Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

H υγεία είναι κάτι σημαντικό και έχει την απόλυτη προτεραιότητά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να διαφυλάσσεται, όσο κι αν μερικοί ονειρεύονται να εφαρμόσουν μια πρόβα τζενεράλε της απόλυτης πειθαρχίας.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Συλλογή και διαχείριση προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

Της Ελένης Καμπούρη

Ως Κατάνυξη, είχαμε σχολιάσει παλιότερα, στο πρώτο lockdown, μια είδηση, στην οποία μαθαίνουμε ότι “τα γνωστά σε όλους μας smartphones ή αλλιώς έξυπνα τηλέφωνα θα γίνουν ισχυρά εργαλεία ανίχνευσής μας. Πώς; Μας ενημερώνει σχετικά ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Συνάδελφοί του κρυπτογράφοι εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη προγράμματος για τα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα καταγράφουν κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στη συνέχεια θα μας ενημερώνουν για το αν κάποιος, με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή, έχει προσβληθεί από τον Covid-19!”. Τότε καυτηριάσαμε την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας, η οποία παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και, φυσικά, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Δυστυχώς, και αυτά ακόμα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στην συλλογή και την επεξεργασία αυτών των δεδομένων από διάφορους οργανισμούς και εταιρείες και το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και ηθικό. Το έναυσμα γι’ αυτούς τους προβληματισμούς μας, το πήραμε από μια ανάλυση ενός άρθρου στο διαδίκτυο.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης λόγω covid 19, και με πρόσχημα το ιό, εφαρμόζονται διάφορα μέτρα και πληθώρα παρεμβάσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θεωρητικά, όλα γίνονται και δημιουργούνται γι’ αυτόν και για την προστασία του, αλλά τελικά είναι όντως έτσι; Έχουν αναπτυχθεί πλήθος εφαρμογών,οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τα πάντα για να ιχνηλατηθούν οι επαφές και οι κινήσεις του φερόμενου ως κρούσμα. Καταγράφεται η τοποθεσία που βρίσκεται, η διαδρομή που ακολούθησε, τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή κτλ. Όλα αυτά δείχνουν να είναι φαινομενικά ακίνδυνα αλλά ποιος μας διασφαλίζει ότι όλο αυτό γίνεται μόνο γι’ αυτό το σκοπό και δεν θα χρησιμοποιηθεί και για την αστυνόμευση του; Τα προσωπικά μας δεδομένα από τα περιβόητα sms που ενημερώνουν την Πολιτεία για τον σκοπό της μετακίνησής μας, πώς τυγχάνουν διαχείρισης και πού καταλήγουν; Ακόμη και η θερμομέτρηση, η οποία καθιερώθηκε ως ένα μέτρο ελέγχου και πρόληψης της μετάδοσης του ιού, αποτελεί ιατρική πράξη ή μήπως και ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο; Πήρε τέτοια μεγάλη έκταση, που βλέπουμε να πραγματοποιείται σε ολοένα και περισσότερους χώρους. Επίσης, κατά την επεξεργασία όλων των προσωπικών δεδομένων, κυρίως των ευαίσθητων (γενετικά, βιομετρικά δεδομένα ή γενικά όλων αυτών που αφορούν την υγεία), από τους υπεύθυνους ή τους εκτελούντες την επεξεργασία, εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων; (Άρθρο 4). Τι γίνονται όλα αυτά τα rapid tests και πού καταλήγει όλα αυτό το γενετικό υλικό το οποίο συλλέγεται; 

Πληροφορούμαστε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, έδωσε σαφείς οδηγίες για την διαχείριση τέτοιων ή παρόμοιων καταστάσεων αλλά τελικά πόσο σωστά τηρούνται οι οδηγίες; Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Π.Ο.Υ. “εφιστούν την προσοχή στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, απλών και ευαίσθητων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19”. Τελικά “….από «έκτακτη» κατάσταση τείνει να καταστεί μόνιμη και, αφετέρου, τα δεδομένα [κινδυνεύουν] να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους συλλέχθηκαν”. Θέλει μεγάλη προσοχή και διαρκή επαγρύπνηση.

Επειδή, λοιπόν, ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο της υγειονομικής αυτής κρίσης, πρέπει να προσέξουμε μήπως, με πρόσχημα αυτήν, θα παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση όλων των ειδών τα προσωπικά δεδομένα, ευαίσθητα και μη. 

-Θα διαγράφονται μετά την παρέλευση της κρίσης;

-Μεταβάλλονται ή τροποποιούνται τυχαία ή χωρίς την άδειά μας;

-Μήπως παραβιάζεται η διαθεσιμότητα ή η ακεραιότητά τους, τυχαία ή εν αγνοία μας;

-Μήπως υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τυχαία ή εν αγνοία μας;

-Μήπως παραβιάζεται η εμπιστευτικότητά τους, το απόρρητό τους ή μήπως κοινοποιούνται τυχαία ή πάλι εν αγνοία μας;

Έτσι λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η υγεία είναι κάτι σημαντικό και έχει την απόλυτη προτεραιότητά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να διαφυλάσσεται, όσο κι αν μερικοί ονειρεύονται να εφαρμόσουν μια πρόβα τζενεράλε της απόλυτης πειθαρχίας. Αυτή η υπερπροβαλλόμενη, κατασκευασμένη ή μη, λαίλαπα νοσούντων, διασωληνωμένων ή νεκρών(;), ας μην εργαλειοποιηθεί προς όφελος όλων αυτών που οραματίζονται έναν παγκόσμιο έλεγχο με εμβόλια και  τεχνολογικά επιτεύγματα. Φαίνεται να χρησιμοποιείται η υγειονομική κρίση για να δέσουν τους ανθρώπους με μασονοκίνητα και ανθρωποκτόνα σχέδια και νόμους. Αλλά επειδή ο Άγιος Τριαδικός Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ας μην νομίζουν ότι τα σχέδιά τους μένουν στην αφάνεια. Κυρίως εκεί βρίσκεται ο Κύριός μας και περιμένει υπομονετικά την προαίρεση, την μετάνοια και τον πνευματικό μας αγώνα για να συντρίψει τα ειδεχθή σχέδιά τους, ως σκεύη κεραμέως. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο νέος Μεγάλος Αδελφός έρχεται με διευρυμένες δυνατότητες
Ο Μεγάλος Αδελφός είναι παντού. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα
– Ο μεγάλος αδελφός μας προσέχει, μας παρακολουθεί, μας αγαπά! Τα Viber και WhatsApp επίσης μας αγαπούν!
Θα συνεχιστούν έξω από Εκκλησίες οι περιπολίες, τα μπλόκα και η παρακολούθηση σελίδων στο…
Γεμίσαμε χαφιέδες και σπιούνους
Καταγγελία των Αστυνομικών προς την Κυβέρνηση: «Να μην γίνουν οι αστυνομικοί τύραννοι του λαού!»
– Είναι εποχή για αυτόφωρο;
– Ιδιότυπα αστυνομικά τμήματα για χάρη του Κορωνοϊού!
– Δεν φόρεσε μάσκα μέσα στον Οίκο του Θεού, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Τμήμα
– Το κυνήγι μαγισσών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη