Μόσχας
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Από την αίρεση του Κολυμπαρίου στο Ουκρανικό σχίσμα και στην «Ένωση των Εκκλησιών»
– Δριμεία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε τρεις μητροπολίτες του, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας. Η απάντησή τους…
– Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά Ρώσου Πατριάρχη για την διακοπή μνημόνευσης του Ιερώνυμου
 Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό
– Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για Ουκρανικό – Αλβανίας Αναστάσιο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα πρωτότυπα κείμενα της Ψευδοσυνόδου με τις υπογραφές
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράφει στη θέση Ιεραρχών χωρίς την συγκατάθεσή τους

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.