Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Θα γυρίσουμε σε κατακόμβες ή στα δάση και σε σπηλιές για να λατρέψουμε τον Χριστό μας;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ποιος είναι πιο δυνατός και κραταιός κύριοι Μητροπολίτες, ο Υιός ή ο ιός;

Ελένη Καμπούρη

Είναι πράγματι αδιανόητο αυτό που γίνεται, οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας να αποφασίζουν το κλείσιμο των Ιερών Ναών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι Ιερές ακολουθίες. Η κίνηση αυτή καθοδηγείται από τον φόβο της διασποράς των ιών και των μικροβίων. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να μείνουν οι Ιεροί Ναοί ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως δεν είμαστε ούτε Προτεστάντες ούτε Παπικοί. Για όλους εμάς λοιπόν, είναι εξωφρενικό να μπει “λουκέτο” στη κορωνίδα των Ακολουθιών, στη βάση της Ορθόδοξης Λατρείας! Συνεπώς, δε βρίσκουμε τον λόγο να μείνουν ανοιχτά τα οικήματα, όταν θα λείπει ο Ένοικος. Δεν υπάρχει αμφιβολία μάλιστα, πως με όλη αυτή την αντάρα ευφραίνεται ο διάβολος. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Άγιος Αντώνιος είχε πει πως θα έρθει εποχή που οι άνθρωποι θα τρελαθούν, θα βλέπουν έναν γνωστικό και θα τον νομίζουν τρελό. Αντιλαμβανόμαστε ότι, ζούμε σε παλαβούς καιρούς, που πιστεύουμε ότι θα κολλήσουμε αρρώστιες από τη Θεία Κοινωνία. Δυστυχώς, δε μένουμε εδώ και έχουμε την αίσθηση πως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες με Σπιτονοικοκύρη τον Άγιο Τριαδικό Θεό, θα διασπείρουν λοιμώξεις και μικρόβια. Είναι ανήκουστο μάλιστα το γεγονός ότι τα αγιασμένα σκαλοπάτια και στασίδια και οι αγιασμένοι αγιογραφημένοι τοίχοι θα πληχθούν από τον ιό. Μετά λύπης μας, συνειδητοποιούμε ότι η φετινή Σαρακοστή θα στερηθεί τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, τη Θεία Λειτουργία ή το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου. Σε αντίθεση, εμείς γνωρίζουμε από τους Αγίους μας, ότι το Ιερό Ευχέλαιο γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών. Άλλαξε κάτι πάνω σ’ αυτό και δεν μας πληροφόρησαν οι Άγιοί μας; Παράλληλα αναρωτιόμαστε, αν με αυτές τις αποφάσεις τίθεται η Εκκλησία του Χριστού υπό διωγμό και κατ’ επέκταση γυρίσουμε σε κατακόμβες, σε δάση και σε σπηλιές για να λατρέψουμε τον Χριστό μας! 

Στο παρελθόν, οι Επίσκοποι σε λοιμώδεις αρρώστιες και σε θανατηφόρες επιδημίες, έβγαζαν τα Ιερά Λείψανα και τις Άγιες Εικόνες στους δρόμους αλλά και πολλαπλασίαζαν τις Ιερές Ακολουθίες. Η διαφορά που εντοπίζεται είναι πως τότε υπήρχε Πίστη καθαρή και ανόθευτη! Στις μέρες μας βέβαια, τα πνευματικά μικρόβια που μας μολύνουν είναι ασύγκριτα περισσότερα από τα σωματικά. Είναι ανήκουστο μάλιστα, να ξεχνάμε τα θαύματα του Κυρίου μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, του Αγίου Χαραλάμπους και τόσων άλλων ακόμη. 

Δεν έχετε το δικαίωμα να στερείτε από τον λαό του Θεού τη συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες, ειδικότερα σε μία περίοδο που οι πειρασμοί αυξάνονται! Έχετε χρέος, να βγείτε με παρρησία και θάρρος και να πείτε τα αυτονόητα. Σας προτρέπουμε να κάνετε ομολογία πίστεως κι’ εμείς με τη σειρά μας θα σας μιμηθούμε. 

Λοιπόν, αν εσείς οι Επίσκοποι δεν είστε σίγουροι γι’ Αυτόν που τεμαχίζετε στο Άγιο Ποτήριο, τότε πως περιμένετε να πείσετε το ποίμνιό σας; Εμείς περιμένουμε απ’ όλους εσάς να δείξετε τον δρόμο, αλλά μήπως εσείς χαθήκατε; Πού και ποια είναι η πυξίδα σας; Γιατί δεν ακολουθείτε τους οδοδείκτες Αγίους Πατέρες που διδαχθήκατε στις Θεολογικές Σχολές; Αυτά μάς έμαθαν οι Άγιοι Πατέρες, να αποστειρώνουμε τους Ιερούς Ναούς και να καταργούμε τις Ιερές Ακολουθίες; 

Ας αναλογιστούμε επιτέλους ποιος επέτρεψε την ανακάλυψη των φαρμάκων, ποιος οδηγεί το χέρι των γιατρών ώστε να θεραπεύουν αρρώστους. Επιπρόσθετα, ας μη λησμονούμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου, που ο Κύριος έδωσε τη λύση, ενώ ανθρωπίνως όλα είχαν τελειώσει. Τελικά, ποιος είναι πιο δυνατός και κραταιός κύριοι Μητροπολίτες, ο Υιός ή ο ιός; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια, ότι ο λαός παραπαίει και σας χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι άξιο απορίας, αν όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της απιστίας, των αμαρτιών ή της αποστασίας από το Θείο Θέλημα. Θέλουμε να γνωρίζουμε σε ποιον θέλουν να αρέσουν και να υπακούν οι Μητροπολίτες. Για ποιον λοιπόν φορούν το τιμημένο ράσο; Ποιον θέλουν να υπηρετούν; Έχουν καταλάβει ότι μας απογοητεύουν; Η αιτία αυτής της απογοήτευσης βρίσκεται στα Συναξάρια και στο Γεροντικό, μιας και δεν συγκλίνουν μαζί τους τα λεχθέντα και τα πραχθέντα των Μητροπολιτών. 

Ο πιστός λαός αποζητεί τη σταθερότητα από τους εκκλησιαστικούς άρχοντες, επιβάλλεται ακόμη να είναι αταλάντευτοι σε θέματα Πίστης. Όσον αφορά τους κοσμικούς άρχοντες, είναι γνωστό ότι πάντα θα εθελοτυφλούν ή θα έχουν άγνοια και ημιμάθεια στα θέματα της Ορθόδοξης Πίστης. 

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να πούμε ότι μετά το πέρας των ενεργειών αυτών, οι Μητροπολίτες οδηγούν τους πιστούς έξω από την Εκκλησία και τις σωτηριώδεις Ακολουθίες. Εύκολα συνεπάγεται λοιπόν, ότι οι πιστοί δε θα τους ακολουθήσουν! Αντίθετα θα ακολουθήσουν τον Άγιο και Τριαδικό Θεό και τους Αγίους Πατέρες. Καταλάβατε τώρα γιατί οι Ιερείς αποτειχίζονται και ο λαός τους ακολουθεί; Διότι δεν ανέχονται άλλο να απαξιώνεται η Ορθοδοξία και τα Ιερά Μυστήριά της όλους εσάς τους υποτιθέμενους λειτουργούς του Κυρίου μας…με συνεργούς τους κοσμικούς άρχοντες!!! 

Δείτε σχετικά:
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός