του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Με όλα αυτά τα ευρήματα της έρευνας, οφείλουμε να συγχαρούμε τους γονείς του παιδιού, που προφανώς από “άγνοια κινδύνου”, προσέφυγαν στο ΣτΕ, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά τους.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Έρευνα: Η Απόφαση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών και οι προεκτάσεις της

Ελευθέριος Ν. Κοσμίδης

Ενώ στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει διατυπωθεί η καλά τεκμηριωμένη νομική θέση πως “ο εμβολιασμός είναι επέμβαση στο σώμα του ανθρώπου και δεν μπορεί να διενεργηθεί, παρά τη θέλησή του, ούτε μπορεί να επιβληθεί ως αναγκαίος όρος για την εκπλήρωση δημόσιας υποχρέωσης, διότι αυτό θα αντίβαινε στη θεμελιώδη αρχή της ανθρώπινης αξίας”, έρχεται σήμερα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2387/2020) και απορρίπτει την αίτηση γονέων παιδιού, το οποίο είχε διαγραφεί από παιδικό σταθμό για την ακύρωση της απόφασης περί διαγραφής ανεμβολίαστου νηπίου, η οποία ελήφθη με την αιτιολογία ότι οι γονείς δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες υποδείξεις της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών και δεν προτίθενται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Μεταξύ άλλων η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί”.

Σε πρόσφατη μελέτη (2019), που υποβλήθηκε στο Ε.Α.Π., στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και παιδικός εμβολιασμός. Γονική μέριμνα και ο ρόλος των επιστημόνων υγείας”[1], συμπερασματικά αναφέρεται πως:

“Η πλειοψηφία των γονιών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν υπέρ του παιδικού εμβολιασμού. Οι παράγοντες που οδηγούσαν τους περισσότερους γονείς στην εμβολιαστική συμμόρφωση ήταν η εμπιστοσύνη στους γιατρούς, η πεποίθηση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και η γενικότερη στάση ζωής τους. Όμως υπήρχε ένα μικρό ποσοστό γονιών που δε δεχόταν τον παιδικό εμβολιασμό, κυρίως λόγω του φόβου για τις παρενέργειες των εμβολίων αλλά και λόγω της κακής επικοινωνίας που είχαν με τους γιατρούς. Συνεπώς απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αλλά και περισσότερη μέριμνα για τη σωστή πληροφόρηση των γονιών για τα εμβόλια”.    

Έχει επίσης ήδη διατυπωθεί από έγκριτο νομικό και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος:
Σε κάθε περίπτωση, κάθε σοβαρός, ανεξάρτητος και ε λ ε ύ θ ε ρ α σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν μπορεί να παραθεωρήσει την μελέτη και την έρευνα του διαπρεπούς Καθηγητού Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Stanford Γιάννη Ιωαννίδη, σύμφωνα με την οποία (κατά τον χρόνο που αυτή διενεργήθηκε) από τους 88.000 θανάτους παγκοσμίως, μόλις οι 880 αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι ήταν υγιείς και κάτω των 65 ετών. Δεν μπορεί να παραθεωρήσει τη μη λήψη υπ’ όψιν από την κυβέρνηση ιατρικών ερευνών από το εξωτερικό για την εξέλιξη του κορωνοϊού, όπως του Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford Γιάννη Ιωαννίδη, που αναλύει δεδομένα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία) και τέσσερις αμερικανικές Πολιτείες (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Μίσιγκαν, Λουιζιάνα), κατά την οποία «ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από κορωνοϊό, σε πληθυσμιακό επίπεδο στα περισσότερα μέρη, υπολογίζεται να είναι αντίστοιχος με τον κίνδυνο να πεθάνει σε αυτοκινητικό δυστύχημα πηγαίνοντας από το σπίτι στο γραφείο». Γι’ αυτό ο Καθηγητής Ιωαννίδης προτείνει οι στρατηγικές διαχείρισης της λεγόμενης «πανδημίας» να επικεντρωθούν στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, δηλαδή στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα[2].

Καταλήγει ο κ. Δασκαλάκης:

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η υπό την πίεση του χρόνου και του αδικαιολόγητου κοινωνικού αποκλεισμού εκατομμυρίων ανθρώπων και της διακοπής κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, β ι α σ τ ι κ ή και αμφιβόλου επιστημονικής αποτελεσματικότητας παρασκευή του εμβολίου και των πολύ πιθανών παρενεργειών αυτού και οι άναρθρες κραυγές για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των αντιρρησιών κοινωνικής συνείδησης, εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και απορίες που εμβάλλουν σε υπόνοιες για τους πραγματικούς σκοπούς και τις προθέσεις αυτών που με φανατισμό και με άκριτο ζήλο προπαγανδίζουν τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας.

Αναφορικά δε με τις παγκόσμιες συμμαχίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν τη νέα ψηφιακή ταυτότητα ως πρώτη προτεραιότητα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και οι ίδιοι απροκάλυπτα τη συνδέουν με τον εμβολιασμό, θα θέλαμε να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με μία επίσκεψη στο site www.id2020.org. Εκεί δίχως την παραμικρή συνομωσιολογική διάθεση θα διαπιστώσετε εύκολα τους σκοπούς και τις συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν ελήφθησαν την 11/12/2020 από το επίσημο διακτυακό τόπο των εταιρειών στις διευθύνσεις τους. Βασικοί εταίροι ένας κολοσσός πληροφορικής, ένα κονσόρτσιουμ πολυεθνικών, που παράγουν εμβόλια, και ένας παγκόσμιος κολοσσός συμβούλων μάνατζμεντ πληροφορικής και οικονομίας. 

Την πρώτη εταιρεία τη γνωρίζουμε, είναι η γνωστή εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο του Μπιλ Γκέητς. Για τη δεύτερη εταιρεία, την Gavi, μας περίμενε μία όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η παγκόσμια τράπεζα , το ίδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέητς, η UNICEF και δεκάδες πολυεθνικές, που συμμετέχουν ήδη στην κούρσα για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αποτελούν τους εταίρους μιας κυριολεκτικά παγκόσμιας εμβολιαστικής υπερδύναμης.

Με όλα αυτά τα ευρήματα της έρευνας οφείλουμε να συγχαρούμε τους γονείς του παιδιού που προφανώς από “άγνοια κινδύνου” προσέφυγαν στο ΣτΕ, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά τους.

Η στάση όμως του ΣτΕ, όταν τα συμφέροντα είναι πραγματικά κολοσσιαία, μας κάνει να έχουμε βάσιμες ανησυχίες. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, η περίφημη Νέα Εποχή, είναι εδώ και δε θα πρέπει άλλο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Συγκρινόμενοι το ΣτΕ, η Ελληνική Κυβέρνηση και σύσσωμο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ακόμα ακόμα και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τα συνεταιράκια της Νέας Τάξης, τα εργαλεία του κοσμοκράτορος του αιώνος τούτου, μοιάζουν να είναι όλοι χαμένοι από χέρι.

Μόνο που κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με την Παντοδυναμία του Θεού, αρκεί να έχει ορθή πίστη. Πρώτη προτεραιότητά μας ο Χριστός λοιπόν. Η αποτείχιση από τους αιρετίζοντες Αρχιερείς, έχουμε την ελπίδα μας στον Άγιο Θεό, να τους ταρακουνήσει και να τους συνεφέρει, ώστε να στηρίξουν τον πιστό λαό στις μέρες που ακολουθούν. Μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των νηπίων, θα επιβληθεί υποχρεωτικότητα κομμάτι κομμάτι σε όλο τον πληθυσμό. Η παρακολούθηση επιβάλλει την ψηφιακή ταυτότητα, και όλα αυτά είναι ήδη αναρτημένα στους επίσημους δικτυακούς τους τόπους. Όποιος δεν τα βλέπει μάλλον δεν θέλει να αντικρίσει την αλήθεια κατάματα.

Καλή μετάνοια, ευλογημένα Χριστούγεννα!

Απόσπασμα της απόφασης

13. Επειδή η μέριμνα για την δημόσια υγεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, στο πλαίσιο της οποίας η Πολιτεία οφείλει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στα μέτρα αυτά εντάσσεται και ο εμβολιασμός νηπίων και παιδιών, ο οποίος διενεργείται με σκοπό την προστασία της υγείας, συλλογικώς και ατομικώς, από τις ασθένειες καθώς και την βαθμιαία εξάλειψή τους.

Το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα και β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται. Η ως άνω παρέμβαση, εφόσον κρίνεται, σύμφωνα με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, αναγκαία και πρόσφορη για την προστασία της υγείας τόσο των ίδιων των εμβολιαζομένων όσο και τρίτων (λ.χ. βρεφών που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, ατόμων που δεν επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους να εμβολιασθούν) δεν είναι δυσανάλογη για την επίτευξη του προμνημονευθέντος συνταγματικού δημοσίου σκοπού.

Εξάλλου, η θέσπιση του επίμαχου μέτρου δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι σε εμβολιασμό υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα νήπια και παιδιά, πλην εκείνων που τελούν ατομικώς σε ειδικές διαφορετικές συνθήκες, δεν επιτρέπεται δηλαδή για λόγους υγείας να εμβολιαστούν.

Αντιθέτως, θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί.

Άλλωστε, η εμφάνιση σε στατιστικώς πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών ορισμένων εμβολίων δεν καθιστά συνταγματικώς ανεπίτρεπτη τη νομοθετική πρόβλεψη του εμβολιασμού νηπίων και παιδιών και είναι πάντως ανεκτή χάριν του δημοσίου συμφέροντος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ερείδονται επί εγκύρων και τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων κατά τα προεκτεθέντα.

Και τούτο, ανεξαρτήτως του ότι, ενδεχομένως και κατά τις περιστάσεις, δύναται να συντρέχει περίπτωση αποζημίωσης των παθόντων από τις παρενέργειες αυτές για ζημία, προκληθείσα όχι από παράνομη αλλά από νόμιμη ενέργεια του Δημοσίου.

Συνεπώς, δεδομένου ότι δεν προβάλλεται ότι ο εμβολιασμός των νηπίων για τις συγκεκριμένες ασθένειες δεν ερείδεται επί εγκύρων και τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων, ούτε προβάλλονται συγκεκριμένοι ισχυρισμοί σχετικά με την εξ αυτού στατιστική πιθανότητα εμφάνισης δυσανάλογου αριθμού σοβαρών παρενεργειών, οι παρατιθέμενοι ανωτέρω λόγοι ακυρώσεως περί παραβίασης του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, του δικαιώματος σε προστασία της ιδιωτικής ζωής, της αρχής της ισότητας, της αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας, όπως αυτά κατοχυρώνονται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1 του Συντάγματος και 8 της ΕΣΔΑ, 4 παρ. 1 και 2 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, καθ’ ό δε μέρος γίνεται επίκληση των άρθρων 9 και 10 της ΕΣΔΑ, οι λόγοι ακυρώσεως είναι απορριπτέοι προεχόντως ως όλως αορίστως προβαλλόμενοι.

14. Επειδή προβάλλεται ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζεται το δικαίωμα των αιτούντων και του ανήλικου τέκνου τους σε δωρεάν παιδεία, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος και από το άρθρο 14 παρ. 1 και 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όμως, από τις προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 συνάγεται ότι η παρεχόμενη στους παιδικούς σταθμούς προσχολική αγωγή δεν εντάσσεται στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, κατ’ ακολουθία, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος δωρεάν παιδείας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος.

Επίσης, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η προσχολική αγωγή δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτών ούτε άλλωστε οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι ο εμβολιασμός αντιτίθεται σε σοβαρές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους. Κατ’ ακολουθία ο λόγος αυτός πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του.

15. Επειδή προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη πράξη εξεδόθη κατά παράβαση νόμου, διότι ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών δεν προβλέπει λόγους και διαδικασία διαγραφής παιδιών, άλλως ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις δεν είναι νομίμως αιτιολογημένες, εκδόθηκαν κατά παράβαση των κανόνων ανάκλησης των διοικητικών πράξεων και καθ’ υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας της Διοίκησης.

Και τούτο διότι, κατά τους ισχυρισμούς των αιτούντων, δεν προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου κίνδυνος και μάλιστα αρκούντως προσδιορισμένος για την υγεία των υπόλοιπων, εμβολιασμένων παιδιών, ενώ η Διοίκηση όφειλε να παραθέσει ιατρικά στοιχεία, προηγούμενα περιστατικά και στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσει ότι από τον ελλιπή εμβολιασμό του τέκνου τους δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των άλλων παιδιών που φιλοξενούνται στον ίδιο παιδικό σταθμό.

16. Επειδή, από τη γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία το αρμόδιο προς έκδοση διοικητικής πράξεως όργανο είναι, κατ’ αρχήν, αρμόδιο να εκδώσει και την αντιθέτου προς αυτήν περιεχομένου πράξη, συνάγεται ότι η εγγραφή νηπίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό μπορεί, κατ’ αρχήν, να ανακληθεί (υπό την έννοια της πρόωρης διακοπής της φιλοξενίας του νηπίου στον δημοτικό παιδικό σταθμό), εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει κάποια από τις προϋποθέσεις εγγραφής (πρβ. ΣτΕ 1168/2017, 3370/2007).

Εν προκειμένω, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι το τέκνο των αιτούντων δεν έχει εμβολιαστεί με το σύνολο των προβλεπόμενων για την ηλικία του εμβολίων και δόσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συνεπώς, οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένες, εξεδόθησαν δε κατ’ ενάσκηση δεσμίας αρμοδιότητας της Διοίκησης, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν συνέτρεχε μία εκ των προϋποθέσεων εγγραφής του τέκνου των αιτούντων στον δημοτικό παιδικό σταθμό, και δεν χρειαζόταν για την πληρότητα της αιτιολογίας τους να διαλάβουν εξατομικευμένη κρίση σχετικά με τον κίνδυνο που προκαλείται για τα νήπια που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Επομένως, όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί των αιτούντων πρέπει να απορριφθούν.


[1] https://apothesis.eap.gr/handle/repo/41716

[2] https://www.pronews.gr/ygeia/866715_ereyna-toy-stanfornt-gia-koronoio- xairetika-spanioi-oi- thanatoi-se-atoma-kato-ton-65

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Προ των πυλών το εμβόλιο της Νέας Εποχής
Κικίλιας: «Μένουμε ασφαλείς με τη μάσκα μέχρι νεωτέρας εντολής»
Υποχρεωτικά η μάσκα-υποχρεωτικά και το εμβόλιο;
Μήνυση για το σκάνδαλο του κορονοϊού
– Κύριε Κικίλια, είναι ή όχι υποχρεωτικό το υποτιθέμενο εμβόλιο του κορονοϊού;
Pasquale Mario Bacco: Η ομολογία ενός ιατροδικαστή
Επιπλοκές και ένας θάνατος εθελοντή του εμβολίου του Covid-19
Στοχοποιούνται τα παιδιά μας – Αντίδραση γονέων στην υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας στα σχολεία
Τα παιδιά διαδηλώνουν και προσπαθούν να μας μιλήσουν. Τα ακούει κανείς;
Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)