Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η Ορθοδοξία βάλλεται εκ των έσω…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 28/11/’21, μέρα μεσημέρι, άγνωστοι κουκουλοφόροι βανδάλισαν τον Ιερό Nαό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ενώ ανάρτησαν και υβριστικά πανό κατά της Εκκλησίας σε αντικρινά κτήρια. Συγκεκριμένα, λέρωσαν τους τοίχους και τα μαρμάρινα λευκά σκαλοπάτια του Ναού, ψεκάζοντας με σκούρο χρώμα συνθήματα κατά της Εκκλησίας και της πατριαρχίας. Παράλληλα, άπλωσαν πανό με αρνητικά συνθήματα πάνω στα κιγκλιδώματα ιδιόκτητων κτιρίων που υψώνονται απέναντι από το Ναό. 

Με τις μουτζούρες της πολιτικοποίησης να έχουν αμαυρώσει το θρησκευτικό αίσθημα, o Ιερός Ναός εξέδωσε ανακοίνωση:

«Αυτή την εικόνα παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα ο Ναός μας!

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία, για άλλη μια φορά, βρήκαμε την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αυτά γίνονται στο όνομα ποιας κουλτούρας; Ποιου πολιτισμού; Τι καινούργιο “ευαγγελίζονται” όσοι φρόντισαν να τα “δημιουργήσουν”; Όπου και όσο και να τα καταγγέλλουμε, δυστυχώς δε θα αλλάξει τίποτα…

Δείχνουν απλά τον «πολιτισμό» όσων τα έκαναν και, μάλιστα, μέρα μεσημέρι, διότι όταν ο Ναός έκλεισε, μετά την Θεία Λειτουργία δεν υπήρχαν. Κανένας δεν τους είδε; Κανένας δε φρόντισε να ενημερώσει την Αστυνομία; Αδιαφορία; Ή μήπως κυριαρχεί ο φόβος;

Φοβόμαστε ότι από τότε που «καθάρισαν» τα Εξάρχεια, η γειτονιά μας έχει αφεθεί στο έλεος κάποιων… Με την ανοχή ποιων; Και κάτι ακόμη: τα πανό που αναρτήθηκαν, μέρα μεσημέρι και αυτά, ακριβώς απέναντι από το Ναό μας, αναρτήθηκαν σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Και αυτό τυχαίο είναι; Εμείς θέτουμε τα ερωτήματα, ρητορικά βέβαια, αλλά ερωτήματα».

Την επόμενη μέρα, ο Δήμος Αθηναίων -συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κος Αβραμίδης- ευαισθητοποιήθηκε και τα συνθήματα καθαρίστηκαν με ειδικά σκευάσματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άγνωστοι μάλλον ήταν γυναίκες με κουκούλες που ακολουθούσαν την πορεία της κοινότητας LGBT στην περιοχή, και έκαναν μια «δημιουργική» στάση στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού.

Ένα φαινόμενο με έντονα ανοδική τάση

Η έκθεση για τα περιστατικά σε βάρος των χώρων θρησκευτικής σημασίας κατέγραψε αυτά που αφορούν το 2019 -την 5η συνεχόμενη χρονιά δημοσίευσής της (με έτος έναρξης το 2015)- και τα δημοσιοποίησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. 

Συνολικά, η συντριπτική πλειοψηφία των βανδαλισμών στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών μέχρι και σήμερα, έχει σημειωθεί κυρίως σε ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς, με δράστες συχνά ημεδαπούς που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον Παρατηρητή της Θράκης: «Συνολικά, για το έτος 2019, κατεγράφησαν 524 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμημένα ανά θρήσκευμα, ως εξής: 

Χριστιανισμός: 514 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

 Ειδικότερα:

  • 504 περιστατικά αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, ήτοι το 96% επί του συνόλου, 
  • 3 περιστατικά αφορούν την Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • 3 περιστατικά αφορούν τους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς (Παλαιοημερολογίτες), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου, 
  • 4 περιστατικά αφορούν τους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου, 
  • Ιουδαϊσμός: 5 περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
  • Μουσουλμανισμός: 5 περιστατικά, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου. 

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η έκθεση του 2018, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι περιπτώσεις κάθε βανδαλισμού Ιερών Ναών κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου έτους (καταγεγραμμένες υλικές ζημιές, αστυνομικό τμήμα που διερεύνησε την υπόθεση, δράστες, έκβαση της υπόθεσης). Από την μελέτη της έρευνας προκύπτει ότι, ενώ ένας μεγάλος αριθμός των δραστών παραμένει άγνωστος, εξίσου μεγάλος είναι και ο αριθμός των ημεδαπών που συνελήφθησαν με την κατηγορία αυτή.

Με πόνο καρδιάς συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι εχθροί της Ορθοδοξίας δεν είναι μόνον οι αλλοδαποί, που ασπάζονται με ζήλο τα δικά τους πιστεύω εις βάρος άλλων θρησκειών και δογμάτων. Είναι και δικά μας παιδιά που, αν και κατά πλειονότητα, ανατράφηκαν με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας, στην πορεία εξόκειλαν και έστρεψαν τα πυρά τους στον Στοργικό Πατέρα τους. Ο Οποίος Πατέρας μας μακροθυμεί και ανέχεται καρτερικά την αποστασία μας.

Μέχρι πότε όμως;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
ΒΕΒΗΛΩΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
– Ποιο ανίερο χέρι πυρπολεί εκκλησιές στο Χαλκειός;
– Το Παρεκκλήσι της Παναγίας Δεξιάς στις βρωμερές διαθέσεις των βάνδαλων παράνομων μεταναστών
– Βάνδαλοι παράνομοι μετανάστες μετέτρεψαν σε υπνοδωμάτιο ιερό Εκκλησιάς