Ειρήνη Ιωαννίδου

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στη Μητρόπολη Περιστερίου

εικόνα άρθρου: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στη Μητρόπολη Περιστερίου
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου εμμένει στη θέση πως ο Σταυρός δεν έχει θέση πίσω από την Αγία Τράπεζα


Συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες, η δίκαιη οργή του πιστού λαού της Μητρόπολης Περιστερίου.

Την περασμένη Άνοιξη ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς διοργάνωσε ανοιχτή ομιλία για να υπερασπιστεί την “θεολογικά τεκμηριωμένη θέση του”, δηλαδή πως ο Σταυρός δεν έχει θέση πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Τότε, η Κατάνυξη σχολίασε την είδηση παραθέτοντας μία μαρτυρία που μας μετέφερε στο τραγικό συμβάν: Στην ομιλία οι αντιδράσεις ήταν πολλές, ο πιστός λαός ζήτησε από το Μητροπολίτη του “να αφήσει τον Σταυρό στη θέση του”. Στις αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου εντύπωση προκάλεσε η στάση των παρευρισκομένων κληρικών, που περικύκλωναν κάθε ομιλητή, του έλεγαν να καθίσει κάτω, του προκαλούσαν ταραχή και σύγχυση, ώστε να μοιάζει τελικά με ημίτρελο – φανατικό, που δεν ξέρει τι λέει.

Η μαρτυρία φίλου της Κατάνυξης, που έκανε παρέμβαση ο ίδιος, είναι ανατριχιαστική.

Tα αυτούσια λόγια του: “Αδελφέ, χθες έγινε χαμός στην ομιλία. Δυστυχώς δεν ακούγονται οι φωνές από τις αντιδράσεις κατά της αποβολής του Εσταυρωμένου. Από την άλλη, δυστυχώς, πολλοί που δήθεν ήταν με το μέρος μας φώναζαν την ώρα που μιλούσαμε, δήθεν οργισμένοι, με αποτέλεσμα να αποσπάται και να ταράζεται και ο ομιλητής και το πλήθος, αλλά και να δημιουργείται η εντύπωση ότι είμαστε ζηλωτές “ού κατ’ επίγνωσιν” και φανατικοί. Προσωπικά δέχθηκα μπούλινγκ από τους ιερείς μπροστά μου όσο μιλούσα, οι οποίοι σχολίαζαν φωναχτά, ώστε να με μπλοκάρουν”.

Αρκετούς μήνες μετά, το «φωνή λαού οργή Θεού» φαίνεται να μην προκαλεί ούτε καν έναν υγιή προβληματισμό στο Μητροπολίτη.

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γλώσσα δε συνεπάγεται πως ο ομιλών ορθοδοξεί κιόλας. Και αυτό εύκολα έγινε αντιληπτό από τους αντιδρώντες, με θεολογική παιδεία αν όχι και πτυχία, της Μητρόπολης Περιστερίου.

Άλλη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τον Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου, στις 16/1 [1].

Ο κ. Γρηγόριος προσκάλεσε το ποίμνιο στις 28 Ιανουαρίου στον Άγιο Ιερόθεο για να συζητήσουν σχετικά.

«…Το κέντρον του Ευαγγελίου είναι ο Σταυρός του Χριστού. Είναι το κέντρον της πνευματικής ζωής ο Τίμιος Σταυρός. Το κέντρον, το υπογραμμίζω και το ξαναλέγω, της πνευματικής ζωής. Εάν δεν βάλεις στη ζωή σου ως κέντρον τον Τίμιον Σταυρόν, είναι αδύνατον να κατανοήσεις και πολύ περισσότερο να βιώσεις την πνευματική ζωή. Αυτά που εμείς –επιτρέψατέ μου- όπως ζούμε πνευματική ζωή, επιτρέψατέ μου, πασαλείμματα είναι. Δεν αποτελούν πραγματικά την πνευματική ζωή. Γιατί απλούστατα πολλές φορές απ’ όλα αυτά λείπει η έννοια του Σταυρού. Αν αφαιρεθεί ο Σταυρός ή το περί Σταυρού κήρυγμα, τότε δεν έχομε σωτηρία…», έλεγε ο μακαριστός π.Αθανάσιος Μυτιληναίος.

Αλλά την αναγκαιότητα της υπάρξής του επί της Αγίας Τραπέζης σημειώνει και ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλίνικος, στο βιβλίο «Χριστιανικός Ναός και τα τελούμενα εν αυτώ»

«Εν τη εισόδω του ναού ο Σταυρός. Επί των τάφων ο Σταυρός. Επί του κωδωνοστασίου ο Σταυρός. Επί των θυροφύλλων ο Σταυρός. Επί του κουβουκλίου ο Σταυρός, είτε μόνος, είτε μετά των συμβόλων του πάθους. Επί των βηλοθύρων ο Σταυρός. Επί του κιβωρίου ο Σταυρός. Επί του παρατραπεζίου ο Σταυρός. Παραπλεύρως της Αγίας Τραπέζης και «όπισθεν του θυσιαστηρίου αυτού εξ ανατολών, το ευλογημένο όργανο της θυσίας, ο θείος ίσταται Σταυρός, τετραμερής ων δια τον εν αυτώ προσπαγέντα, τα τε άνω και τα κάτω και τα σύμπαντα πεποιηκότα τε και συνέχοντα». (Συμεών Θεσσαλονίκης, Migne 155, 341).

Επί της αγίας ενδυτής κεντητός ο Σταυρός. Επί των λοιπών αμφιασμάτων, στολών και παραπετασμάτων ο Σταυρός. Αρχιτεκτονικόν σχέδιον και τρόπον τινά θεμέλιον του ναού ως τα πολλά ο Σταυρός. Στεφάνωμα δε κατά γενικόν κανόνα, υπερτέλλον του επηρμένου θόλου και ως αστήρ καθοδηγών τα βήματα των πιστών προς την μετά του Θεού συνάντησιν, είναι και πάλιν ο Σταυρός ο ερυσίπτολις».

Καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Βλασφημία η αποβολή του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.