Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι υπεράνω εξουσίας και κρατών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Όσοι είναι κινηματογραφόφιλοι πιθανόν να έχουν δει κάποιες από τις ταινίες του James Bond και πολλές άλλες με θέμα την κατασκοπεία, είτε στο διαδίκτυο, είτε στις επικοινωνίες κτλ. Κι όμως, αυτά συμβαίνουν πρωτίστως στην πραγματική ζωή.

Αναφερόμαστε στο βίντεο που δείχνει τον γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ να ανακρίνει τον κύριο Facebook, κατά κόσμον Mark Zuckerberg. Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές, με τον κ. Zuckerberg να “παθαίνει αμνησία”, να μην απαντά σε ερωτήσεις που του υποβάλλονται, να μην δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ομάδα των ανθρώπων που τον ανακρίνουν και να μη δίνει ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες γι’ αυτά που τον κατηγορούν. Κατηγορείται ότι το facebook χρησιμοποιεί μια ειδική πλατφόρμα με το όνομα TASKS, η οποία ευθύνεται για παρεμβάσεις και λογοκρισία σε άτομα, λογαριασμούς χρηστών, ιστοσελίδες, hashtags κτλ. Ο ίδιος βέβαια ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει όσα τον κατηγορούν και αντ’ αυτού δικαιολογείται ότι αυτό γίνεται για να αποφευχθούν περιπτώσεις τρομοκρατίας, παιδοφιλίας κτλ.

Επόμενο θέμα για το οποίο κατηγορείται είναι για την ύπαρξη ενός εργαλείου με το όνομα CENTRA, το οποίο χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει και να ιχνηλατήσει τους χρήστες στο facebook αλλά και σε όλο το διαδίκτυο. Εντοπίζει τα διαφορετικά προφίλ που επισκέπτεται ο χρήστης, τους παραλήπτες των μηνυμάτων του, τις σελίδες που επισκέπτεται στο διαδίκτυο, τους συνδεδεμένους λογαριασμούς του και διάφορα άλλα. Ελέγχονται τα πάντα. Μηνύματα, φωτογραφίες, διάφορα στοιχεία για τις προτιμήσεις μας, τις πεποιθήσεις μας, τις συνήθειές μας και γενικά ό,τι αναζητούμε στο διαδίκτυο καταγράφεται. Δηλαδή “υπάρχει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών χωρίς την γνώση τους” και ζητάει ο κ. Χόλεϊ μία ξεκάθαρη απάντηση με ένα ναι ή όχι και φυσικά δεν παίρνει καμία απάντηση ή εισπράττει απλώς μισόλογα και ασάφειες.

Ο κ. Χόλεϊ απευθύνεται στον κ. Zuckerberg χαρακτηρίζοντάς τον ως “σύγχρονο ληστοβαρόνο που, ως ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, συντονίζεται με άλλους, για να ελέγχουν όλες τις πληροφορίες”. Ο κ. Ζuckeberg κομπιάζει συχνά, ξεχνάει, τραυλίζει, διστάζει να απαντήσει, χρησιμοποιεί ασαφή γλώσσα, δεν συνεργάζεται, με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο του βίντεο (6:29-6:44) να του τονίζουν ότι θα προτιμούσαν να τον δουν να παραθέτει από μόνος του τα στοιχεία που του ζητούν, γιατί αλλιώς θα χρησιμοποιήσουν ένταλμα. Αναφέρει ξανά και ξανά ο κ. Χόλεϊ ότι το facebook συνεργάζεται με την Google και το Twitter χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο, για να περικόπτουν και να λογοκρίνουν ιστοσελίδες, πλατφόρμες, άτομα, προτάσεις κτλ.

Tι βλέπουμε, λοιπόν, εδώ; Μια θλιβερή και αποκρουστική πραγματικότητα. Αυτό που σιγοψιθυρίζουμε και ανεπίσημα συζητούμε όλοι μεταξύ μας, αποδεικνύεται χειρότερο κι από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Όπως κάθε φορά, ξαναγίνεται λάθος χρήση της τεχνολογίας. Το επιχείρημα ότι παρακολουθούνται χρήστες, ιστοσελίδες, ομάδες κτλ., για να παταχθεί η τρομοκρατία, η παιδεραστία, τα ναρκωτικά και ο,τιδήποτε άλλο, είναι απλώς ο Δούρειος Ίππος για την καταπάτηση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Υπάρχουν άραγε τεχνολογίες που μας προστατεύουν από κακόβουλους μεγαλοϊχνηλάτες ή απλώς τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι φτερό στον άνεμο του χαοτικού διαδικτύου; Με διάφορες κυβερνήσεις να παραδέχονται κατά καιρούς ότι παρακολουθούν την συμπεριφορά των πολιτών στο διαδίκτυο (ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα), η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε λογική και κάθε ηθικό φραγμό. Και κάπου εδώ μεγαλώνει ο σκεπτικισμός μας, με την απόλυτη ανυπαρξία των μέτρων ασφαλείας από υγιείς νόμους και εφαρμογές να τον γιγαντώνει.

Έρχεται και πάλι στην επιφάνεια ο περιορισμός των ατομικών μας ελευθεριών, κάτι που έχουμε ξαναπεί ότι είναι απόλυτα αντισυνταγματικό και παράνομο. Διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι υπεράνω εξουσίας και κρατών. Κανείς δεν τους αγγίζει; Όταν λοιπόν συνεργάζονται αυτοί οι κολοσσοί μεταξύ τους, το κάνουν για κάποιο κοινό τους συμφέρον ή κάποιος / κάτι τους βάζει να το κάνουν; Μάλλον είναι ερωτήσεις απλοϊκές αλλά απόλυτα φυσιολογικές και μάλλον ποτέ δεν πρόκειται να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε, αν και τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι ήδη μέσα στο μυαλό μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Πρώην αντιπρόεδρος της Φάϊzεr: Δεν χρειάζεται em_βολ_io για την Κό.vid dekaεννιά
– κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης (καθηγητής της Νομικής), Επιχείρηση σκλαβιά… [ΒΙΝΤΕΟ]
– Επιπλοκές και ένας θάνατος εθελοντή του εμβολίου του Covid-19
– Το τέλος της επιστήμης
– Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους εμβολιασμούς και το “Πιστοποιητικό (δεν αναφέρει ψηφιακό) Εμβολιασμού”
– Γιατρέ, τελικά ποιον διακονείς;
– Ακούστε τον Δρ. Δημήτρη Αντωνίου να καταρρίπτει τη θεωρία περί ασφαλούς “μπολιάσματος”
– Από ή μετά το μπόλιασμα [ΒΙΝΤΕΟ] (χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη λόγω της παγκόσμιας λογοκρισίας)
– Ο ΠΟΥ συστήνει ενημέρωση για τα «οφέλη» των εμβολίων χωρίς υποχρεωτικότητα
– Οι υγειονομικοί που τιμούν την επιστήμη δεν εμβολιάζονται βεβιασμένα και χωρίς αξιόπιστες μελέτες