Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Φανάρι και Αγγλικανοί, συμπροσευχόμενοι και ομοτράπεζοι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μία άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου του 2022 στο Φανάρι μεταξύ εκπροσώπων του Οικουμενικού  Πατριαρχείου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν:

Ø  Ο Μητροπολίτης Βελγίου και συμπρόεδρος  της Επιτροπής αυτής της διμερούς επαφής κ. Αθηναγόρας

Ø   ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος

Ø   ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ

Ø   ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος  Χρηστάκης ,Ορθόδοξος  Γραμματέας της αυτής επιτροπής .

Την  πλευρά της Αγγλικανικής Εκκλησίας  εκπροσώπησαν:

Ø  Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Richard Clarke, Αγγλικανός, εκ Ιρλανδίας  Αρχιεπίσκοπος, συμπρόεδρος της προαναφερθείσας Επιτροπής

Ø  Ο Αρχιεπίσκοπος κ .Michael Lewis, επικεφαλής των Αγγλικανών Μέσης Ανατολής

Ø  Ο Αιδεσιμολογιώτατος Δρ William Adam, Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας

Ø  Ο Αιδεσιμολογιώτατος κ.Neil Vigers, Αγγλικανός Γραμματέας της Επιτροπής

Στα πλαίσια της συνάντησης των δύο Αντιπροσωπειών αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με εκκλησιαστική και μη θεματολογία, με ανταλλαγές απόψεων και ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Σε δεύτερο χρόνο, τις δύο επιτροπές εδέχθη σε ακρόαση ο κ. Βαρθολομαίος ο οποίος υπογράμμισε το πόσο σημαντικές είναι οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ χριστιανικών εκκλησιών και κυρίως εκείνες με τους Αγγλικανούς.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι παραβρέθηκαν στην Ακολουθία του Εσπερινού προς τιμήν των Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη και ακολούθησε επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο της πόλης.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται οι τάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη να τείνει χείρα συμφιλίωσης και ενότητας με Χριστιανικά δόγματα που διαφοροποιούνται από την Ορθόδοξη Πίστη χωρίς να κρύβει πλέον την επιθυμία του για στενές επαφές πανθρησκειακού τύπου. Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και το 2021 αλλά και πριν το 2019, με πρόεδρο πάλι τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα. Στο ίδιο μήκος κυμαίνονταν η επίσκεψη στην Ταιζέ και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί λιγότερο σημαντική και η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα με τις ευλογίες του κ. Βαρθολομαίου πάντα.

Τι κι αν οι Άγιοι  Πατέρες έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της συμπροσευχής  και της συναναστροφής με αλλόδοξους; Τι κι αν οι Ιεροί Κανόνες Της Εκκλησίας  αναφέρονται απαγορευτικά στο αιρετικό συνεύχεσθε; Τι κι αν η Αγγλικανική Εκκλησία έχει υποπέσει σε ολίσθημα του να επιτελεί γάμους ομοφυλοφίλων πολιτών και να χειροτονεί ομοφυλόφιλους Αγγλικανούς επισκόπους και ιερείς;

Για τους Υψηλόβαθμους Κληρικούς της Πίστης μας, με προεξάρχοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι εκκλησίες αυτές θεωρούνται «αδερφές μας» και στο όνομα της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» δεν επιτρέπεται η παραμικρή μορφή διαμαρτυρίας και ελέγχου της κορυφής του Ιερατείου μας. Σαν να έχουν το αλάθητο, σαν να  έχουν μπει παρωπίδες και ωτοασπίδες ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η επικείμενη νοθεία της εκκλησιαστικής μας παράδοσης.

Με αυτά τα δεδομένα μοιάζει ανθρωπίνως αδύνατο, πλέον, να μπει τροχοπέδη στον  ατέρμονο κατήφορο της πλάνης και της διαφθοράς. Το μόνο που μας μένει είναι να ελπίζουμε στο έλεος του Κυρίου και στην φώτιση των Ιεραρχών μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra