του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αφορμή για τούτη την κατάθεση ψυχής είναι η εκδημία του Μητροπολίτη Καστορίας, που συνέβη λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημόσιο εμβολιασμό του Μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Άσπρο Μαύρο: Εναλλακτική νεκρολογία στην εκδημία Αρχιερέως

Ελευθέριος Κοσμίδης

Επειδή ακριβώς κατάγομαι από την Αγία Κυριακή Καστοριάς, η απώλεια του επιχώριου μητροπολίτη με άγγιξε συναισθηματικά. Λεπτομέρειες για το βίο του ας γράψουν οι στενοί του συνεργάτες και όσοι τον γνώρισαν καλύτερα.

Με τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας γνωριζόμασταν ελάχιστα προσωπικά. Αν θα χρησιμοποιούσα μια λέξη, θα τον χαρακτήριζα “φιλακόλουθο”. Είναι ίσως μοναδικό φαινόμενο οι πυκνές καθιερωμένες αγρυπνίες στα όρια της Μητρόπολής του, όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

Στον αντίποδα, μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, δε διαχώρισε τη θέση του ούτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ως κληρονόμος του Γερμανού Καραβαγγέλη δεν πρωτοστάτησε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν όρθωσε ανάστημα απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Ουκρανικό, δεν αντιστάθηκε στο καθεστωτικής προέλευσης κλείσιμο των εκκλησιών, λόγω πανδημίας. 

Πραγματικά θλιβερός απολογισμός: μετά το Μητροπολίτη Λαγκαδά, άλλος ένας Μητροπολίτης υπήρξε θύμα επιπλοκών του Κορωνοϊού. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας φέρει την ευθύνη που ο κόσμος φεύγει ακοινώνητος και κηδεύεται “αδιάβαστος”, (κατόπιν συστάσεως των ειδικών), μόνο που οι ειδικοί αποτυγχάνουν, και κάποιοι συνανθρωποί μας έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο.

Για εμάς τους Ορθοδόξους, στο θάνατο, ειδικοί καθίστανται οι ποιμένες, επειδή πιστεύουμε στην Ανάσταση και στην αιώνια ζωή. Φαίνεται όμως να χάθηκε η ευθύνη στη… μετάφραση. Εμείς βασιζόμαστε στην πίστη και οι Αρχιερείς μας στους επιστήμονες. 

Έτσι ο ανθρώπινος φόβος του θανάτου ζωγραφίστηκε και στα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. 

Σε έναν τραγικό διαγκωνισμό σχετικά με το ποιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο από την Ιεραρχία,  ο Αθηνών θαύμασε τη θεολογική αυθεντία του Ναυπάκτου στην επικαιροποίηση των ορίων μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης, και παραχώρησε ευγνωμόνως τα πρωτεία για το εμβόλιο.

Η θέση του Ναυπάκτου πως “με το εμβόλιο παρατείνω την ανθρώπινη ζωή, για να κάνω το καλό και να προετοιμαστώ καλύτερα για την ώρα του θανάτου μου”  ήταν η ταφόπλακα στην ελπίδα πως κάτι καλό είναι ικανή να κάνει αυτή η Ιεραρχία. 

Περιχαρής, κατέστησε την πολυθρόνα του δικού του εμβολιασμού καρέκλα θανατικής καταδίκης της ελπίδας των  Ορθοδόξων πιστών σε ολόκληρη την οικουμένη.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας με την – υπεύθυνη για την πολιτεία – στάση της, θα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά το τίμημα που πληρώνει. Ακοινώνητοι και μόνοι, όσοι κατέληξαν με αφορμή τον κορωνοϊό κηδεύτηκαν πρακτικά αδιάβαστοι. Οι δικοί τους άνθρωποι, με βιωμένη την απώλεια, ΔΕΝ μπορούν να βρουν παρηγοριά στο Χριστό.

Φοβισμένοι και απελπισμένοι, όσοι είμαστε ακόμα εν ζωή, περιμένουμε στην ουρά για το εμβόλιο “εις εφόδιο ζωής επιγείου”, στερούμενοι το “εφόδιο ζωής αιωνίου”, (κάν’ το όπως ο Ναυπάκτου).

Όταν η συζήτηση ξεκινά από το ποιος Ιεράρχης θα εμβολιαστεί πρώτος, έχει αποσιωπηθεί εντελώς το δίλημμα: ως πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα λάβουμε το εμβόλιο (και το ψηφιακό πιστοποιητικό πραγματοποίησης που το εμβόλιο  επιβάλλει); Είναι δυνατόν; 

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά σκοπό πάση θυσία, άγιε Ναυπάκτου, η διατήρηση της ζωής; Ακόμα και αν το τίμημα είναι η απώλεια της ψυχής; 

Ειλικρινά η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας έχασε ήδη δύο μέλη της, έχουν νοσήσει και νοσούν ακόμα και άλλα… Ποιο μάθημα διδαχθήκατε από την εξέλιξη; 

Είναι σωστή απόφαση η στέρηση της Θείας Κοινωνίας από τον πιστό λαό;

Καταργήσατε την Ανάσταση, τον Δεκαπενταύγουστο  της Παναγιάς, σφαλίσατε το Σπήλαιο της Βηθλεέμ να μη γεννηθεί ο Χριστός, απαγορεύσατε τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνεια.

Χειρότερο διωγμό της πίστης μας δεν έζησε η Ελλάδα ούτε στην Κατοχή ούτε στη Χούντα. Ποιος ειδικος επιστήμονας θα μας υποδείξει ποτέ είναι ώρα να υπερασπιστούμε την πίστη μας; 

Καλή φώτιση!

Καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra