Γράφει η πρώτη “Αποτειχισθείσα Θεολόγος
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Άξιος και πανάξιος πάτερ Ιουστίνε Τσιουτέα!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Χαρήκαμε ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες με το χριστουγεννιάτικο δώρο που μας έκανε ο Κύριος. Η αγιοπατερική και ευλογημένη Αποτείχιση τραβάει την ανηφόρα, προχωράει σεμνά και ταπεινά, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε ως πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού.

Ο πρεσβύτερος π. Ιουστίνος Τσιουτέα εφημέριος του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μικροδάσους της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, διέκοψε την μνημόνευση του οικείου του Μητροπολίτου κ.κ. Δημητρίου για θέματα Πίστεως. Άξιος και πανάξιος πάτερ μου κι εσύ και η αγωνίστρια πρεσβυτέρα σου! Ο Θεός να σας χαριτώνει και να σας στηρίζει στον δύσκολο δρόμο που αποφασίσατε να διαβείτε με τη Χάρη Του.

Δύσκολος αλλά ασφαλής και ευλογημένος. Το ξέρετε καλά άλλωστε και ο ίδιος, αφού η επιστολή της διακοπής μνημόνευσης που στείλατε στον Μητροπολίτη σας, βρίθει από Θεολογική και αγιοπατερικη Σοφία. Εγχειρίδιο διά μέλλοντας Αποτειχισμένους θα καταστεί! Τώρα έγκειται στην Πρόνοια και τη Χάρη του Καλού μας Θεού, όλα αυτά που γράψατε να μεταφραστούν σε βίωμα Ορθοδοξίας. Και έτσι θα γίνει συν Θεώ, γιατί το κυριότερο ήταν να κάνετε εσείς το πρώτο βήμα. Να δείξετε δηλαδή την καθαρή και γνήσια Ορθόδοξη προαίρεσή σας. Τα υπόλοιπα βήματα μην τα σκέφτεστε καν, αναλαμβάνει πλέον ο Κύριος εφόσον στηρίζεστε στις πλάτες του Ορθοδοξότατου αγωνιστή ιερέως πατρός Θεοδώρου Ζήση. Ενός ιερέως που υπήρξε ο απλανής καθοδηγητής και του δικού μας ευλογημένου γέροντος του μακαριστού πατρός Νικολάου Μανώλη.

Τα υπόλοιπα λοιπόν βήματα είναι δώρα της Χάριτος που ακολουθεί κάθε ευλογημένο και αγωνιστή αθλητή του Χριστού. Περίτρανο παράδειγμα εμπειρικό και βιωματικό πλέον, για όλους εμάς, είναι η ζωή του παπαΝικόλα που από τη στιγμή της Ιερής Αποτείχισης του και μετά «άνοιξαν οι ουρανοί» όπως συχνά μας έλεγε. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι, αφού η Ιεροκανονική αυτή πράξη είναι από μόνη της μια τρανή Ομολογία Πίστεως κόντρα στο ρεύμα της ισοπέδωσης των πάντων από την παναίρεση του Οικουμενισμού…

Ευλογημένος να είστε που ο Κύριος σας διάλεξε ανάμεσα σε τόσους και τόσους ιερείς, να σηκώσετε κι εσείς το λάβαρο της Ομολογίας Του και να φυλάξετε μαζί με τα υπόλοιπα Αποτειχισμένα αδέρφια σας τις Θερμοπύλες της Πίστεως. Και Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλά αδέλφια… Βέβαια μπροστά στη λαίλαπα της σαπίλας και της πνευματικής σήψης της σημερινής εκκλησιαστικής πραγματικότητας, είμαστε λίγοι, μια χούφτα. Πάντα τέτοιοι όμως ήταν και θα είναι οι Ορθόδοξοι. Η ευλογημένη χούφτα του θεού όπως έλεγε κι ο Γέροντάς μας.

Σας αποκάλεσαν, γράφετε μέσα από τα μητροπολιτικά γραφεία χαζόν άνθρωπο. «Εσύ είσαι χειρότερος αιρετικός από τον πάπα. Ο πάπας τουλάχιστον είναι έξυπνος. Εσύ είσαι χαζός» σας είπαν… Αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα στα ανόητα αυτά λόγια; Δεν βρίσκεται καμία λογική δυστυχώς. Αλλά παρόλα αυτά ας προσπαθήσουμε να πιαστούμε από κάπου. Γιατί τόσο καμάρι και θαυμασμό για την εξυπνάδα του πάπα; Έλεος! Και ο διάβολος είναι έξυπνος, πανέξυπνος μάλιστα. Μήπως με μια απλή μαθηματική συνεπαγωγή φτάνουμε εύκολα στο συμπέρασμα του μακαριστού Γέροντα Αγάθωνα του Κωνσταμονίτη που έλεγε πάντα απλοϊκά αλλά φωτισμένα, πάπας ίσον διάβολος;

Από την άλλη τα όσα εν επιγνώσει ευθαρσώς ομολογείτε παρακάτω στην επιστολή σας για τους λόγους που η ιερατική σας συνείδηση σας ανάγκασε να προβείτε σε αυτό το ευλογημένο βήμα της Ιερής Αποτειχίσεως, μόνον χαζόν δεν σας καθιστούν.

Μακάρι κι άλλοι να αποκτήσουν την δική σας «χαζομάρα». Αυτήν ίσως είναι το αντίβαρο σε όσα φαιδρά ακούστηκαν τελευταία από τα χείλη του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου για την Αποτείχιση. Με τη λέξη «σκασίλα» αντέδρασε ο πρώτος και με την «ανατριχίλα» ο δεύτερος. Μέγα χάσμα λοιπόν μεταξύ αυτών και ημών, το οποίο δύσκολα γεφυρώνεται γιατί προτιμούν να έχουν πολύ επιλεκτική γνώση στα βασικά θέματα της Πίστεως. Γι’ αυτούς σε λίγο η Ορθοδοξία και οι Άγιοι Πατέρες θα αποτελούν έναν άλλον ξένον πλανήτη αν ήδη δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Πώς λοιπόν όλοι εμείς να μην είμαστε οι χαζοί, οι γραφικοί, οι φονταμενταλιστές και οι τρελοί;… Όπως έλεγε όμως και ο πιστός στρατηγός Μακρυγιάννης, σε μια χούφτα τρελών χρωστάει η Ελλάδα την ελευθερία της. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μέσα στην Εκκλησία. Με τις μονάδες και τους λίγους διαλέγει να «δουλεύει» ο Κύριος ανά τους αιώνας. Ένας ήταν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής απέναντι σε πατριάρχες.
Μόνος ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, μόνος ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μόνοι οι άγιοι μπροστά στην σαρωτική επέλαση των εχθρών της πίστεως, των αιρετικών. Παντού βλέπουμε στην Εκκλησιαστική Ιστορία, άλλοτε την ευλογημένη χούφτα κι άλλοτε την ευλογημένη μονάδα, με μόνον σύμμαχο τον ίδιο τον Χριστό.

Μακριά από εμάς λοιπόν η δαιμονική εξυπνάδα του πάπα και όλων των δικών μας που τον αγαπούν «ως αγαπητό εν Χριστώ αδελφόν» και τον θαυμάζουν. Καλύτερα λοιπόν, να μας λένε όλοι αυτοί χαζούς. Αποτελεί τιμή για εμάς πλέον…

Βλέπουμε και την δική τους κατάντια. Κάνοντας παρέα με τον αιρετικό πάπα έχουν χάσει την Χάρη και την Σοφία του Θεού. Ανταλλάσσουν δώρα και επισκέψεις ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα μαζί του σαν να είναι ο καλύτερος τους φίλος. Παίζουν δηλαδή ας μου επιτραπεί η έκφραση, τις «κουμπάρες». Ένα παιχνίδι ανόητο που παίζουν τα μικρά παιδιά, κάνοντας επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, κουβαλώντας ψεύτικα δώρα και ψευτοαγκαλιές. Αυτό κάνουν και οι δικοί μας δυστυχώς εκκλησιαστικοί ταγοί. Θαρρείς και η επισκοπή και η Εκκλησία είναι το τσιφλίκι, το σπίτι του παππού τους… Ήρθε ο πάπας στην Ελλάδα και η χαρά τους, όσο και να θέλουν να την κρύψουν, δεν κρύβεται. Κάθε φορά που έρχεται «ο θείος από το Σικάγο-Βατικανό» συμβαίνει αυτό. Δεν κρύβεται, φαίνεται, ξεχειλίζει και ο πιστός λαός που έχει αγνό και καθαρό κριτήριο όσο κι αν θέλουν να τον ξεγελάσουν, βλέπει. Βλέπει, καταλαβαίνει, βαθμολογεί και… Αποτειχίζεται από τέτοιους Ιεράρχες. Χτίζει όπως πολύ όμορφα μας υπενθυμίζετε στην επιστολή σας π. Ιουστίνε, τείχος περιφρούρησης από όλους αυτούς τους αιρετίζοντες εντός της Εκκλησίας μέχρι να έρθει μία Ορθόδοξη Σύνοδος και να τους καταγνώσει ως αιρετικούς. Εκεί μέσα σε αυτό το τείχος διαφυλάττει τα Άγια των Αγίων της Πίστεως με πόνο, λοιδορίες και χλευασμούς. Πάντα ο Πανάγαθος Θεός βρίσκει και θα βρίσκει ανά τους αιώνες πιστούς που θυσιάζουν τα πάντα για το Άγιο Όνομά Του.

Πόσα από αυτά μπορούν να καταλάβουν οι λεγόμενοι σοφοί της γης; Τίποτα απολύτως. Για το πάνσοφο μυαλό τους αυτά αποτελούν μωρία και όνειδος. Ας είναι… Είπαμε, άλλον Κύριον ως φαίνεται υπηρετούμε. Έναν Κύριον που γεννήθηκε σε μια φτωχή φάτνη ζώων που ουδεμία σχέση έχει με το ανάκτορο του Καίσαρα, τις πλούσιες επαύλεις και τα Μέγαρα του Μαξίμου. Εκεί μάθαμε ότι θα παίξουν «τις κουμπάρες» αυτήν την φορά ο καίσαρας-πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος. Ένα ύπουλο και διπλωματικό παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό πνευματικό αντίκρισμα για το ορθόδοξο ποίμνιο. Ως ολοκλήρωση μάλιστα αυτού του «παιχνιδιού» θα ανταποδώσει με επίσκεψή του στην ΔΙΣ ως επίσημος καλεσμένος ο ίδιος ο Καίσαρας. Τώρα τι δουλειά έχει εκεί αυτός, Κύριος οίδεν… Είπαμε, τα παιδία παίζει… Το τι παίζουν θα φανεί και κάθε άλλο παρά αθώα παιδικά παιχνίδια είναι αυτά.

Αλλά ας τους αφήσουμε αυτούς να ζουν στο παραμύθι και τον ψεύτικο μικρόκοσμό τους που άλλο αντίκρισμα πέρα από αυτό το γήινο δεν έχει και ας πάμε πάλι στα δικά μας τα ευχάριστα. Γιατί ευχάριστα είναι τα νέα, όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους να αντιδρούν σε όλην αυτήν την σάπια πραγματικότητα και να ορθώνουν το παράστημά τους. Να συ στρατεύονται με τους λίγους και εκλεκτούς και να κλείνουν τα αυτιά της λογικής, ανοίγοντας διάπλατα μόνον αυτά της Πίστεως. Ακούγοντας καθαρά τη φωνή των Πατέρων που διά του Αγίου Χρυσοστόμου βοά ανά τους αιώνας, «αν έχει ο ποιμένας διεστραμμένη πίστη μην τον ακολουθείς κι αν ακόμη είναι άγγελος».

Άξιος και πανάξιος λοιπόν ο πατήρ Ιουστίνος και η πρεσβυτέρα του που διαλέγουν τον δύσκολο, ασφαλή και χαριτωμένο αγιοπατερικό δρόμο της Αποτείχισης. Ειδικά στις μέρες μας που η αμαρτία σε επίπεδο αίρεσης υπέρ πλεονάζει. Όπου όμως υπέρ πλεονάζει αυτή, υπέρ περισσεύει η Χάρις. Κι αυτό είναι νόμος. Νόμος τον οποίο μας κατοχυρώνει βιωματικά με τους λόγους του, ο σύγχρονος Ομολογητής, ο μακαριστός και ευλογημένος Γέροντάς μας πατέρας Νικόλαος Μανώλης. Ο πρώτος Αποτειχισθείς ιερέας των ημερών μας! Τις πρεσβείες και τις ευλογίες του να έχουμε όλοι μας και ιδιαιτέρως η οικογένεια του πατρός Ιουστίνου. Καθώς και τις ευχές του πατρός του παπαΝικόλα, του άλλου μαρτυρικού και Ομολογητή ιερέως πατρός Χαραλάμπους Μανώλη. Γένοιτο! Αμήν!

Η πρώτη Αποτειχισθείσα Θεολόγος

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra