Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Με πόνο και αγάπη το ζητάμε, για να διαφυλαχθεί η ιερότητα της φίλτατης Ορθοδοξίας και να βαδίζουμε όλοι στα χνάρια των Αγίων Πατέρων και όχι στα χνάρια της μεταπατερικής θολολογίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Άλλη μια χρονιά, τα Γρεβενά “πρασίνισαν”, τίμησαν τις παγκόσμιες ημέρες της Πανθρησκείας και του Οικουμενισμού και φυσικά πάλι πρωτοτύπησαν και καινοτομούν τελώντας Θεία Λειτουργία μέσα σε δάση, βουνά και “ζεστές κοιλάδες”.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, οτι την 1η Σεπτεμβρίου “τελέστηκε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα η καθιερωμένη πλέον Θεία Λειτουργία για την Αρχή της Ινδίκτου. Ήδη από το 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, εμπνεόμενος από τον εκ της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ορισμό της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας αφιερωμένης στο Περιβάλλον, ξεκίνησε και κάθε χρόνο τελεί Θεία Λειτουργία «στον μεγαλύτερο ναό που υπάρχει, αυτόν της φύσης…», όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα”. 

Κακή η επιρροή του κ.Βαρθολομαίου

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα εδώ στην Κατάνυξη (εδώ, και εδώ και εδώ), όλα αυτά είναι καινοτομίες, νεωτερισμοί και παραπέμπουν σε νεοταξικές συνήθειες προτεσταντικών και ευαγγελικών συνηθειών, οι οποίες σκανδαλίζουν τον πιστό λαό. Ως γνωστόν ο κ.Βαρθολομαίος μας έχει δώσει πλέον τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του, τα οποία είναι σε όλους γνωστά ως οικουμενιστικά και αιρετίζοντα. Γιατί θα πρέπει ένας ορθόδοξος Ιεράρχης σαν τον κ.Δαβίδ να ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές, οι οποίες αλλοιώνουν την Πατερική μας Παράδοση; Γιατί θα πρέπει να μιμηθεί τις ξενόφερτες, νεοειδωλολατρικές και νεοεποχίτικες πρακτικές του κ.Βαρθολομαίου; Όταν ήταν ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ήταν ένας παραδοσιακότατος και ορθοδοξότατος Ιερέας. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και υιοθετεί έστω και περιστασιακά, τα τερτίπια και το αφήγημα της Πανθρησκείας; 

Η ασφάλεια που παρέχει ο Ιερός Ναός

Απογοητευόμαστε κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο με τέτοιες ενέργειες από Ιεράρχες τους οποίους γνωρίζαμε ως παραδοσιακούς και αμετακίνητα ορθόδοξους. Οι ναΐσκοι και τα ξωκλήσια είναι μέρη θεάρεστα για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και μια πολύ καλή επιλογή στο να εκκλησιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός πιστών, αν ήθελε ο κ.Δαβίδ να επικαλεστεί την μόλυνση από τον νέο ιό, που φυσικά είναι ανυπόστατος και έξω πάσης λογικής. Ωστόσο ακόμη κι εδώ σφάλλει, γιατί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Μητρόπολης…“Σας ενημερώνουμε ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19”. Πώς λοιπόν μπορεί αφενός κάποιος να μολυνθεί μέσα στον Οίκο του Θεού με τον Ίδιο τον Δεσπότη Χριστό παρών και ολοζώντανο;  Και αφετέρου βρισκόμενος έξω στην φύση στον καθαρό αέρα; Φάσκει λοιπόν και αντιφάσκει.

Σε μία Ελλάδα που κάηκε φέτος απ’ άκρη σ’ άκρη και τα Γρεβενά δυστυχώς να έχουν χτυπηθεί και αυτά από την πύρινη λαίλαπα έστω και μερικώς, δεν μένει παρά να σκεφτούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι περιττές, άστοχες και επικίνδυνες. Όπως έχει γράψει φίλος της Κατάνυξης παλαιότερα …..“εντός του Ναού, μπορεί να δείχνει τα οικολογικά του αισθήματα με απόλυτη ”ασφάλεια” αφού εντός αυτού περιφρουρείται η Ιερότητα του Μυστηρίου απέναντι σε ένα παγκόσμιο κίνημα που στελεχώνουν στην πλειοψηφία τους ΑΘΕΟΙ… Παρ’ όλα αυτά εκείνος συνεχίζει κάθε χρόνο να βάζει αντιμήνσιο και αναλόγια κάτω από τα έλατα… Χωρίς προϋποθέσεις και “κόκκινες γραμμές” που οφείλει να θέτει λόγω της ιδιότητάς του. Όφειλε να είναι πιο πονηρός (με την καλή έννοια), όπως είναι και οι ίδιοι οι οικολόγοι…”. (ευχαριστούμε τον filoumeno για την εξαιρετική του παρέμβαση). 

Πρωταγωνιστής ο Άγιος Τριαδικός Θεός

Κι επειδή ο Θεός είναι αυτός που πρέπει να λατρεύεται και όχι να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η κτίση και η φύση, θα αναφερθούμε ξανά σε παλαιότερο σχολιασμό της Κατάνυξης ότι ευχόμαστε ο Θεός να τους ελεήσει και να διατηρήσει το δάσος ανέπαφο από τη λαίλαπα των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να το προστατεύσουμε εμείς ως άνθρωποι ή να εισακουστούν οι οικολογικές προσευχές μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ακριβώς επειδή η γιορτή αυτή εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και δεν εντάσσεται στην εκκλησιαστική μας Ιερή Παράδοση, δεν ξέρουμε τι θα επιτρέψει ο Θεός, για να καταισχύνει τις νεοειδωλολατρικές αυτές εκδηλώσεις, της λατρείας στη φύση. Άλλωστε, ζούμε με την πίστη ότι μόνο ο Θεός διαφυλάσσει τον άνθρωπο, τη φύση και την ολόκληρη την κτίση”.

Επειδή λοιπόν δεν μας αρέσει να επαναλαμβανόμαστε, ελπίζουμε αυτή τη φορά να αγγίξουμε τις ορθόδοξες χορδές του Σεβασμιωτάτου, που είμαστε σίγουροι ότι δεν αλλοιώθηκαν ακόμη ολοκληρωτικά. Από αγάπη ορμώμενοι και σεβόμενοι το σχήμα και την ιερατική του ιδιότητα, ελπίζουμε ότι αυτή η φορά θα είναι η τελευταία που θα δούμε Θείες Λειτουργίες σε βουνά και σε λαγκάδια. Δεν βαδίζουμε στα χνάρια των δωδεκαθεϊστών του Ολύμπου αλλά ούτε και των προτεσταντών της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας. Με πόνο και αγάπη το ζητάμε, για να διαφυλαχθεί η ιερότητα της φίλτατης Ορθοδοξίας και να βαδίζουμε όλοι στα χνάρια των Αγίων Πατέρων και όχι στα χνάρια της μεταπατερικής θολολογίας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Μια ακόμα Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Γρεβενών στη Βάλια Κάλντα
– Ι.Μ.Γρεβενών, “Πράσσειν άλογα” και πάλιν
Πρόταση προς τον μητροπολίτη Γρεβενών