του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Με επιδοτούμενα προγράμματα και παλινωδίες στις πολιτικές της η Εκκλησία εκκοσμικεύεται και online…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ΕΙΔΗΣΗ 

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια ήταν το κεντρικό θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και εκπροσώπων της Πολιτείας, με σκοπό την καταγραφή των κινδύνων που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο (διαδίκτυο), την ανάδειξη των απειλών στις νέες μορφές επικοινωνίας και να επιμορφώσει τα στελέχη και τους συνεργάτες του Ι.Π.Ε. σχετικά με τους τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το σεμινάριο με τίτλο «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και Κυβερνοασφάλεια» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στη θεματικη Κυβερνοασφάλεια και ασφαλή διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

α) Τρέχουσες μορφές απειλών στο διαδίκτυο και μέτρα προστασίας

β) Κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και υποκλοπή δεδομένων (κοινωνική μηχανική/ phising/ smishing/ vishing)

γ) Ενέργειες αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας

δ) Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

ε) Μέτρα ασφαλούς απομακρυσμένης εργασίας

Επίσης συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είναι πολλά τα λεφτά των επιδοτήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών, και η Εκκλησία της Ελλάδος “τρέμει” μήπως θεωρηθεί έρμαιο της δυσκίνητης οργάνωσης και λειτουργίας της, αλλά κυρίως μη την προσπεράσουν οι εξελίξεις λόγω των αναχρονιστικών της αγκυλώσεων σε θέματα που θεωρούνται φλέγοντα.

Πριν από οκτώ χρόνια σχεδόν είχε θυμηθεί τον αναχρονιστικό εαυτό της και έδειξε το σκληρό της πρόσωπο και όσον αφορά στο διαδίκτυο εξέδωσε μια “ρυθμιστική” προκρούστεια εγκύκλιο με τίτλο: «Λειτουργία ἱστοσελίδων ἐκ μέρους ἐκκλησιαστικῶν φορέων καί ἐκ μέρους κληρικῶν καί μοναχῶν» (15/1/2015).

Πρός τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, κατά τάς Συνεδρίας τῆς 9ης Δεκεμβρίου 2014 καί τῆς 14ης Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., διεξῆλθε τό ζήτημα τῆς δημιουργίας καί τηρήσεως σελίδων στό διαδίκτυο (μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως ἤ καί αὐτοτελῶν ἱστοσελίδων ὑπό διάφορες μορφές) ἐπ’ ὀνόματι Ἐνοριῶν. Παρίσταται πρόδηλο ὅτι ἡ μέσῳ διαδικτύου ἀπόπειρα ἀσκήσεως ποιμαντικῆς ἐκ μέρους τῶν Ἐφημερίων, ὅσο καλοπροαίρετη καί ἐάν εἶναι, δέν εἶναι δυνατόν νά ὑποκαταστήσει τήν ζῶσα, βιωματική σχέση τῶν πιστῶν μεταξύ τους καί μέ τόν Ἐφημέριο ἐντός τοῦ πλαισίου τῆς Ἐνορίας ὡς ἐνεργοῦ κυττάρου τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς. 

Ἐπιπλέον, σέ καμία περίπτωση δέν πρέπει μέσῳ τῆς λειτουργίας τέτοιων ἱστοσελίδων νά δίδεται ἡ πλαστή ἐντύπωση, ἀκόμη καί στούς ἐπισκεπτόμενους αὐτές μέ εἰλικρινές ἐνδιαφέρον, ὅτι ἡ ἐπίσκεψη σέ ἱστοσελίδες τοῦ εἴδους ἀναπληροῖ τήν συμμετοχή τους στήν λειτουργική ζωή ἤ ὅτι ἀποτελεῖ εἶδος ἤ ἐκδήλωση πίστεως. Κατά τό παρελθόν ἔχει παρατηρηθεῖ ἡ λειτουργία ἱστοσελίδων, εὐτυχῶς ἀπό ἰδιῶτες, μέ ἀπομιμήσεις τῆς ἀνθρώπινης εὐλάβειας, πού ὑπερέβησαν τά ὅρια καί τῆς γελοιότητας (π.χ. ἄναμμα online κεριοῦ σέ ἱστοσελίδα)”.

Τότε, που η φωνή της Κατάνυξης είχε αρχίσει να δυναμώνει και να ενοχλεί, έγινε με μία εγκύκλιο φωτογραφική συνοδική απόπειρα φίμωσης  των ομολογητών κληρικών, στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντά μας π.Νικολάου Μανώλη. Η πορεία της Κατάνυξης μέχρι σήμερα δικαιώνει τους αγώνες και τη θυσία του.

ΤΑ “ΚΑΥΤΑ” ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η Εκκλησία υιοθετεί απροϋπόθετα τα μέσα και τους τρόπους της κάθε εποχής; Επειδή “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”, θα πρέπει να γίνει σαφές πως η “καλή” χρήση των σύγχρονων μέσων προϋποθέτει την ύπαρξη γερών θεμελίων ΠΙΣΤΕΩΣ. Αλλοίμονο αν αφήσουμε την Αγία Γραφή έρμαιο του Google Translate (αυτόματη μετάφραση της Γκουκλ). 

Έχει αποστολή να αλλάξει το διαδίκτυο και με ποιες εγγυήσεις; Όταν βιώνεται η Ορθοδοξία “να ψηλαφείς, να ζεις, να είσαι ήρεμος, γεμάτος, καλυμμένος, αναπαυμένος, χαρούμενος, ευτυχισμένος, να ζεις από εδώ τον Παράδεισο”, όπως ο όσιος Γέροντας Αγάθων ο Κωνσταμονίτης μας έμαθε, είναι αδύνατο να μην επηρεάσει κάθε μέσο που εκείνη χρησιμοποιεί. Γίνεται έτσι ένας δικτυακός τόπος όαση μέσα στην τοξική και ανθρωποφάγο πραγματικότητα των ημερών μας.     

Μήπως θα αλλάξει η ίδια προς το χειρότερο, προσπαθώντας να μοιάζει ολοένα και περισσότερο στα αποδεκτά πρότυπα της Νέας Εποχής;  Δυστυχώς, με άρπα-κόλλα σεμινάρια και σπασμωδικές επιδοτούμενες πολιτικές, η εκκλησιαστική μας διοίκηση σέρνεται σε θολά νερά δίχως ακλόνητους οδοδείκτες, με τραγικά αποτελέσματα. Δεν ξεχνούμε την τραγική μορφή του πρώην χαρισματικού κληρικού – πρότυπο π.Ανδρέα Κονάνου,  που “έκανε δουλειά” μέσω διαδικτύου και “γέμιζε” ασφυκτικά τις Εκκλησιές, προσκεκλημένος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνον. Πέταξε τα ράσα και έγινε λάιφ κόουτς. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Έχουμε περιπτώσεις κληρικών και ιερομονάχων με πρόσβαση σε όλα τα μέσα του διαδικτύου, που με μελιστάλαχτο ύφος ειρωνεύονται τις νοικοκυρές και τους νταλικιέρηδες που ομολογούν Ορθοδοξία. Απειλούν και μετέρχονται μεθόδους μέσω ψευδών ειδήσεων (fake news), προπαγάνδας και χειραγώγησης, που θα ζήλευαν μαζί αριστερόστροφα και δεξιόστροφα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η ευθύνη της εκκλησιαστικής διοίκησης είναι μεγάλη και για την προσαρμογή στον πολιτισμό του διαδικτύου. Μόνο που από τη στάση τους στο μείζον θέμα ΠΙΣΤΕΩΣ του Οικουμενισμού, μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας.

Καλή Μετάνοια!   

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra