Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Μόνο για τις εκδηλώσεις, τις φιέστες και τα δρώμενα ενδιαφέρονται ή για την πνευματική ωφέλεια και “επίγευση” που άφησε αυτή η επίσκεψη; 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος είναι πια γεγονός και τα σχόλια ποικίλα. 

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αρίστου Κασμίρογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χαρακτήρισε ως “πολύ θετική την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος. Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων μας. Ήταν μεγάλη ευλογία και τιμή η παρουσία του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος, το οποίο ξέρουμε όλοι ότι υπεραγαπά, όπως και τους σεβαστούς Πατέρες, οι οποιοί τον υποδέχτηκαν με πολύ σεβασμό και αγάπη. Νομίζω επίσης πως όλες οι εκδηλώσεις πήγαν πολύ καλά”.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τα δείγματα γραφής που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ο κ. Βαρθολομαίος σε θέματα Πίστης. Η Κατάνυξη έχει καταγράψει επαρκώς τα λεχθέντα και πραχθέντα του. Αυτό που μας εντυπωσιάζει και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι η απίστευτη δήλωση του κ.Κασμίρογλου, ότι ανταποκρίθηκε ο κ.Βαρθολομαίος στις προσδοκίες όλων. Αλήθεια, ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες που έχει ο ίδιος και το Άγιο Όρος από το θεσμό του Πατριάρχη; Γιατί εμείς άλλα προσδοκούμε από τον εκάστοτε Πατριάρχη και αυτός άλλα κάνει. Εμείς περιμένουμε έναν Πατριάρχη σαν τον Ιερό Χρυσόστομο ή τον Άγιο Γερμανό, και τελικά μας παρουσιάζεται ένας πατριάρχης σαν τον Ιωάννη Βέκκο που λατινοφρονεί και μάλιστα απροκάλυπτα.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν τι εννοεί ο κ.Κασμίρογλου, όταν λέει “πως όλες οι εκδηλώσεις πήγαν πολύ καλά”. Μόνο για τις εκδηλώσεις, τις φιέστες και τα ποικίλα δρώμενα ενδιαφέρονται ή για την πνευματική ωφέλεια και “επίγευση” που άφησε αυτή η επίσκεψη; Τι θετικό βγήκε από τις τόσες ομιλίες και εκδηλώσεις; Στην πραγματικότητα αυτή η επίσκεψη ξεχώρισε την ήρα από το σιτάρι. Άλλοι υποδέχτηκαν τον Πατριάρχη και μαζί με αυτόν τις αιρέσεις που προωθεί, και άλλοι επέλεξαν να σηκώσουν ένα ορθόδοξο τείχος, κόντρα σ’αυτόν τον Οικουμενιστικό συρφετό. Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που προσέγγισαν επιφανειακά το θέμα και αναλώθηκαν στην απόφαση αν θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα μόνο για τα μάτια του κόσμου.

 Όμως έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και οι αγιορείτες οφείλουν επιτέλους να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Με τα θέματα της Πίστης και τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας δεν παίζουμε. Η συμμετοχή στην επίσκεψη του Πατριάρχη καταδεικνύει τη συμφωνία με τη νέα εκκλησιολογία που πρεσβεύει. Όποιος αντιδρά στα λεχθέντα και πραχθέντα του δεν συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις και στα συλλείτουργα, ούτε καν τον υποδέχεται. Επιτέλους οι αγιορείτες και ο πιστός λαός ας προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, την ιεροκανονική αποτείχιση, την οποία φυσικά ο ίδιος “φοβάται”.

Τελικά χάθηκε το βαθύτερο νόημα που θα πρέπει να είχε αυτή η εκδήλωση. Θα έπρεπε να επισκεφτεί το Άγιο Όρος ένας Πατριάρχης που ορθοτομεί το λόγο της Αλήθειας, όπως ο Άγιος Ταράσιος, άξιος για μίμηση, και όχι ένας Πατριάρχης ο οποίος έχει καταπατήσει τους περισσότερους Ιερούς Κανόνες.

 Όχι λοιπόν, δεν στεκόμαστε τυπικά και επιφανειακά στην επίσκεψη του οποιουδήποτε Πατριάρχη, κοιτώντας μόνο τις φιέστες και το θεαθήναι της εκδήλωσης. Δεν υπήρξε θετική, κ. Κασμίρογλου, η επίσκεψη του Πατριάρχη, ούτε ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας.

Ας αναλογιστούν οι αγιορείτες ποια αγάπη και ειρήνη ποθούν, αν ταυτίζονται με τη νέα εκκλησιολογία. Αυτή την όντως εν Χριστώ που ενθαρρύνει τους αγώνες υπέρ της Ορθόδοξης Πίστης ή αυτή τη διαβολική η οποία προκαλεί σχίσματα, εναγκαλίζεται τις αιρέσεις και ονειρεύεται την απροϋπόθετη ένωση μαζί με  τους ετερόδοξους. Η απάντηση καταδεικνύει αν τελικά ο κ. Βαρθολομαίος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων μας. Διαμαρτυρόμαστε εναντίον όσων  δέχτηκαν να συλλειτουργήσουν με το λατινόφρονα Βέκκο τότε αλλά και τους μιμητές του σήμερα. Εκείνοι πρόδωσαν την πίστη μας και τελικά βρέθηκαν άλιωτοι, τυμπανιαίοι και με δαιμονική μορφή. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και πρωτίστως οι αγιορείτες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΤΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Συνέδριο με θέμα το Άγιο Όρος
– Με Ευρωπαϊκά κονδύλια φωτοβολταϊκά στο Άγιον Όρος