του Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Ιστορίας
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Όλοι αυτοί οι εναγκαλισμοί με τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια καθεστωτικά συμφέροντα έχουν όμως προφανώς το τίμημά τους. Το πνευματικό τίμημα”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς αποκλειστική δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από τον κ. Νεκτάριο Δαπέργολα το ακόλουθο άρθρο συνοδευόμενο από την χαρακτηριστική φωτογραφία:


Κορωνοϊός 2021: τα αποκαλυπτήρια συνεχίζονται…

του Νεκτάριου Δαπέργολα

Ίσως κάποιοι να μίλησαν για μία ακόμη σοκαριστική αποκαθήλωση, βλέποντας προ ημερών τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να εμβολιάζεται σε δημόσια θέα – και ταυτόχρονα να κάνει και δηλώσεις περί «ευλογίας και δωρεάς του Θεού».
Η αλήθεια είναι όμως ότι λίγους μπορεί πλέον να εκπλήξει ο πάλαι ποτέ φερόμενος και ως… Λέων της Ορθοδοξίας. Για τους έχοντας οφθαλμούς οράν, είναι γνωστή εδώ και 3-4 χρόνια η κατηφόρα του, γνωστοί οι τακτικισμοί «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», γνωστή και η τεράστια απόκλιση λόγων και πράξεων (όπως την είδαμε εμφατικά και στο θέμα του Οικουμενισμού και των σχέσεών του με τον αιρεσιάρχη του Φαναρίου, αλλά και στο Ουκρανικό). Απόκλιση που όλο και περισσότερο θυμίζει δυστυχώς την περίφημη φράση του Χριστού «πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γάρ, καὶ οὐ ποιοῦσι» (Ματθ. κγ΄ 3).

Εδώ και μερικούς μήνες μάλιστα (υπό το κράτος όσων ζούμε με τη δήθεν πανδημία) σταμάτησαν πια ακόμη και τα λόγια. Ή μάλλον συντάχθηκαν στο τέλος με τα έργα: όλες οι δηλώσεις πλέον και οι συνεντεύξεις (στα γνωστά άθλια συστημικά βρωμοκάναλα) σταθερά υποστηρικτικές στο αντίχριστο καθεστώς και στο ελεεινό αφήγημα, δια του οποίου έχει στηθεί η ξεδιάντροπη καταστροφή του τόπου και ο απηνής διωγμός της πίστης μας. Όλες του οι δηλώσεις υπέρ των μέτρων, υπέρ της ευλαβικής υπακοής στους «ειδικούς», υπέρ της μασκοφορίας (ενώ για όλα τα συμπαρομαρτούντα – για όλον τον όλεθρο, τον φασισμό και τον διωγμό – το κεφάλι στρουθοκαμηλικά χωμένο στην άμμο). Η πρόσφατη προσωπική συμμετοχή του στην παραδειγματική αθλιότητα του εμβολιασμού δεν είναι συνεπώς παρά το επιστέγασμα της κατηφόρας του. Αν και βέβαια πολύ βαρύ επιστέγασμα ομολογουμένως – γιατί τον κατατάσσει εμφατικά πλέον στην αντίπερα όχθη και γιατί ακόμη έχει γίνει αίτιο και να σκανδαλιστούν κάποιοι και να παρασυρθούν άλλοι πιστοί (μεταξύ εννοείται όσων ακόμη αφελώς τον εκτιμούν και επηρεάζονται από αυτόν).

Πάντως, μια που μιλάμε για κατηφόρα, προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτή καταγράφεται παράλληλα προς τη σχέση του με μία από τις πλέον διαβόητες (και σίγουρα την πιο προκλητικά χυδαία) φυσιογνωμίες ολιγαρχών της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Μία σχέση εμπεδωμένη μάλιστα μέσα από ανεκδιήγητα εμετικές και δουλοπρεπείς εκδηλώσεις εκτίμησης, ακόμη και εντός εκκλησιαστικών ακολουθιών (ποιος μπορεί να ξεχάσει π.χ. το θλιβερό λιβανιστήρι προς τον… ηγεμόνα, εν μέσω της Ακολουθίας της Αποκαθήλωσης τον περασμένο Απρίλιο, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής)! Και δεν λέμε, εντάξει, καλές οι δωρεές για τα ιδρύματα και τα χτισίματα. Θα θυμίσουμε όμως στο σημείο αυτό και κάποιον Προφητάνακτα, που είχε γράψει κάποτε πως «ἔλαιον ἁμαρτωλοῦ μὴ λιπανάτω τὴν κεφαλήν μου» (Ψαλμ. 140). Ή μήπως – κατά τη γνώμη κάποιων σημερινών θιασωτών του «δεν πειράζει» – λιπανάτω τελικώς; Απλή ερώτηση θέτω.

Όλοι αυτοί οι εναγκαλισμοί με τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια καθεστωτικά συμφέροντα έχουν όμως προφανώς το τίμημά τους. Το πνευματικό τίμημα. «Φθείρουσιν ἤθη χρηστά ὁμιλίαι κακαί», έλεγε ο αρχαίος Μένανδρος (και αργότερα – στην Α΄ Προς Κορινθίους – και ο Απόστολος Παύλος). Οι κακές συναναστροφές τον χαλάνε τον άνθρωπο, με απλά λόγια. Και ο λαός έχει επίσης μια παρόμοια φράση, αν θυμάστε – κάτι με τα πίτουρα και τις κότες εννοώ. Και επειδή μιλάμε και για πνευματικούς ποιμένες τώρα, η πτώση είναι πολύ πιο εκκωφαντική και τα επίχειρα ακόμη βαρύτερα. Πόσο δε μάλλον για κάποιον που ξεκίνησε κάποτε δυναμικά και με δηλωμένη αποφασιστικότητα ενάντια και στις στοές και στις αιρέσεις. Εκτός βέβαια και αν ήταν όλα από την αρχή μία υποκρισία, πράγμα όμως που δεν μπορεί κανείς να το ισχυριστεί. Μόνο τα εξωτερικά σημάδια μιας πορείας που κάποτε έδειχνε ευθεία και απαρέγκλιτη, αλλά μετά ξεκίνησε να κατηφορίζει, μπορούμε εδώ να σχολιάσουμε. Και αυτά είναι δυστυχώς εξόφθαλμα.

Άλλο ένα «κατόρθωμα» λοιπόν της δήθεν πανδημίας το οριστικό γκρέμισμα και αυτού του (ήδη από καιρό καταρρέοντος) κάστρου. Τεράστια πραγματικά εδώ και τόσους μήνες η συμβολή του… κορωνοϊού σε όλη αυτή την εκτεταμένης κλίμακας πορείας κατεδαφίσεων, σε όλον αυτόν τον χωρισμό της ήρας από το στάρι. Κάποιοι λένε βέβαια ότι όσα ζούμε από τον περασμένο Μάρτιο, μάς έχουν μεταλλάξει. Λάθος. Εγώ δεν νομίζω πως γέννησαν κάτι που δεν υπήρχε. Απλώς μας ανάγκασαν να βγάλουμε αυτό που είχαμε ήδη μέσα μας και το κρύβαμε (συνειδητά ή λιγότερα συνειδητά). Μας ανάγκασαν να αποκαλυφθούμε. Σε μία διαδικασία οδυνηρή, αλλά ταυτόχρονα και αναγκαία. Και έχουμε ακόμη βέβαια να δούμε πάρα πολλά…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η θέση του Πειραιώς Σεραφείμ για τις μάσκες στις Ιερές Ακολουθίες [ΒΙΝΤΕΟ]
Ένα ανακοινωθέν της I.M. Πειραιώς τουλάχιστον προβληματικό
Ο Μητρ. Πειραιώς για την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. για αναστολή της Θείας Λειτουργίας: “Μία ισορροπημένη πρόταση”