του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όταν ο Φωτισμός του Αγίου Πνεύματος επιχειρείται να εξηγηθεί κατά το δοκούν, προκαλείται σκοτασμός του νου, σύγχυση και ταραχή στον πιστό λαό.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Αλεξανδρούπολη: “Συσκότιση” τα Φώτα

Ελευθέριος Κοσμίδης

Δε ζηλεύουμε τον πιστό λαό του Θεού στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Καθόλου μάλιστα. Συνήθως λέμε πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Άρα θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία για τις επίμαχες τοποθετήσεις για τις οποίες διαχρονικά ελέγχεται και θεολογικά και αγιοπατερικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη και κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, την Κυριακή προ των Φώτων, 3/1/2021. Εκεί, τελώντας τη θεία Λειτουργία με φορά προς τη Δύση, κατά την αιρετική Παπική Δυτική Παράδοση και όχι προς την Ανατολή, σύμφωνα με την λειτουργική ιεροκανονική Παράδοση της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, στο κήρυγμα του ο κ. Άνθιμος μίλησε για τις ευθύνες των χριστιανών, από τις οποίες απορρέει το γεγονός του φετινού μη εορτασμού των Θεοφανείων.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλομε ένα σχετικό σύντομο απόσπασμα από το κανάλι Thrakinet TV Channel.

Επειδή ο ίδιος ο μητροπολίτης είναι ανεξάντλητος και ασταμάτητος, αλλά κυρίως επειδή δεν είναι πρακτικό στη μικρή έκταση ενός άρθρου να καλυφθεί αυτή η πλευρά του ζητήματος, εμείς θα αρκεστούμε να σας παραπέμψουμε σε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πληκτρολογώντας “Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος site:katanixi.gr“, μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική αποκαλυπτική αρθρογραφία της Κατάνυξης.

Η άλλη πλευρά του ζητήματος αφορά στο ποίμνιο. Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και, αν δεν υπάρχει τρόπος να απαντηθούν, τότε έχει πρόβλημα ή τοπική Εκκλησία σαν θεσμός. Για να ακριβολογούμε, αναρωτιόμαστε ποια θα μπορούσε να είναι η συμπεριφορά του ποιμνίου.

Όταν ένας Αρχιερέας εκφράζει πρωτότυπες ιδέες, ξένες προς την πατερική διδασκαλία και την Αγία Γραφή, πώς μπορεί να αντιδράσει, χωρίς να στοχοποιηθεί από τον Δεσπότη του;

Όταν ένας Αρχιερέας κηρύττει αιρετικές διδασκαλίες, με ποιο τρόπο προστατεύεται το ποίμνιο από αυτόν; 

Όταν ένας Δεσπότης επιλέγει να είναι μοντέρνος, σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές, προβεβλημένος σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου γίνεται ευαγγελιστής των δικών του απόψεων και όχι της διδασκαλίας της Εκκλησίας, και παραμένει ανεξέλεγκτος και ατιμώρητος, ειλικρινά τι μπορεί να πράξει το ποίμνιο;

Η Εκκλησιαστική μας Ιστορία, λοιπόν έχει την απάντηση. Ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος “Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής” εξέδωσε το 2018 ένα εκπληκτικό ημερολόγιο τοίχου, αφιερωμένο στους Αγίους της Ιεροκανονικής Αποτείχισης. 

Ολόκληρη η Εκκλησιαστική μας Ιστορία αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη πως ή διακοπή μνημόνευσης αιρετιζόντων Αρχιερέων, ακόμη και προ συνοδικής διάγνωσης, είναι μονόδρομος.

Το ποίμνιο, λοιπόν, θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε τέτοιους Αρχιερείς, να ορθώσει το τείχος της αληθείας εντός της Εκκλησίας και να στηρίξει Επισκόπους και κληρικούς που προέβησαν στη διακοπή της πνευματικής κοινωνίας μαζί τους, για λόγους πίστης.

Ελπίζουμε πως οι άδειες Εκκλησίες θα συνεφέρουν τους Αρχιερείς που παρεκκλίνουν από την Ορθόδοξης πίστη ώστε να συνέλθουν, να μετανοήσουν και  να επιστρέψουν. 

Κλείνοντας την παρέμβαση μας αυτή, οφείλουμε μια σημαντική παρατήρηση. Ή κατάσταση που βιώνει ένας πιστός στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο, είναι γενικευμένη στην Εκκλησία της Ελλάδας. 

Και μόνο ή στάση των Συνοδικών μας Αρχιερέων για την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου είναι ικανότατος λόγος αποτείχισης. 

Αν ισχύει το γνωμικό “φωνή λαού, οργή Θεού”, μήπως η γενικευμένη εκτροπή θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά πως η Ορθοδοξία βρίσκεται υπό διωγμό;

Μήπως ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή του λαού;

Καλή φώτιση!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Τέτοια διαστρέβλωση ακόμη και ο Διάβολος θα τη ζήλευε!
Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Κοινωνάμε χωρίς κανένα φόβο
– Ο Τσιόδρας οδηγεί την Εκκλησία στον Χριστό, κατά τον Αλεξανδρουπόλεως
– Το αχτύπητο δίδυμο Σύρου και Αλεξανδρουπόλεως
– Για τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο ταιριάζει γάντι το γνωστό “Τι πίνεις και δε μας δίνεις;”
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Μάθημα ταπείνωσης από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως! Καλά έκαναν και έκλεισαν τις Εκκλησιές!
– Τότε που οι θάνατοι μόνο στο Αγρίνιο έφταναν τους 40 με 50 ημερησίως. Απάντηση…
– Απάντηση στην προβληματική θέση του μητρ. Αλεξανδρουπόλεως κ.Ανθίμου περί του ότι «δεν είναι μαγική…