του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το Φανάρι δεν επέμεινε στον εκβιασμό μέσω της  τελετής του Αγίου Μύρου..

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε πως λόγω κορονοϊού θα συμμετέχουν, εκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Σε προηγούμενο σχολιασμό μας με υπότιτλο: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιχειρεί μια κίνηση ματ, εκβιάζει την όλη Ορθοδοξία…, γράφαμε:

“Αν υπάρχει έστω και η ελάχιστη δόση αλήθειας στα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, τότε το Φανάρι εκτρέπεται σοβαρά σε ανοίκειες Εκκλησιαστικά μεθόδους”. Βεβαίως καθίσταται βολική η δικαιολογία ή η πρόφαση περί τήρησης των υγειονομικών περιορισμών, αλλά ταυτόχρονα δεν είδαμε να επηρεάζονται Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμπροσεύχονται με ομάδες αιρετικών, αλλόπιστων και σχισματικών εκεί, με αφορμή τον πόλεμο. 

Τότε γράφαμε:

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ και δύο χρόνια, η ενότητα πάει περίπατο και η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι. Εκείνη η εκτίμηση σήμερα έχει βαθύνει επικίνδυνα. 

Οι ηθικοί αυτουργοί του πολέμου στην Ουκρανία “θυσίασαν” δύο πιόνια ως τη θρυαλλίδα, για να ανάψει ο πόλεμος που σήμερα βιώνει τραγικά ο κόσμος. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον σχισματικό φυτευτό  μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. 

Μετά τα γεγονότα και οι δύο αυτο-παρουσιάζονται ως ηγέτες που δικαιώθηκαν για την πράξη τους. Κανένα  απολύτως ίχνος αυτοκριτικής. Καμμία διάθεση αναθεώρησης μιας πράξης που καταδίκασε δύο Ορθόδοξους λαούς στον αλληλοσπαραγμό.

Τότε σχολιάσαμε:

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, θεωρήθηκε παγίδα που ετοιμάζεται να στήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Τελετή του Αγίου Μύρου και να χρησιμοποιήσει την ιερή τελετή ως ευκαιρία για να προσελκύσει τις Τοπικές Εκκλησίες να συλλειτουργήσουν με τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας (…) 

Το σημείο κλειδί είναι πώς, ενώ παραδοσιακά συμμετέχουν όλες οι Εκκλησίες (είτε δια των Προκαθημένων τους είτε δια αντιπροσώπων), αυτή τη φορά στο Φανάρι θα παρίσταται, ως η πέτρα του σκανδάλου, η Νέα Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Επιφάνιο Ντουμένκο (…) 

Οι Εκκλησίες που δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Ουκρανική Αυτοκεφαλία έχουν πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να συλλειτουργήσουν με αχειροτόνητους και σχισματικούς.

Αυτός ο ανιστόρητος εκβιασμός αποφεύχθηκε. Αν αποτελεί πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, μας προκαλεί μια συγκρατημένη ανακούφιση. Δε μας έχει συνηθίσει ο μακροβιότερος Πατριάρχης σε υποχωρήσεις. Μόνο σε στρατηγικές αναδιπλώσεις, επειδή μάλλον έχει σχεδιάσει άλλο “αποτελεσματικότερο” τρόπο να πετύχει τον σκοπό του. 

Δεν αποτελεί όμως και κάποια σπουδαία εκκλησιαστική γεωστρατηγική ανάγνωση το γεγονός πως η Δύση ενορχηστρώνει ένα αντιρωσικό μένος το οποίο δε σεβάστηκε ούτε την τέχνη, την κλασική μουσική και τον πολιτισμό. 

Είναι χρυσή ευκαιρία, υπό το βαρύτατο αρνητικό κλίμα, να συγκαλέσει μια βολική Σύνοδο και να καταδικάσει το Πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή την Εξαρχία στην Νότιο Αφρική. 

Ευχόμαστε να μη συμβεί αυτό. Ο ουκρανικός λαός δοκιμάζει ήδη την οργή του “Ξανθού”. 

Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, πολύ φοβόμαστε πως η Πόλη θα δοκιμάσει… την οργή του Θεού. 

Μη γένοιτο! 

Καλή Μετάνοια! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το Φανάρι εργαλειοποιεί την τελετή της παρασκευής του Αγίου Μύρου
– Ανεξέλεγκτος ο Βαρθολομαίος, μοιράζει Αυτοκεφαλίες
– Φανάρι και Μόσχα, ως μνηστήρες του Πάπα διεκδικούν την προσοχή του
– Πόσο απέχει από την αλήθεια η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας για το Φανάρι;