Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η ΔΙΣ βρίσκεται όντως σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και εγρήγορση όταν, επί του πρακτέου, δεν κάνει καμία αναφορά στον όλεθρο που δημιουργεί η ουκρανική σχισματοαίρεση;  

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 7-10-2022, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δημοσιοποιεί ένα ανακοινωθέν προς τον ελληνικό λαό στο οποίο αναφέρει ότι “ασχολήθηκε επισταμένως με τις τρέχουσες εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα της Πατρίδος μας”.

Σύμφωνα λοιπόν με το ανακοινωθέν, εργάζεται ακούραστα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική καθημερινότητα. 

  • Αναφέρεται (διαμαρτυρόμενη) στις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος και του Λαού μας.
  • Ευχαριστεί μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσπάθεια που καταβάλλουν για να αποτρέψουν κάθε απειλή.
  • Καταδικάζει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος και συμπονά την μερίδα των μεταναστών για τους οποίους το Αιγαίο έχει γίνει ο υγρός τους τάφος.
  • Εκφράζει την ανησυχία της για τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.
  • Καταδικάζει τα φαινόμενα βίας απέναντι στις γυναίκες και στις οικογένειες.
  • Εκφράζει (καθυστερημένα) την στήριξή της στους υγειονομικούς σε αναστολή.
  • Εκφράζει την οδύνη της για τα θύματα κηρυγμένων και ακήρυκτων πολέμων.
  • Και γενικά “….επαγρυπνεί ως στοργική μητέρα όλων και εργάζεται αόκνως, ώστε να συμβάλλει, στο μερίδιο που της αναλογεί, στη διαχείριση, αντιμετώπιση και επίλυση των προαναφερθέντων φλεγόντων ζητημάτων με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως με σεβασμό και ευθύνη προς το ανθρώπινο πρόσωπο, ως εικόνα του Θεού”.

Βλέπουμε λοιπόν να αναφέρεται σε κάθε είδους πρόβλημα εκτός  από εκείνο για το οποίο είναι η βασική της αποστολή, τη διαφύλαξη και διάδοση της Ορθόδοξης πίστης. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στον κίνδυνο των ψυχών του πιστού λαού από τον οικουμενισμό και τον απότοκό του: την διακαή και συνεχή προσπάθεια νομιμοποίησης της Ουκρανικής “κακοκεφαλίας” και της εκκλησιαστικής κοινωνίας με αχειροτόνητους σχισματικούς με οποιοδήποτε τρόπο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Καβάλας και της Θάσου.

Εκεί οι κ.Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος υποδέχτηκαν και συλλειτούργησαν με τους σχισματοαιρετικούς αχειροτόνητους, παρόλο που μεγάλη μερίδα πιστών αντέδρασε και διαμαρτυρήθηκε

Αν και ο πιστός λαός βοά και διαμαρτύρεται γιατί τέτοιες ενέργειες εγκυμονούν σχίσματα και αναταραχή, η ανακοίνωση της ΔΙΣ μιλούσε για τα πάντα αλλά όχι για το ουσιαστικότερο και το σημαντικότερο όλων. 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για άλλη μία γλυκανάλατη προσπάθεια της ΔΙΣ να μιλήσει συμπονετικά, αγαπητικά και αόριστα, ομοιάζοντας με γραφείο τύπου κάποιου κόμματος το οποίο μοιράζει ευχολόγια και αοριστολογίες σε προεκλογική περίοδο. 

Δηλώσεις που είναι μεν σημαντικές αλλά δεν καθορίζουν το μέλλον της Ορθοδοξίας. Η προηγούμενη φορά που έλαβε επίσημα θέση ήταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την αποδοχή των όρων του Κολυμπαρίου. Και τότε φυσικά μας καθυσύχαζε, τα έργα της όμως άλλα φανέρωσαν και μας απογοήτευσε στο τέλος οικτρά. 

Βρίσκεται όντως σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και εγρήγορση όταν, επί του πρακτέου, δεν κάνει καμία αναφορά στον όλεθρο που δημιουργεί η ουκρανική σχισματοαίρεση; 

Πώς να την εμπιστευτούμε πια;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο προφητικός λόγος του π. Νικολάου Μανώλη και τα 11 ψέματα της Ιεράς Συνόδου για το Κολυμπάρι
Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»