Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Δεν γίνεται πάντα να υποβάλλουμε την Εκκλησία στη διαδικασία να υιοθετεί τακτικές διπλωματίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Κέρκυρα είναι γνωστό ότι είναι ένα νησί με μεγάλη εισροή επισκεπτών από τη Ρωσία χάρη στον θρησκευτικό τουρισμό, που κάθε χρόνο καταφθάνουν για να  προσκυνήσουν τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, γιατί ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος είναι ένας από τους δέκα Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, o οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Σπυρίδωνα χωρίς την παρουσία του κ.Νεκταρίου

Έτσι και φέτος “στις 16 Νοεμβρίου 2021 ο μητροπολίτης Πολτάβα και Μίργκοροντ Φίλιππος, της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, Επισκόπου Τριμυθούντος, στην Κέρκυρα…..Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία με την ευλογία του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μακαριωτάτου μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου και του επιχωρίου ποιμενάρχη, μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου. Επίσης, συλλειτούργησαν κληρικοί του ναού και προσκεκλημένοι ιερωμένοι”.

Απ’ ό,τι μαθαίνουμε από το δημοσίευμα, ο κ.Νεκτάριος δεν παρέστη στη Θεία Λειτουργία αλλά συναντήθηκε αργότερα με τον κ.Φίλιππο, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα ζητήματα της ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέχρι εδώ όλα καλά και φαινομενικά θεμιτά.

Διπλωματία ή ευλογημένη αναταραχή;

Ο κ.Νεκτάριος είναι αντίθετος με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Μητροπολίτη Επιφανίου και μάλιστα την χαρακτηρίζει ως “μόρφωμα”. Αυτό είναι σωστό και θεάρεστο. Όμως, δεν γίνεται πάντα να υποβάλλουμε την Εκκλησία στη διαδικασία να υιοθετεί τακτικές διπλωματίας. Και το λέμε αυτό, γιατί κάτι τέτοιο αφήνει να εννοηθεί η στάση του κ.Νεκτάριου να μη συμμετέχει στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Φίλιππος. Η φοβία του να μη γίνει αναταραχή και κλυδωνισμός στην Εκκλησία, πρέπει κάποια στιγμή να πάρει ένα τέλος. Όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι που καταδίκαζαν αιρέσεις, όλοι οι Άγιοι που αποτειχίστηκαν στην ιστορία, αλλά ακόμα και Πατριάρχες που εξορίστηκαν, επεδίωκαν συχνά αυτήν την ευλογημένη ”ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ”, διότι χωρίς εντάσεις, πώς θα νικηθεί ο εχθρός, εν προκειμένω η σχισματοαίρεση; Αυτό αναρωτήθηκαν και πολλοί  Άγιοι, όταν έβλεπαν ότι οι εκκλησιαστικοί ηγέτες της Εκκλησίας της εποχής τους, αντί να οδηγούν τα μέλη της στην Βασιλεία των Ουρανών, τα οδηγούσαν στην απώλεια, γι’ αυτό αντιστάθηκαν και αποτειχίστηκαν, μη θέλοντας να έχουν καμία κοινωνία μαζί τους, μέχρι να αποκαθίσταται κάθε φορά η Ορθοδοξία.

Όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο ίδιος, δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό, αλλά δέκα συνολικά Επίσκοποι διαφωνούν με την Αυτοκεφαλία του Ουκρανικού “μορφώματος”. Οπότε ξέρει ο Σεβασμιώτατος τι δύναμη είναι αυτοί οι δέκα Επίσκοποι, αν προχωρούσαν σε διακοπή μνημοσύνου της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να χαροποιήσουν τον Άγιο Τριαδικό Θεό και όχι τον κ.Βαρθολομαίο ή τον κ.Ιερώνυμο; Και όχι λοιπόν, δεν θα υποκινούσε  ανταρσία στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά μια ευλογημένη και θεάρεστη υπακοή στον Ιδρυτή της Εκκλησίας. Διότι, τι νόημα έχει η υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας, όταν αυτή αντιβαίνει την διδασκαλία του Ιδρυτού της; Ας το εξετάσει όμως εκκλησιολογικά, όπως λέει, αλλά και δογματικά και θα δει τότε ότι η διπλωματία δεν βοηθάει και δεν είναι ΠΑΝΤΑ η ενδεδειγμένη μέθοδος διατήρησης της σταθερότητας μέσα στην Εκκλησία. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο που διαφωνεί με το ουκρανικό σχισματοαιρετικό μόρφωμα, αλλά κάποια στιγμή οι ενέργειές του παίρνουν άλλες διαστάσεις από αυτές που θα ήθελε ο ίδιος να δώσει.

 Επειδή, λοιπόν, άλλος είναι αυτός που προωθεί τους κλυδωνισμούς και τα σχίσματα μέσα στην Εκκλησία, ας δείξει έμπρακτα στους κυρίους Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο ότι όταν θα γίνονται Ακολουθίες στην περιοχή του, θα συμμετέχει ενεργά ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ με τους συνεπισκόπους του, της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Μακαριωτάτου μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.Ονουφρίου. Οτιδήποτε άλλο άπτεται της πρακτικής της διπλωματίας και του “στρίβειν δια του αρραβώνος”, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η λαϊκή σοφία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Δέκα Μητροπολίτες μαζί και ο Κερκύρας, κόντρα στον Ιερώνυμο για την Ουκρανία
Κερκύρας Νεκτάριος: Αναγνωρίζουμε μόνο μία κανονική Εκκλησία με τον Μητροπολίτη Ονούφριο (ΒΙΝΤΕΟ)